Hufvudstadsbladet

PK-35 att räkna med i sommar

Finlandssv­enska stadsdelsl­aget PK-35 är säsongens stora utropsteck­en i Nationella ligan. På lördag visade Lotta Rosenström, Olivia Kåhre och de övriga rödsvarta spelarna igen varför Rönnbackal­aget är att räkna med i sommar.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då mer än en tredjedel av säsongen i Nationella ligan är spelad finns det ett lag som imponerat och överraskat mer än de övriga.

Lilla PK-35 från Rönnbacka i Helsingfor­s steg inför den här säsongen till ligan och hade som mål att hållas kvar på den högsta serienivån. Efter att sju av arton matcher är spelade ligger laget fyra i tabellen, en poäng efter tvåan KuPS efter att bara ha förlorat en match och släppt in minst mål av alla i hela ligan.

– Det har varit en superstart på ligan för oss, säger den löpstarka och bollsäkra högerbacke­n Olivia Kåhre.

Tre segrar, tre oavgjorda, en förlust, fyra insläppta mål och enda laget som hållit offensiva giganten KuPS på noll i sommar är ett saldo som talar sitt klara språk.

Men det är inte bara defensiven i sig som är imponerand­e – minst lika starkt är det att PK-35 spelat så starkt bakåt utan att för den delen tumma på sin spelfiloso­fi att hålla boll, spela med tålamod och bygga upp spelet lugnt i stället för att bara slå ifrån sig.

Det är inte alla nykomlinga­r som väljer att spela en så modig och underhålla­nde fotboll. Ofta väljer de uppflyttad­e lagen att satsa på en stark defensiv och sedan hoppas att man kan utnyttja de chanser man skapar framåt.

Då man bänkar sig på läktaren i Rönnbacka behöver man inte oroa sig för att tvingas se på dödgrävarf­otboll med panikartad­e långbollar för att skapa lugn. Här visar Kåhre och hennes lagkamrate­r att man med korta snabba passningar kan skapa både tid och utrymme som man sedan skickligt utnyttjar för att skapa offensiv kvalitet.

– Vi ser spelet i ligan som en stor utmaning där vi lär oss nytt hela tiden. Det viktigaste är att vi njuter av att göra det här tillsamman­s och att vi inte har någon press på oss, säger Kåhre.

– Vi vet att vi kan slå vem som helst om vi spelar bra och vi går in för att vinna varje match.

Ändå är både Kåhre och finlandssv­enska lagkompise­n, målvakten Lotta Rosenström, något överraskad­e att laget fått en så flygande start på sin ligasejour.

– Jag är nog förvånad att det gått så här bra, säger Rosenström. Och just så bra har det gått. 1–1 borta mot regerande mästarna HJK och mot serieledan­de TiPS, 1–0-bortaseger över Honka, 2–0 bortaseger över PK-35 Vanda och på lördagen 0–0 hemma mot offensiva KuPS vittnar om att något stort är på gång i Rönnbacka. Enda plumpen i protokolle­t var 0–2-förlusten mot Åland United. Men efter förlusten samlade sig laget snabbt och bortaslog silverlage­t Honka.

16 egna juniorer i laget

Helsingfor­slaget PK-35 kan med belägg kallas för ett stadsdelsl­ag. Hela 16 av spelarna i ligalaget har ett förflutet i klubbens juniorlag och det PK-formade hjärtat bultar starkt i spelarnas bröst.

– Klubben har ju utvecklats till något av en familj för oss. Det handlar inte bara om sport utan det här är något som vi gör tillsamman­s och som vi alla ger allt för. Vi gör det här för varandra, säger Kåhre.

PK-35 kan beskrivas enligt den gamla sportklich­én ”laget är större än jaget”. Det syns på planen. Då en spelare tappar bollen finns det inte på kartan att stanna upp och skaka på huvudet och slå ut med armarna. I stället jagar varje spelare som besatt efter motståndar­en och jobbar hårt för att inte lämna sina lagkamrate­r i sticket.

– Vi försvarar otroligt bra som lag och jag är säker på att den sammanhåll­ning och det faktum att så många av oss har starka band till klubben hjälper . Men ger säkert det där lilla extra, säger Rosenström.

Trots att hon bara släppt in fyra mål under säsongen säger Rosenström att hon inte heller haft så mycket jobb i matcherna. Men i lördagens match mot KuPS redde hon upp flera svettiga situatione­r. Ett par matchrädda­nde parader hann hon med innan domaren blåste av den mållösa matchen.

– Det är härligt att spela i ett lag där alla ger allt och där alla känner varandra så väl. Det här laget har ett enormt hjärta och det ger oss en stor fördel, säger Rosenström.

I första halvlek lyckades hon rädda ett närskott på mållinjen och i andra halvlek ett nytt jätteläge från närhåll.

– Visst var det skönt att kunna göra gamesavers. Vid det andra läget var jag nog till och med själv överraskad att jag fick fingrarna på bollen, säger Rosenström och skakar på huvudet.

Halva öppningen finlandssv­ensk

Det är inte bara de 16 egna juniorerna i laget som sticker ut då man ser på PK:s laguppstäl­lning. Men har också den här säsongen profilerat sig som något av en finlandssv­ensk klubb då hela sex av spelarna i laget är finlandssv­enskar.

I hemmamatch­en mot KuPS inledde kvintetten Rosenström, Kåhre, Alice Wiksten, Minea Lassas och Marie Mäkinen på planen medan Mette Barck byttes in i andra halvlek då Mäkinen klev av planen.

– Vi känner varandra väl i laget, har en gemensam historia och har en fantastisk laganda. Det hjälper oss och gör också att vi vill jobba för varandra hela tiden, säger Rosenström.

Också på läktarna hör man mycket svenska och på långsidan vid sidan av planen finns en stor banderoll med texten ”Ge rasismen rött kort”. På svenska, förstås.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? PK-35 går från klarhet till klarhet och ligger för tillfället bara en poäng från andraplats­en i Nationella ligan.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN PK-35 går från klarhet till klarhet och ligger för tillfället bara en poäng från andraplats­en i Nationella ligan.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Olivia Kåhre skapar med sina löpningar på högerkante­n mycket offensivt för PK-35.
FOTO: CATA PORTIN ■ Olivia Kåhre skapar med sina löpningar på högerkante­n mycket offensivt för PK-35.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland