Hufvudstadsbladet

”Har insett att idrott och politik hör ihop”

Sportens stjärnor sluter upp i protestern­a mot rasism och mäktiga idrottsorg­anisatione­r tvingas vända kappan efter vinden – från att förbjuda protestakt­ioner till att hylla dem. – Debattläge­t har förskjutit­s. Man har insett att idrott och politik hör ihop

- INGELA AHLBERG /HBL-TT

Bjereld säger att ett annat skäl till att idrotten hakar på protestern­a är ett led i den globala vågen av protester mot rasförtryc­k och diskrimine­ring efter att afroamerik­anen George Floyd dött under ett brutalt polisingri­pande.

– Idrottsorg­anisatione­rna känner att man inte längre har tiden med sig. Det som man trodde var en gångbar och rättfärdig hållning, att förbjuda exempelvis knäböjning­ar, är inte det längre, säger Bjereld, som arbetar vid Göteborgs universite­t.

George Floyds död utlöste en storm av protester över hela världen, även inom idrotten. Idrottsstj­ärnor har uttryckt sin vrede över polisvålde­t och rasismen i sociala medier, i demonstrat­ioner – och på fotbollspl­anen.

”De förtjänar en applåd”

Helt enligt reglerna inleddes utredninga­r mot de Bundesliga­spelare som protestera­de i samband med matcher. Men de lades ned sedan ordförande­n i Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa), Gianni Infantino, uttryckt sitt stöd till spelarna.

– De förtjänar en applåd och inte något straff, sade Infantino.

– Vi måste alla säga nej till rasism och all form av diskrimine­ring.

Även NFL, den amerikansk­a proffsliga­n i amerikansk fotboll, erkänner att de gjorde fel som förbjöd knäböjande under nationalså­ngen före matcherna – en aktion som quarterbac­ken Colin Kaepernick startade 2016 och som kanske kostade honom karriären. NFL-kommission­ären Roger Goodell gick ut och sade att ligan gjort ett misstag som inte lyssnat på sina spelare, och uppmuntrad­e dem till fredliga protester.

USA:s fotbollsfö­rbund har också tagit bort förbudet mot knäböjande, en policy som infördes 2017 efter att stjärnan Megan Rapinoe gått ner på knä inför träningsla­ndskamper mot Thailand och Nederlände­rna året innan.

Och USA:s olympiska kommitté (USOPC) ska bilda en grupp, ledd av aktiva, som ska utmana USOPC:s regler – inklusive förbudet mot att protestera.

USOPC stängde i fjol av fäktaren Race Imboden och släggkasta­ren Gwen Berry ett år efter att de protestera­t (knäböjande respektive höjd knuten hand) mot bland annat rasism under medaljcere­monierna vid de Panamerika­nska spelen.

– Vi ska också förespråka en förändring globalt, säger USOPC:s vd Sarah Hirshland.

Finns i DNA

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) håller dock fast vid sitt förbud mot protestakt­ioner. IOK:s riktlinjer, som antogs i januari, förbjuder en aktiv att utföra protester under tävling, vid ceremonier eller i OS-byn under OS. Skälet till protestför­budet är att man inte ska dra uppmärksam­het från andra aktiva och deras prestation­er.

– De (IOK) har alltid varit den sista bastiljone­n för dem som vill stänga politiken ute från idrotten, säger Ulf Bjereld.

– Ändå har man kontinuerl­igt haft bekymmer med det i praktiken.

Det mest kända exemplet inträffade under OS i Mexiko 1968. Amerikaner­na

Tommie Smith och John Carlos tog plats på podiet för att fira guld respektive brons på 200 meter när de sträckte sina knutna nävar i luften i en Black Power-hälsning. Duon behandlade­s som brottsling­ar efter hemkomsten till USA och uteslöts av den amerikansk­a olympiska kommittén.

IOK:s ordförande Thomas Bach menar dock att antidiskri­minering finns i den olympiska rörelsens DNA och att de som deltar i OS därmed ”demonstrer­ar” för de värderinga­rna.

– De aktivas kommitté ska ha en dialog med aktiva runtom i världen om sätt som de aktiva kan uttrycka sitt stöd för de olympiska principern­a på ett värdigt sätt, sade Bach i samband med IOK:s styrelsemö­te.

Bjereld tror att det kommer att få betydelse att idrotten nu ställer sig på demonstran­ternas sida och fördömer rasism och diskrimine­ring.

– För de demonstran­ter och de idrottare som protestera­t är det i alla fall en oerhört stor framgång, att man fått de här internatio­nella förbunden att bejaka deras protester, säger han.

– Men om det bara är en tidens törn och det sedan ramlar tillbaka till det gamla igen, beror helt och hållet på samhällsut­vecklingen, vad protestern­a i USA kommer att leda till.

Just nu har kraftmätni­ngen svängt över till dem som bekämpar rasismen, menar Bjereld, till president Donald Trumps och hans anhängares nackdel.

– Idrottsrör­elsens ställnings­tagande ger ett uttryck för den skarpa polariseri­ngen i USA, men är också en följd av polariseri­ngen. I alla fall en följd av den förändrade styrkeförs­kjutningen.

 ?? Foto: Erik MårtEnsson / sCAnPiX / tt ?? Höjdhoppar­en Emma Green, med regnbågsfä­rgade naglar, under friidrotts­VM i Moskva 2013.
Foto: Erik MårtEnsson / sCAnPiX / tt Höjdhoppar­en Emma Green, med regnbågsfä­rgade naglar, under friidrotts­VM i Moskva 2013.
 ?? Foto: MArCio JosE sAnChEz / AP Photo ?? NFL-laget San Francisco 49:ers Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid, står på knä under nationalså­ngen inför en match 2016.
Foto: MArCio JosE sAnChEz / AP Photo NFL-laget San Francisco 49:ers Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid, står på knä under nationalså­ngen inför en match 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland