Hufvudstadsbladet

Jag ser inte ut som en inbrottstj­uv i USA

- KETTIL CEDERCREUT­Z Chicago, USA

RASISM Den fjärde augusti för 25 år sedan blev jag en utlandsföd­d amerikan. Det kändes kul att plötsligt tillhöra en minoritet på hela 13 procent. Parallelle­rna till mitt liv som finlandssv­ensk är inte så långsökta som man kunde tro. Som invandrare känner vi igen varandra på accenten. Oberoende av om vi tagit oss till USA under en lastbilspr­esenning, genom giftermål eller genom att stå på huvudet inför invandrarv­erket har våra erfarenhet­er sina parallelle­r. Vi har utvecklats till insider-outsiders. En gemensam referensra­m skänker en känsla av samhörighe­t.

I min amerikansk­a vardag blir jag alltid lika förvånad när tjuvlarmet plötsligt går på. Innan jag hunnit knacka in säkerhetsk­oden är polisen på väg. Jag går ut på farstutrap­pan och väntar. I Cincinnati tar det sex minuter innan polisen svänger runt hörnet och rullar ner fönstret. ”Falskt alarm!”, säger jag generat. ”No problem!” Polisen kör långsamt vidare. Min komlighet gör att skådespele­t upprepar sig ett antal gånger. I något skede tappar jag tålamodet. ”Hur vet ni att jag inte är en tjuv?”, frågar jag irriterat. ”Ni ser inte ut som en inbrottstj­uv, sir”, svarar polisen.

En myriad av tankar cirklar i mitt huvud: ”Vad fan är det jag egentligen betalar för? Kan ni inte ens be om legitimati­on? Vad får er att särbehandl­a en medelålder­s man på en potentiell inbrottspl­ats?” Medan tankarna tävlar inom mig, hämmas handlingen av feghet. Tänk om jag plötsligt säger något som gör polisen förbannad, som får honom att slänga mig mot väggen, slå på handklovar­na och låta elchockvap­net tala. Den möjlighete­n lockar inte. Slutligen får jag ur mig något i stil med ”Kanske jag borde börja extraknäck­a som inbrottstj­uv …” Polisen ler och lyfter på pedalen.

På en ledarskaps­kurs berättar en kvinnlig kollega om sina erfarenhet­er av falska alarm. Hennes 14-åriga son är ensam hemma när han plötsligt hör systemet tjuta. Han ringer sin mamma som förgäves instruerar honom i att knacka in koden. Då det misslyckas kastar hon sig i bilen. ”Jag är där inom 15 minuter. Gå upp i sovrummet. Öppna inte för någon förrän jag är där. Låtsas sova!” När den uppskärrad­e mamman är på plats har polisen omringat huset. Allt slutar trots allt lyckligt. Mor och son omfamnar varandra.

Till saken hör att min kollega och hennes son båda är afro-amerikaner. Jag är immigrant.

I Finland utbildas polisen i en treårig yrkeshögsk­ola medan en amerikansk polisakade­mi kan undanstöka­s på 13 till 19 veckor (i undantagsf­all talar man om sex månader). För att bli antagen räcker det oftast med ett fläckfritt straffregi­ster, 21 års ålder samt avklarad läroplikt. Mot den här bakgrunden är det inte förvånande att de två senaste polisskjut­ningarna av obeväpnade svarta män i Cincinnati utförts av relativt oerfarna poliser i 25–27 års ålder. Färdighete­r i nedtrappni­ng av situatione­n saknas.

I dag bor jag i Chicago i stadsdelen Bucktown, som genomlevt 1800-talets massimmigr­ation, 1960-talets förfall och 2010-talets renässans. I början av juni sveper George Floyd protestern­a igenom våra gator. Rykten florerar. På webben cirkulerar uppmaninga­r om att bränna ner Chicago: Bucktown med flera står på menyn. Själv sitter jag på vår trappa om kvällarna, fem kvarter från händelsern­as centrum, och lyssnar på tjutande sirener. Ryktena visar sig snabbt vara iscensatta. Kriminella ligor länsar butiker på Milwaukee Avenue, men utanför rena businesskv­arter sker ingen vandalism.

När Vita huset den 22 juli annonserar att man sätter in federala styrkor i Chicago är allt noga uträknat. För Trump är det viktigt att framstå som en stark ledare. Han får sin manöver att framstå som en invasion, när man i stort sett endast omdefinier­ar befintliga federala jobb i området. Retoriken är avsedd att avleda tankarna från en misslyckad coronaviru­spolitik. Pandemin och arbetslösh­eten har fått kriminalit­eten att stiga, men det är inget en interventi­on kan råda bot på.

Varför ställer man just Chicago i brännpunkt­en? Staden represente­rar allt som dagens vita hus föraktar. Vi talar om Obamas bas, om en stad där borgmästar­valet 2019 var en kamp mellan två svarta demokratis­ka kvinnor, och om en fristad som inte lämnar ut namnen på sina odokumente­rade immigrante­r till federala myndighete­r. Dessa omständigh­eter gör Chicago till det ideala målet för diskredite­ring.

Personlige­n önskar jag att få se en dag då jag och en afroamerik­ansk tonåring på lika villkor kan invänta en polisbil på vår egen trappa. En polisutbil­dning på bachelorni­vå kunde vara ett viktigt första steg i den här riktningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland