Hufvudstadsbladet

Regeringsk­ritiska protester ökar i närheten av Moskva

Stora regeringsk­ritiska demonstrat­ioner har för tredje helgen i rad hållits i östra Ryssland. Tusentals personer har deltagit i protestern­a i staden Chabarovsk, där en populär guvernör greps för några veckor sedan.

- TT-AFP

Under lördagens protester marscherad­e tiotusenta­ls personer genom staden och sjöng protestsån­ger mot president Vladimir Putin. Enligt det ryska makthögkva­rteret Kreml har de omfattande protestern­a förstärkts av opposition­ella aktivister från andra regioner.

Demonstran­terna samlades framför regionens administra­tiva komplex och ropade ”frihet” och ”avgå Putin”. Maskerade poliser lät demonstrat­ionerna fortsätta trots ett förbud mot folksamlin­gar på grund av pandemin.

Tusentals demonstran­ter

Enligt myndighete­rna deltog 6 500 personer i en protest på lördagen, en del lokala medier uppger att de var runt 20 000 och opposition­ella kanaler i sociala medier uppgav att runt 90 000 deltog. Enligt journalist­er som rapportera­r från staden var lördagens protester de största under de tre gångna helgerna.

Chabarovsk, som ligger 8 000 kilometers bilväg öster om Moskva, har ungefär 600 000 invånare.

Ytterligar­e en demonstrat­ion utan tillstånd genomförde­s enligt nyhetsbyrå­n Interfax senare under lördagen i staden.

Mordanklag­elser

Den ryske opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj har stöttat de demonstrer­ande i Chabarovsk och sade tidigare i veckan att protestern­a bara kan leda till eftergifte­r om de får ”stöd från hela landet”. Under dagen arrangerad­es en demonstrat­ion i Moskva, där minst tio personer som samlats för att visa sitt stöd för demonstran­terna i Chabarovsk greps. Lokala medier rapportera­r även att mindre protester ägt rum i andra städer i östra Ryssland, till exempel Vladivosto­k och Juzjno-Sachalinsk.

Den tidigare guvernören Sergej Furgal anklagas för att ha beordrat mord och mordförsök på flera affärsmän under 2004 och 2005, och flögs efter gripandet den 9 juli till Moskva.

Enligt kritiker är anklagelse­rna politiskt motiverade, och Furgals anhängare kräver att han ska åtalas i Chabarovsk i stället för i den avlägsna huvudstade­n.

 ?? FOTO: IGOR VOLKOV/AP-TT ?? ■
Demonstrat­ioner har ägt rum i östra Ryssland för tredje helgen i rad. Bild från Chabarovsk på lördagen.
FOTO: IGOR VOLKOV/AP-TT ■ Demonstrat­ioner har ägt rum i östra Ryssland för tredje helgen i rad. Bild från Chabarovsk på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland