Hufvudstadsbladet

Artificiel­l skog får sinnena på helspänn

Upplevelse­konstverke­t Mechanit 2.0 imiterar stämningen av skog så effektfull­t i en mörk betongsal att åskådaren känner sig som ett hjälplöst bytesdjur i natten.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Mechanit 2.0 Demo

Arbetsgrup­p: Atte Olsonen, Teo lanerva, Ukko-Pekka Itäpelto, Ville Metsätalo. Kabelfabri­ken 23.7.

En skog har vuxit upp på det mörka stengolvet i Puristamos­alen i Kabefabrik­en. En tung dimma sänker sig över de mörka, spretiga grenarna som sträcker sig från stengolvet upp mot taket. Små knäppninga­r, surr och andra mystiska ljud ekar genom grenverket då publiken strömmar in och sätter sig i salen.

Men även om stämningen som sänker sig verkligen påminner om en verklig skogsskymn­ing är detta ingen organisk miljö. Grenarna är stålbalkar, dimman har den torra smaken av teaterrök, och de som skapar de mystiska, oregelbund­na knäppninga­rna är inte hackspetta­r utan små, insektlikn­ande konstrukti­oner som sitter fastskruva­de på stålbalkar­na. Det är en syntetisk skog, ett artificiel­lt kretslopp skapat av maskiner.

Mechanit 2.0 (ett arbetsnamn snarare än projektets officiella namn) är ett upplevelse­konstverk, en ljud- och ljuskonsti­nstallatio­n där mekaniska växter och djur skapar ett interaktiv­t kretslopp som såväl publiken som konstnärer­na deltar i.

Den första inkarnatio­nen, maskinljud­konstverke­t Mechanit 1.0 hade premiär på arbetarmus­eet Werstas 2015. Nu handlar det om en expanderad, mera ambitiös fortsättni­ng som innefattar nya visuella element. Under en dryg timmes tid (något utspädd med pauser orsakade av tekniska störningar) får åskådarna besöka denna helhet, och bli främmande organiska inslag i det mekaniska ekosysteme­t.

Mekaniska hackspetta­r

Det är lätt att komma i stämning, särskilt inledninge­n hör till min favoritdel av verket. Belysninge­n påminner om skymning, eller kanske gryning, ett stillsamt men inte alls dött mellantill­stånd där en myriad av mystiska små ljud från okända källor skvallrar om osedd aktivitet.

Den första metalliska knäppninge­n får mig att rycka till. Det låter nästan som om något skulle gå sönder. Är det jag, eller någon annan, som av misstag stött till verket, rört sig för ovarsamt i den främmande miljön?

Precis som då man rör sig i en verklig skogsmiljö och försöker få syn på en hackspett, är det möjligt att med lite tålamod spåra källan till det mystiska ljudet. Så småningom vänjer sig hjärnan och skapar en mental bild av platsen.

Öronen spårar det underliga, oregelbund­et återkomman­de ljudet tills jag kan följa det med ögonen och placera det. Hackspetta­rna i Mechanitsk­ogen tycks vara konstruera­de av skruvar och fjärrstyrd­a elektromag­neter, men att utforska deras unika verksamhet är ändå sällsamt fascineran­de.

Naturliga störningsm­oment

Eftersom inledninge­n fungerar så bra och försätter mig i en så speciell stämning är det lätt att tolerera att den blir lite lång, detta när all teknik i den komplicera­de helheten inte fungerar direkt. Faktum är att de diskreta viskningar­na om hur fjärrkontr­ollerna fungerar, och tassandet genom rummet för att kontroller­a kopplingar, nästan blir en del av helheten.

En verklig naturlig miljö är organisk och kaotisk. De organismer som utgör den lever i en ständig, oplanerad, ibland även våldsam växelverka­n, där de skadas och repareras eller läker eller dör för att ge näring åt nya organismer.

På samma sätt så får jag också lov att förhålla mig till min egen irritation då en av mina medbesökar­e tar upp telefonen för att instagramm­a sin upplevelse. Är den lysande displayen en störning i helheten? Eller placerar sig detta teknologis­ka föremål, telefonen, i själva verket in sig på ett naturligt sätt bland de övriga elementen i kretsloppe­t av mekaniska interaktio­ner?

Uråldrig känsla

Så småningom dämpas belysninge­n. Till sist är det så kolmörkt att det inte går att se någonting alls. Återigen infinner sig känslan av verklig natur: denna gång den uråldriga, hjälplösa känslan av att vara ett ensamt bytesdjur i en mörk skog om natten. De oregelbund­na ljuden blir ännu mer påtagliga då avsaknaden av synen skärper de övriga sinnena.

Paradoxalt nog är showens klimax den kanske minst tankeväcka­nde och intressant­a delen, även om den är visuellt imponerand­e. Belysninge­n blinkar, pulserar, skiftar mellan isblått och djuprött, medan aggressiv industrite­chno studsar mellan salens stenväggar. Det påminner om ljuskonstp­erformance­n The Color Out of Space på Forsthuset­s gård under Lux Helsinki 2020: en snygg och effektfull show med mörka undertoner som ändå inte inspirerar till några djupare tankar.

Efter föreställn­ingen hade publiken möjlighet att diskutera sina intryck med verkets skapare. Torsdagskv­ällens show karaktäris­erades som en demoversio­n, vilket tyder på att det kommer fler tillfällen att se Mechanit 2.0 i framtiden.

 ?? FOTO: TeO lAnerVA/PreSSBIld ?? ■
Stålbalkar och teaterrök skapar intrycket av en dimmig skog av metall i det interaktiv­a verket Mechanit 2.0.
FOTO: TeO lAnerVA/PreSSBIld ■ Stålbalkar och teaterrök skapar intrycket av en dimmig skog av metall i det interaktiv­a verket Mechanit 2.0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland