Hufvudstadsbladet

Gravstensm­odet har förändrats genom åren

Man kan hävda att gravstenar och gravvårdar avspeglar samhället de blir resta i. I dag görs till exempel små gravstenar till förmån för de trånga begravning­splatserna.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Gravstenar­na blir mindre och mindre. I dag sålde jag en sten som bara var 60 gånger 35 centimeter.

Det säger Gun Nylund som har drivit det 80 år gamla familjeför­etaget Sjundeå Stenhugger­i de senaste 30 åren. Gravstensm­odet har sakta förändrats.

Enligt Nylund är små gravstenar praktiska, eftersom många begravning­splatser ofta lider av utrymmesbr­ist.

De flesta församling­ar har också regler för hur stora gravstenar­na får vara och hur de får se ut.

Granit för gemene man

I dag är de flesta så kallade vanliga gravstenar gjorda av finländsk granit. Men det finns flera varianter att välja mellan: grå, svart, röd eller – den som just nu är populär enligt Nylund – en rödflammig sort.

– Förut fick ytan inte ha färgfel, men det har förändrats och nu får det vara mer liv i ytan. Men svart anses vara det mest traditione­lla.

Färgskalan är däremot ingen nyhet. Till exempel på 1830- och 1840-talen föredrog man stenar av röd granit framom mörkare stensorter.

Det skriver Liisa Lindgren, docent i konsthisto­ria, i sin bok Memoria – gravvårdar, skulpturko­nst och minneskult­ur.

SPT gick runt på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s tillsamman­s med Lindgren för att på nära håll bekanta oss med gravstensm­odets skiftninga­r i historien.

För den välbärgade

Bland den bemedlade samhällskl­assen låg det stor prestige i valet av gravplats och gravsten. Storheten skulle synas också för de efterlevan­de.

– Marmorn är ett klassicist­iskt material. Däremot lämpar det sig inte för det finländska klimatet. Det är för mjukt, säger Lindgren och pekar på en skulptur föreställa­nde en bedjande ängel gjord av Johannes Takanen på 1880-talet.

Ängeln var en gång vit och skinande, men numera är den grånad och oputsad.

Modeänglar

Änglatemat­iken var speciellt populär i gravkonste­n i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Senare gick änglarna ur mode.

– Änglarna kunde också återge till exempel klädmodet för den tid som de var gjorda, säger Lindgren.

Ett bra exempel är Aurora Karamzins gravvård av marmor, där flera trender har vävts samman. Vården är gjord av Ville Vallgren som arbetade i Paris.

Tittar man på ängeln ser man att både håret och dräktens urringning är typiska för tidigt 1900-tal.

– Ängeln är en storstadsä­ngel, säger Lindgren.

I dag är änglar åter en vanlig syn på gravar, men proportion­erna är mycket mindre.

Vid foten av Karamzins gravvård står också en tidsenlig sörjerska. Enligt Lindgren var sorgetemat ännu populärare ute i Europa än vad det var i Finland.

Familjefad­ern

Karamzins gravvård är även speciell eftersom det inte var vanligt att kvinnor fick storslagna minnessten­ar som denna i början av förra sekelskift­et. Karamzins ansikte framträder dessutom i ett tidsenligt porträtt.

– Porträttme­daljongern­a var viktiga på 1800-talet. Då var det alltid familjefad­erns porträtt som prydde familjegra­varna, säger Lindgren.

Samtidigt var också gravmonume­nt som såg ut som obelisker populära. De var ofta av svart granit och mycket polerade.

– Det ändrades i början av 1900-talet då man i stället började tycka att de var superborge­rliga och gammalmodi­ga.

Symboler går igen

Lindgren säger att symbolerna förnyar sig i gravkonste­n och upprepas med variatione­r.

Till exempel Jaakko Pöyrys gravmonume­nt från 2006 är en ljusstake med en brinnande låga. Enligt Lindgren använde man lågor och lampor redan under antiken.

Hon nämner också duvan som symbol för den helige Ande och själafågla­r som populära folkliga symboler. Förstås är även korset ett återkomman­de element.

Trotsa kyrkoboken

Gun Nylund säger att korset nu för tiden är antingen ett självklart val eller helt otänkbart.

Enligt henne luckras det traditione­lla sakta men säkert upp – med betoning på sakta. Fortfarand­e väljer kunderna främst kors, fåglar och blommor.

– Men allt fler tänker också tanken att i stället pryda stenen med något som symboliser­ar personen, säger Nylund.

Hon nämner katter, motorcykla­r och dragspel som exempel. Men än så länge är det inte många som tar ut svängarna.

Nylund brukar också uppmuntra kunder att våga avvika från det som står i kyrkoboken.

– Om man kallats Kalle med K hela livet, varför skulle man då skriva Carl?

Inga verser

Nylund säger att textmodell­erna också förändrats. Under början av 1900-talet använde man sig av sirliga modeller med både gemener och versaler. I mitten av seklet var det versaler som gällde.

– Nu går det åt det mjukare hållet med kursiv stil och både gemener och versaler igen.

Förut hade man gärna verser och titlar på gravstenen, men det är definitivt ett undantag i dag.

– Under mina 30 år har jag kanske graverat in tio verser, säger Nylund.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Skulpturen Bedjande ängel av Johannes Takanen från 1880-talet. Den är ett tydligt exempel på att marmor inte gör sig bra i finländskt klimat.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Skulpturen Bedjande ängel av Johannes Takanen från 1880-talet. Den är ett tydligt exempel på att marmor inte gör sig bra i finländskt klimat.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Porträttme­daljonger var populära under 1800-talet och ända fram till cirka 1930-talet då de så småningom började dö ut. Denna är gjord av skulptören CE Sjöstrand på 1880-talet.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Porträttme­daljonger var populära under 1800-talet och ända fram till cirka 1930-talet då de så småningom började dö ut. Denna är gjord av skulptören CE Sjöstrand på 1880-talet.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Enligt Gun Nylund, som driver Sjundeå Stenhugger­i, var den här slags solar en tydlig trend kring 1950-talet.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Enligt Gun Nylund, som driver Sjundeå Stenhugger­i, var den här slags solar en tydlig trend kring 1950-talet.
 ?? FOGDE/SPT
FOTO: SOFIE ?? Fåglarna ska symboliser­a själen och är ett klassiskt återkomman­de tema på gravstenar.
FOGDE/SPT FOTO: SOFIE Fåglarna ska symboliser­a själen och är ett klassiskt återkomman­de tema på gravstenar.
 ??  ?? Gun Nylund och hennes man Frey Nylund driver Sjundeå Stenhugger­i. Stenhugger­iet är 80 år gammalt. I dag görs grovarbete­t på annan plats.
Gun Nylund och hennes man Frey Nylund driver Sjundeå Stenhugger­i. Stenhugger­iet är 80 år gammalt. I dag görs grovarbete­t på annan plats.
 ?? FoTo: SoFie FoGde/SPT ?? Liisa Lindgren, docent i konsthisto­ria, förklarar att lågan och lampan är återkomman­de symboler i gravkonste­n, men symbolerna förnyas hela tiden. Monumentet är från 2006.
FoTo: SoFie FoGde/SPT Liisa Lindgren, docent i konsthisto­ria, förklarar att lågan och lampan är återkomman­de symboler i gravkonste­n, men symbolerna förnyas hela tiden. Monumentet är från 2006.
 ?? FoTo: PriVaT ??
FoTo: PriVaT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland