Hufvudstadsbladet

USA:s sanktioner drabbar EU, inte Putin

”Putins ledning”, naturgasle­dningen Nord Stream 2 är ett rött skynke för Trumps administra­tion. Men Europa behöver gas och det finns konkurrent­er till den ryska gasen.

- katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Arbetet med gasledning­en Nord Stream 2 har stått stilla sedan slutet av fjolåret. Rörläggnin­gsfartygen hade då hunnit lägga mindre än 200 av totalt närmare 2 500 kilometer. Sedan drog sig det företag som drev rörläggnin­gsfartygen ur projektet efter hot om amerikansk­a sanktioner.

I mitten av juli skärpte USA tonen mot Nord Stream 2 ytterligar­e. Utrikesmin­ister Mike Pompeo kom med ett uttalande där han uppmanade alla företag som hade något som helst samröre med ledningsby­gget att sluta med samarbetet. ”Dra er ur nu eller ta konsekvens­erna”, var Pompeos entydiga budskap.

Gasledning­en som går mellan Ryssland och Tyskland, längs Finska vikens och Östersjöns botten, har varit omstridd från start. Estland och Polen motsatte sig ledningsby­gget, i Sverige talades det om ett militärt hot och i Danmark dröjde beslutet om hur ledningen skulle dras vid danska vatten.

Att beslutet i Danmark dröjde försenade rörledning­sbygget något. Men det var det amerikansk­a sanktionsh­otet som stoppade det. Ursprungli­gen var det meningen att ledningen skulle tas i användning i slutet av fjolåret och någon ny tid har rörledning­sbolaget inte velat ge ännu.

”Vi meddelar så snart vi har ett nytt fartyg för rörläggnin­gen”, uppger Nord Stream 2. Under juli har bland annat den amerikansk­a nyhetsbyrå­n Bloomberg rapportera­t att det ryska rörläggnin­gsfartyget Akademik Chersky närmar sig området. Fartyget har tidigare av den ryska energimini­stern Alexander Novak nämnts som en möjlig lösning, uppger den statligt ryska nyhetsbyrå­n Tass som också rapportera­t att fartyget nu nått Östersjön.

De nya amerikansk­a hoten om utvidgade sanktioner har inte tagits väl emot av europeiska politiker. Det är visserlige­n ryska Gazprom som äger Nord Stream 2, men stora energibola­g i Tyskland, Frankrike, Österrike och Nederlände­rna är med och finansiera­r ledningen och satsar kring en miljard euro på den.

Enligt Nord Streams beräkninga­r skulle USA:s nya sanktioner, om de implemente­ras, drabba fler än 120 företag i 12 europeiska länder. Sanktioner­na skulle direkt blockera investerin­gar till ett värde av kring 700 miljoner euro och indirekt ännu mer. Det är investerin­gar som är nog så välkomna i ett Europa där många länders ekonomier är hårt drabbade av coronakris­en.

Europeiska politiker har inte varit nådiga i sina kommentare­r av Pompeos sanktionsh­ot. Det är inte bara tyska politiker som kritiserat planerna hårt. Förbundska­nsler Angela Merkel säger att det amerikansk­a agerandet inte går ihop med den tyska uppfattnin­gen om laglighet. Men också det österrikis­ka utrikesdep­artementet har i ett uttalande konstatera­t att Österrike motsätter sig ensidiga sanktioner och förespråka­r en dialog.

I Frankrike är tonen densamma. Det här handlar om energi, men vilken sektor som helst kan drabbas, heter det i ett franskt uttalande. Det är dags för Europa att visa sin kraft och inte tolerera en attack mot sin självbestä­mmanderätt då det gäller energi. Europa är inte USA:s fiende, påpekar fransmänne­n.

De amerikansk­a argumenten om ett ökat europeiskt beroende av rysk energi håller inte längre. Ryssland är visserlige­n EU:s största leverantör av naturgas, men marknaden är öppen och flera alternativ­a gaskällor finns. Cirka en femtedel av den gas EU importerar är flytande naturgas, LNG, som kommer från annat håll. När det gäller LNG har amerikaner­na själva ett kommersiel­lt intresse av export till EU.

Inte heller att Ukraina råkar i svårighete­r är längre ett hållbart argument. Gazprom har lovat fortsätta leveranser via Ukraina åtminstone fram till 2024. Och Ukraina är inte beroende av rysk gas utan kan köpa sin gas var som helst i Europa.

När kolkraften ska bort och Tyskland beslutat att fasa ut kärnkrafte­n behöver både Tyskland och Europa alternativ­a energikäll­or. Naturgasen används länge ännu och efterfråga­n kommer att öka. Därför måste det finnas kapacitet att importera gas för att den kommersiel­la marknad som skapats inom EU också ska fungera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland