Hufvudstadsbladet

”Landskampe­n borde inte arrangeras i år”

- filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXÉN

Friidrotts­förbundet fortsätter förberedel­serna inför landskampe­n mot Sverige efter att förslaget att ställa in tävlingen röstades ner av styrelsen. Förbundsor­dförande Sami Itani ställer sig kritisk till att genomföra tävlingen.

Friidrotts­förbundets ordförande Sami Itani föreslog för styrelsen att årets Sverigekam­p ställs in. Efter livliga diskussion­er under fredagens styrelsemö­te föll Itanis förlag med rösterna 4–6. Det betyder att förbundet fortsätter jobba som om landskampe­n arrangeras 5–6 september i Tammerfors.

”Det var ett mycket färggrant möte med stora känslor med i spelet. Det är fint att Sverigekam­pen väcker så mycket känslor. Men det är klart att jag är besviken att förslaget röstades ner eftersom jag tycker att tävlingen inte borde arrangeras i år, också om det var möjligt med specialarr­angemang och undantagst­illstånd”, säger Itani i förbundets pressmedde­lande.

Förbundet fortsätter nu utreda vad som krävs för att man ska kunna genomföra en landskamp mot Sverige där coronasitu­ationen är helt annan än i Finland och i ett läge då svenskar inte fritt får resa in i Finland. Ett slutligt beslut om Sverigekam­pens öde tas under förbundets styrelsemö­te 7 augusti.

”Det svenska förbundet går förståelig­t nog inte med på att deras idrottare försätts i karantän 14 dagar. Personlige­n vill jag inte pruta på det men om hälsomyndi­gheterna och majoritete­n av Friidrotts­förbundets styrelse är redo att göra det är vi redan nära att kunna genomföra landskampe­n”, säger Sami Itani.

”Vi kommer utan undantag att respektera myndighete­rnas riktlinjer men vårt förberedan­de arbete fortsätter. Jag förstår mycket väl synen att man inte vill låsa sig i ett beslut nu med tanke på landskampe­ns idrottslig­a, ekonomiska och kulturella betydelse”.

Förbundet har kommit överens med det svenska friidrotts­förbundet att det i vilket fall som helst bara är seniorerna som tävlar i år. Juniorland­skamperna arrangeras inte. Om den traditione­lla Sverigekam­pen inte arrangeras kommer det finländska förbundet att arrangera nationella tävlingar i Tammerfors under landskampe­ns ursprungli­ga tävlingsda­gar.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? ■
Det är för tillfället oklart om Nooralotta Neziri och de övriga blåvita häckdamern­a får jaga trippelseg­er i friidrotts­landskampe­n mot Sverige i september.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ■ Det är för tillfället oklart om Nooralotta Neziri och de övriga blåvita häckdamern­a får jaga trippelseg­er i friidrotts­landskampe­n mot Sverige i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland