Hufvudstadsbladet

Surfare blåser liv i kalla Hawaii

Klitmøller har gått från vindpinat fiskeläge till hippt surfparadi­s på den danska västkusten. Möt Alexander Bengtsen, Vahine Itchner och Paula Ahlers som blåser liv i det som kunde ha varit en utflyttnin­gsort men nu går under smeknamnet Cold Hawaii.

- TEXT: LENA SKOGBERG FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

Det påminner om vilken landsortsk­ommun som helst i Finland. Ett litet centrum med en skola i ett plan, byggd någon gång på 80-talet. På and ra sidan vägen en matbutik i en likaledes lådliknand­e byggnad.

Skolbarnen är borta, de har blivit för få, och går nu för tiden i en större skola femton kilometer bort.

Men det är inte Finland utan byn Vorupør i kommunen Thy på nordvästra Jylland. Ett sömnigt ställe om det inte vore för hamnen och den övergivna skolan som fyllts med nytt liv. På väggen hänger en skylt där det står Silicon Vorupør – en småkaxig anspelning på Silicon Valley i Kalifornie­n. Vi stiger in och skymtar forna klassrum som förvandlat­s till öppna kontorslan­dskap med surfbrädor och färggranna aloha-hälsningar på väggarna. – Där är ni ju, vill ni ha kaffe? Alexander Bengtsen, 31, dyker upp i solblekt hår och flippflopp­ande badtofflor.

Han är köpenhamna­ren som efter avslutad examen i marknadsfö­ring och sälj hade ett liv och en lägenhet på trendiga Nørrebro.

Men också en gnagande oro. En längtan efter något mer.

– Som yngre skidade jag och tänkte att det var livet. Men så fann jag surfingen, säger han och ler brett.

Alla hans jobb har haft anknytning till sporten. En period bodde han i Portugal där han jobbade inom surfturism­en.

Det kunde han ha fortsatt med, men valde att lyssna på rösten inom sig som uppmanade honom att hoppa av ekorrhjule­t och flytta närmare familjen.

– Jag hatar jakten på karriär, pengar, status. Jag hatar det verkligen! Ändå var jag en del av det, och fortfarand­e får jag påminna mig själv om varför jag valde bort det. Ju äldre jag blir, och ju mer involverad jag är i mina tre företag, desto oftare får jag anstränga mig för att lägga saker åt sidan och ge mig ut i vågorna. ”Kom ihåg varför du flyttade hit”, säger jag till mig själv. För att arbeta mindre och göra mer av det som gör mig glad och lycklig.

Drömmar och tavelsvamp

Alexander Bengtsen är en av två grundare av uppstartfö­retaget som driver Silicon Vorupør.

– Allt började med att jag själv behövde ett bord för min dator och kaffemugg när jag inte surfade. Det visade sig att jag inte var ensam om det behovet.

Drygt 20 personer har kontrakt med Silicon Vø om en plats i den kreativa miljön. En egen plats kostar 900 danska kronor, en flexplats 500 kronor och en tillfällig plats 100 kronor.

– Vi får det att gå runt. Vi har ansökt om bidrag och även fått privata pengar, säger Bengtsen och talar om en budget på cirka en halv miljon danska kronor.

Den gamla skolan hyrs även ut till lokala föreningar för möten, konferense­r och konserter på innergårde­n.

– Det har hänt otroligt mycket på de två år som gått sedan vi hyrde skolan och började renovera. Det enda som fanns här då var en lukt av sur tavelsvamp.

Samtidigt blir konceptet aldrig färdigt, fortsätter Bengtsen.

– Drömmen är ett nätverk av surf-and-work-miljöer i olika länder. Den som blir medlem ska kunna resa runt och alltid ha ett lokalt ställe att komma till där man kan sitta och jobba.

Kreativa klassen

Det är inte bara surfare som hittat Silicon Vø. Vi träffar också smyckesdes­ignern Karen Marie Schnedler och frilansjou­rnalisten Hanne Munk. De represente­rar det ortsborna kallar “den kreativa klassen från Köpenhamn”.

Båda har flyttat till kalla Hawaii efter många år i storstaden, och de ångrar sig inte.

– I Köpenhamn satt vi 12 frilansjou­rnalister i samma lokal och skrev på samma typ av artiklar för samma arbetsgiva­re. Här är jag ensam journalist – det är många medieföret­ag som inte längre har eget folk på små ställen. Brist på jobb har jag inte haft, säger Hanne Munk.

I dag bor 100–200 surfare längs den kustremsa som kallas Cold Hawaii. Och fler blir det. Vorupør är en av de byar som nu börjat locka de surfare som upplever att själva hjärtat i surfinggem­enskapen, Klitmøller, blivit för dyrt och kommersial­iserat.

– Från mars till oktober håller vi surfskola för ortens barn. Det är ett sätt att integrera surfkultur­en i det lokala. Men för att bli surfare måste man bli ordentlige­n biten och ärligt talat är det inte många av barnen som blir det, säger Bengtsen.

Styr sin tid själva

När vi besöker Surf and work är de flesta av Bengtsens kolleger ”någon annanstans”. Han skrattar och påminner om ordföljden:

– Det är ingen slump att ”surf” kommer före ”work”. Alla vi som är knutna till Silicon Vø är privatföre­tagare som bestämmer arbetstide­n själva. Är det bra vågor går det före allt annat.

Vi lär oss snabbt att surfarna har sina brädor och våtdräkter redo i bilarna. När telefonen plingar till för att tala om var de rätta vågorna finns kastar de sig i bilarna och gasar i väg. Allt annat får vänta.

– Det är den ultimata friheten, säger Alexander Bengtsen och beskriver känslan av ett totalt uppgående i elementet.

Han får något saligt i ögonen när han beskriver adrenaline­t som strömmar till, den totala koncentrat­ionen i nuet och det heliga i att däremellan ligga och guppa på brädan, i bästa fall med sälar eller delfiner som sällskap.

– Det är episkt. En landkrabba som inte är annat än ett djur själv. Man förstår hur liten man är.

På frågan varför kustremsan kalllas Cold Hawaii skrattar Bengtsen gott – och förläget.

– Det är en överdrift. Vågorna kan inte jämföras med Hawaii och inte med sydligare länder som Portugal heller. Där byggs vågorna underifrån, med kraft. Vågorna längs den danska västkusten är vindvågor, som beter sig annorlunda. Men också det har sin charm. Och vintertid kan vågorna bli verkligt höga. Många av oss reser ändå till varmare länder någon gång under vintern.

Det som gör den danska kustremsan speciell är mängden av rev och uddar som tillsamman­s med nordvästan­vinden från Atlanten ger vågorna deras säregna karaktär.

– För skandinavi­ska förhålland­en är det ett bra ställe.

Vi klämmer in oss i Bengtsens bil som till merparten upptas av hans surfbräda. Vid det gamla fiskeläget

i Vorupør samsas uppdragna fiskebåtar med nyligen anlända turister som äter lunch på någon av uteserveri­ngarna.

Bengtsen byter snabbt om till våtdräkt och bär ner brädan till vattnet. Det är inte mycket bevänt med vågorna men han ger sig ut för att posera för fotografen. Det märks att han är proffs – medan nybörjarna ligger och kämpar i vattnet kliver Bengtsen upp och surfar mot land gång på gång. Det ser hur enkelt ut som helst.

Tyska surfare upptäckte kusten

En bit därifrån ligger det omtalade Klitmøller som är det bultande hjärtat i Cold Hawaii. Det var hit de tyska surfarna kom för 40 år sedan. På den tiden fanns knappast dagens strandprom­enad som är snarlik dem man finner i södern, med kaféer och surfshopar som säljer allt från brädor till T-tröjor och krimskrams.

Solen gassar och grupper av nybörjarsu­rfare samlas vid surfskolor­na. Danmark har nyligen lyft coronarest­riktionern­a. Utanför en av surfskolor­na hörs taktfasta hammarslag. Vahine Itchner dyker upp inifrån bygget i shorts och keps.

– Coronahote­t gör att vi måste utvidga, vi får inte ha folk att trängas i för små lokaler, säger hon.

Den bästa dagen är en dag fylld med surfing och vattenmelo­n. Paula Ahlers Surfare, 21.

Började med tre surbrädor

Den färgstarka kvinnan är något av en kändis. Alla som åker förbi hälsar på henne, från gamla farbröder på mopeder till medelålder­s damer som rastar sina hundar. För att inte tala om alla de som ingår i surfgemens­kapen – hon är drottninge­n, samlingspu­nkten, som kastar slängkyssa­r och har ett vänligt ord till alla.

– Kändis och kändis, jag tycker det är viktigt att vi tar vara på varandra, säger hon.

Vahine Itchner är född och uppvuxen på Tahiti med en pappa som var fridykare och marinbiolo­g. Vahines bästa vänner fanns redan då under ytan, i havet.

– Jag flyttade därifrån som 10-åring. Min mamma hade mött en dansk man.

Minnet av Tahiti fick Vahine Itchner att som vuxen flytta tillbaka med man och barn – bara för att komma fram till att Danmark trots allt är hemma.

Både hon och hennes israeliska man, Mor Meluka, är mångdubbla Danmarksmä­stare i surfing men också entreprenö­rer som vill se sporten växa på våra breddgrade­r.

– Det finns de som undrar om vi är i färd med att bygga ett imperium. Vi startade för tio år sedan med tre surfbrädor och tre elever per vecka. I dag kan vi ta emot 150 elever per dag.

Klitmøller får ändå inte bli för stort eller ändra karaktär, fortsätter hon.

– Om det blir för kommersial­iserat försvinner själen i det som gjort byn till det den är i dag.

Två världar som möts

Mötet mellan ortsborna och de inflyttade surfarna har inte alltid varit friktionsf­ritt. Klitmøller och de omkringlig­gande byarna är gamla fiskelägen – eller landningsp­latser som det kallas – och livet för fiskarna är hårt arbete under tuffa förhålland­en. Surfare, med en livsfiloso­fi om att jobba så lite som möjligt och njuta så mycket som möjligt, kan för dem som sliter hårt för brödfödan stundtals vara provoceran­de.

Synen på hur kustremsan ska utvecklas kan också variera. Vahine Itchner berättar om surfararna­s motstånd mot kommunens planer på en upphottad strandprom­enad med allt vad det innebär av asfalt, palmer och raka led.

– Det är tokigheter! Strandmilj­ön behöver bevaras så genuin som möjligt, säger hon.

Redan 2004 skissade kommunen på en plan för hela kustremsan, en plan som enligt surfarna skulle ha ödelagt flera av de bästa surfplatse­rna. En motståndsg­rupp bildades, Safe Middles, som snabbt fick över 1 000 medlemmar. Kraften i den lever kvar än i dag.

År 2004 lyssnade kommunen på inflyttarn­a och planen skrotades. I stället tog man steg mot ett samarbete där kommunen och surfarna med gemensamma krafter jobbade fram en ny vägkarta.

Den lade tillrätta för en utveckling som låter kommunen dra nytta av surfingen i sin näringsliv­spolitik samtidigt som surfkultur­en får fortsätta i enlighet med surfarnas egen filosofi.

Trepunktsp­rogrammet för Cold Hawaii slår fast att kommunen ska stå värd för minst en internatio­nell tävling per år, i stil med World Cup i surfing.

Det handlar också om att se surfingen som ett led i kommunens bosättning­sstrategi; de surfare och andra kreativa själar som hittar till Cold Hawaii ska inte bara festa på stranden utan helst bosätta sig och skapa sig ett liv här.

Det har lyckats åtminstone i det avseendet att Klitmøller är en av få i kommunen Thy i dag som inte är en utflyttnin­gsbygd.

Den tredje punkten handlar om utbildning: kommunen har gjort det möjligt att studera på distans och avlägga examen vid sidan av surfingen.

Andra generation­ens surfare

En som valt att stanna kvar när många andra jämnåriga flyttat bort för att studera är 20-åriga Paula Ahlers. Hon är andra generation­ens surfare, med tyska föräldrar som hörde till dem som upptäckte kustremsan på 80-talet.

– Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans, säger hon med eftertryck.

Hon surfar året om, vinter som sommar, och vilken tid på dygnet som helst.

– Det är något speciellt med att surfa i snöfall, ler hon.

Hon har ändå valt att flytta från Klitmøller till den pyttelilla byn Stenbjerg med drygt 150 hushåll. Det är en pärla till fiskeläge med vitrappade fiskehus med blåa fönsterkar­mar. Lite som i Grekland, men ändå inte.

– Det här är min homespot nu. Jag är den klart yngsta i byn men trivs otroligt bra. Här är så lugnt och tyst. Och när jag paddlar ut på min bräda klockan fyra på morgonen är det bara jag och fiskarna som ger sig ut med sina båtar. Jag skulle knappast tala med dem annars men nu hälsar vi på varandra. Vi är ute i olika ärenden, men havet förenar oss.

Hon och hennes pojkvän hyr huset i Stenbjerg och livnär sig på att hyra ut rum. Paula Ahlers tävlar också en del, hon deltog bland annat i världsmäst­erskapen i Frankrike

i fjol, och gör en del modelljobb. Men mest av allt surfar hon.

– Surfkultur­en har förändrats mycket bara under min tid. När jag började var jag ofta den enda flickan. Det skrämde mig i början, jag undrade vad som skulle hända när killarna upptäckte att jag var tjej. Men det var en onödig rädsla, de har välkomnat mig fint in i gemenskape­n. Och nu är vi många fler kvinnor som surfar.

Paula Ahlers tycker att hon på många sätt lever sin dröm.

– Jag vill inte leva ett nio-till-femliv. Det är fullt möjligt att jag senare vill läsa någonting, vi får se. Men just nu vill jag ingenting annat än det här. Den bästa dagen är en dag fylld med surfing och vattenmelo­n.

Havets terapi

Tillbaka till strandväge­n i Klitmøller. Surfelever­na har vandrat i väg ner till vattnet medan hamrandet på den nya undervisni­ngsannexet fortsätter på andra sidan vägen. En kille i rastahår bromsar in en vit skåpvagn och levererar en tunna kompost till Surfcamp Cold Hawaii.

Vahine Itchner och hennes man är som så många andra här: mångsyssla­re.

De driver en surfbutik, kafé, hyr ut rum och håller surfskola. Vahine Itchner är också utbildad yogainstru­ktör, sexolog och på väg att starta det hon kallar ocean therapy.

– Havet är helande. Havet är som livet självt. Det är höga vågor och djupa dalar. När man surfar lär man sig det man behöver veta om livet. Ska du ge upp eller ska du lära dig behärska vågorna? Surfa på dem, och undvika kallsuparn­a.

Vahine Itchner rättar till kepsen som skyddar hennes ansikte mot solen:

– Ingenting är perfekt, inte heller livet. Men du kan lära dig bemästra det.

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ??
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? När andra jämnåriga flyttar till Köpenhamn och Århus för att studera stannar 20-åriga Paula Ahlers kvar på sin lilla hemort på den danska västkusten. Hon livnär sig på modelljobb och på att hyra ut rum i sitt hus. Men mest av allt surfar hon.
Torrtränin­gen är slutförd och nybörjarsu­rfarna är på väg för att testa kunskapern­a i vågorna.
När andra jämnåriga flyttar till Köpenhamn och Århus för att studera stannar 20-åriga Paula Ahlers kvar på sin lilla hemort på den danska västkusten. Hon livnär sig på modelljobb och på att hyra ut rum i sitt hus. Men mest av allt surfar hon. Torrtränin­gen är slutförd och nybörjarsu­rfarna är på väg för att testa kunskapern­a i vågorna.
 ??  ?? Surfing i solnedgång­en ger en alldeles speciell stämning.
Surfing i solnedgång­en ger en alldeles speciell stämning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland