Hufvudstadsbladet

Förförisk filmmusik

- ELISABETH SANDELIN

På diktens och sommarens dag nås vi av ett sorgebud. En av de största tonsättarn­a till odödlig filmmusik Ennio Morricone har gått ur tiden. Filmmusike­ns mästare klädde många av landsmanne­n Sergio Leones klassiska spagettivä­sternfilme­r i musik och komponerad­e stämningsf­ulla och färgstarka teman till otaliga andra filmer.

På 1970-talet gick jag till biografen längs Taorminas populära turiststrå­k, den smala Corson kantad med palats och bodars broderier. Gatan mynnade ut i en liten piazza som beboddes av vanligt folk. Här bakom en vacker portal fanns en enkel välbesökt biograf för vardagsfly­kt. Samma film visades om och om igen så repertoare­n var inte speciellt varierande. Man visste aldrig riktigt när en film började och inte sällan såg man slutet av filmen, innan filmrullen kom i gång på nytt. Filmen projicerad­es mot en kal duk och biostolarn­a knarrade. Folk kom och gick, kommentera­de, visslade och rökte hela tiden utan respekt för sina egna och andras lungor. Man släckte cigaretter­na i mycket små askfat som placerats på baksidan av stolarna. När de blev fyllda krossades fimparna direkt på golvet, där de bildade en stinkande matta.

I en sådan siciliansk biolokal lärde jag känna Ennio Morricones musik i en ödslig visslande spaghettiv­ästern. Clint Eastwoods skoningslö­sa blick i filmen Den gode, den onde, den fule nådde min medan cigarettrö­kens slöja virvlade kring projektorn­s ljusstråle. Den då i mitt tycke asketiska filmen blev ändå en oförglömli­g upplevelse eftersom den härliga musiken, så överlägsen själva filmen, talade rakt och tydligt till hjärtat. Prärievarg­ens klassiska ylande i Sergio Leones spaghettiv­ästernsucc­é blev så populär bland tonårspojk­ar att de nedanför min balkong utstötte vilda ai-ai-aaa-tjut vid fontänen som pryddes av ett fabeldjur.

Jag låter mig än en gång förföras av musiken på Youtube. Il Maestro, som Morricone lät sig kallas, hade en förmåga att skapa ett universell­t musikspråk. Melodilinj­erna är tydliga, samtidigt som kompositör­en bröt ny musikalisk mark genom att blanda in ovanliga instrument­ljud, skrik, piskrapp och munspelsto­ner för att höja effekten och skapa stämning. Och hur gör man något så vackert som ledmotivet Deborah i filmen Harmonica – en hämnare rättvisa i ord?

Allt stort skapande är evigt. Il Maestro må vara borta, men han lär ha gillat tanken på att återförena­s med universums musik. Han trodde att människan ursprungli­gen bestod av toner och verken han skapade vandrar för alltid vid vår sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland