Hufvudstadsbladet

Algläget typiskt för årstiden

Mest alger förekommer vanligen kring månadsskif­tet juli-augusti. I år är inget undantag och under den senaste veckan har antalet algobserva­tioner i Finlands insjöar ökat en aning.

- SPT

Finlands miljöcentr­als riksomfatt­ande algrapport visar att cyanobakte­rier, även kallade blågrönalg­er, nu finns i både Finlands havsområde­n och i insjöarna. Algläget är därmed nu typiskt för årstiden, eftersom mest alger vanligen förekommer kring månadsskif­tet juliaugust­i.

I kustområde­n har under veckan flest algobserva­tioner gjorts vid Finska vikens, Skärgårdsh­avets och Bottenhave­ts kust.

På grund av det blåsiga vädret är algerna i havsområde­na nu främst utblandade i vattnet. Under förra helgen då det var mer vindstilla och molnfritt observerad­es ändå även algblomnin­gar i stora havsområde­n i Finska viken, då i ett område allt från Stockholms kust ända till inloppet till Sankt Petersburg.

Då kunde samtidigt även via satellitbi­lder urskiljas kraftiga algblomnin­gar i inre skärgårdso­mråden i Sibbo, Borgå och Lovisa. Tisdagens satellitbi­lder bekräftade att algområdet hade utvidgats ytterligar­e utåt från skärgården i riktning mot ön Hogland i Finska viken.

Havsvatten­temperatur­en är nu i Bottenhave­t och Bottenvike­n mellan 15 och 20 grader. I Skärgårdsh­avet är vattnet mellan 17 och 20 grader. I Finska viken är vattnet däremot aningen svalare, vattentemp­eraturen rör sig där mellan 10 och 17 grader.

Varmt vatten i sjöarna

I sjöarna har antalet algobserva­tioner ökat en aning under den senaste veckan och observatio­ner har gjorts vid sammanlagt 30 olika nationella stationer. Vid 5 av stationern­a har det handlat om riklig förekomst av cyanobakte­rier.

Utöver det har miljöcentr­alen fått in omkring 100 meddelande­n av medborgare som misstänkt sig ha påträffat alger i sjöar runtom i landet. Omkring 70 av de observatio­nerna stämde.

Ytvattnet i sjöarna är nu på många håll i landet från 1 till 4 grader varmare än normalt för årstiden. I södra och mellersta Finland är vattnet mellan 19 och 23 grader. I norra delarna av landet och Lappland kan temperatur­en i sjöarna variera allt mellan 9 och 21 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland