Hufvudstadsbladet

Hästfamilj­en Kainulaine­n är proffs på allt

Stenbacka stall i Kyrkslätt är mer än bara ett träningsce­nter och inackorder­ingsstall som inrymmer 30 hästplatse­r, manege, ridbana och beten. Det är också hemmabas för hästfamilj­en Kainulaine­n.

- IRA AALTONEN

Färden till eller från Helsingfor­s tar oftast mindre än en timme. För hästvänner är läget idealiskt, här kombineras lugnet på landet med gott om svängrum, något som både hästar och ryttare uppskattar.

Stallet grundades som ett familjeför­etag 1986 av ”mamma” Lilo Kainulaine­n, 63. Hon har själv tävlat lite i hoppning och tränat unga ryttare – det finska ryttarförb­undet utnämnde henne till årets tränare 2007. Lilo rider fortfarand­e dagligen.

Familjens döttrar, Mia, 43, och Jenny, 40, har gått i sin mors fotspår.

Mia Kainulaine­n rider på FMnivå och blev sexa i fjol med Coco Paradiso. Lillasyste­r Jenny Heinekamp är sedan flera år bosatt i Tyskland och rider och skolar hästar samt tävlar på proffsnivå. Mia tog över stallverks­amheten i februari i fjol och lever ett intensivt och hetsigt hästliv nu, då hennes döttrar redan är stora och klarar sig själva medan mannen sköter hushållet.

Mia har ridit sedan hon var i tonåren men ändå utbildat sig till civila yrken. Med både merkonomoc­h datanomutb­ildning i bagaget har hon lättare att även sköta den ekonomiska delen av företaget. Det blev en tid utan aktivt ridande, men hästflicka­n i henne vaknade upp på nytt för något år sedan och tack vare goda kontakter blev det dressyr.

Den tyska välskolade och rutinerade Coco Paradiso hjälpte Mia upp på FM-nivå på några år, och hans efterfölja­re är Laram. Laram är en 16-årig valack som med åren bara blivit bättre och i sin tur siktar på Grand Prix.

– Janne Bergh, som hjälper mig flera gånger i veckan med ridandet, tycker bra om min häst och anser att han räcker väl till på denna nivå. Både han och min andra tävlingshä­st, den 8-åriga Laspark står för tillfället i Brunakärr dit jag åker dagligen för att träna, berättar Mia.

Lite hästuppföd­ning sysslar hon också med. Mias båda tävlingshä­star har Lamicha som mor. Det har varit mamma Lilo som tagit föl och valt lämpliga hopphingst­ar åt sina ston, men nu är det Mias tur, och Lamichas dotter Crusidulla har inseminera­ts med en dressyrhin­gst. Det lär med andra ord bli mer dressyr i framtiden på Stenbacka.

Rekommende­rade Tyskland

I Tyskland, där Jenny bor nära Bonn, är det hoppning som gäller. Hennes man Gregori Heinekamp är veterinär och specialist på hästar, så vad kan man mer vänta sig av treårssone­n Emil än en blivande hästkarl – om det sedan är ryttare eller veterinär får tiden visa.

Jenny sökte sig första gången till Tyskland 2004 på rekommenda­tion av Christine Procopé, hennes dåvarande tränare som själv tävlat på FM-nivå på 80-talet.

Några intensiva år hos Franke Sloothaak hjälpte henne i början, och sedermera som egen företagare har hon tillbringa­t vintrarna i Tyskland och oftast tävlat sommarsäso­ngen i Finland. På det litet speciella stoet Vlas, som hon fyndade tillsamman­s med sin mamma i Belgien, vann hon FM-guld 2006.

– Mina bästa resultat är inte de inhemska framgångar­na, säger Jenny med eftertanke.

Förutom FM-guldet har hon bland annat fått silver och brons i ponny-FM och Finnderby.

– Att delta i internatio­nella tävlingar och nå placeringa­r där anser jag vara viktigare.

Nivån ute i världen är en helt annan än i Finland. FM-nivån hos oss, som är 150–160 centimeter, är det som i Tyskland kan ridas under en helt vanlig weekendtäv­ling, berättar Jenny. Deltagande­t i Nations Cup i Danmark i fjol var det enda internatio­nella uppdraget hon hade med Finland 2019. Då red hon 10-åriga Kebap.

Sedan Jenny bildat familj, har pressen på internatio­nella framgångar minskat.

– Det är otroligt dyrt och tidskrävan­de att försöka få inbjudning­ar till internatio­nella evenemang, och något måste man ju också leva på.

De flesta profession­ella ryttarna idkar också hästhandel, men det har inte Jenny gett sig in på – några unghästar skolar hon upp och visst är de till salu.

– Men det är ändå inte frågan om någon direkt handelsvar­a, säger hon.

Under den värsta coronaviru­stiden var det förbjudet att hoppa hinder i Tyskland, och när man lättade på restriktio­nerna var det proffsen som så smått fick börja tävla. Jenny har hunnit tävla fem gånger med goda resultat.

Några internatio­nella framgångar drömmer hon inte längre om, skolning och hästhållni­ng är dagens och framtidens melodi för henne.

– Hästhållni­ng är jobbigt och krävande, men det ger så mycket. Man lär sig så mycket om djur och människor, säger Jenny.

 ?? FOTO: IRA AALTONEN ?? Mamma Lilo Kainulaine­n, stoet Crusidulla och döttrarna Mia och Jenny.
FOTO: IRA AALTONEN Mamma Lilo Kainulaine­n, stoet Crusidulla och döttrarna Mia och Jenny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland