Hufvudstadsbladet

Ge Nobels fredspris till Wikipedia

- KRISTINA CARLSON författare Helsingfor­s

KäLLKRITIK Jag vill ge Nobels fredspris till Wikipedia. Reglerna för att göra ett förslag är stränga, så personlige­n kan jag inte göra det, men jag hoppas att alla som kan skulle föreslå det till Nobelkommi­ttén.

Markus Lång skriver i en insändare (HBL 23.7) att en journalist inte ska använda Wikipedia som källa. Detta är inte bara ett svar på Långs insändare.

Wikipedias artiklar skrivs, granskas, korrigeras och kompletter­as av dess användare på 291 språk. Det finns en väldig mängd personer som gör detta i hela världen – utan att få betalt och utan beröm. Jag har själv skrivit och redigerat Wikipedia eftersom jag har haft några goda källor och några ämnen som intressera­r mig. Senare märker jag att någon annan har korrigerat det jag skrivit. Så fungerar

Wikipedia, och jag tycker att det är fint.

Ingen som skriver till Wikipedia är någon ”välvillig slarv” som Lång tycker! Det finns akademiker, författare och profession­ella från alla områden som redigerar Wikipedia. För flera år sen jämfördes Encyclopae­dia Britannica och Wikipedia när det gäller trovärdigh­et. Wikipedia klarade sig bättre.

Var skulle vi vara utan Wikipedia i dag? Tänk på det. När vi måste kolla någonting, är det på Wikipedia. Naturligtv­is kan det finnas fel, men var inte? Att sprida kunskap, är det inte värt priset? Är det inte någonting emot falska nyheter? Någonting för kunskap, jämlikhet, fred?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland