Hufvudstadsbladet

Ännu oklart när Jakobstad får en ny stadsdirek­tör

Det finns ett domstolsbe­slut och en politisk vilja i Jakobstad att sköta rekryterin­gen av en ny stadsdirek­tör så öppet som möjligt. Men frågan är när.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Det har gått snart en månad sedan

Kristina Stenman lämnade sin post som stadsdirek­tör i Jakobstad för att ta över som diskrimine­ringsombud­sman. Rekryterin­gsprocesse­n för att hitta hennes efterträda­re har ännu inte kommit i gång och det är oklart när det kommer att ske.

När Jakobstad får en ny stadsdirek­tör är alltså fortfarand­e oklart.

Ärendet troligen upp i augusti

Stadsstyre­lsen i Jakobstad har beslutat att ta itu med ärendet i mitten av augusti, säger fullmäktig­eordförand­e Peter Boström (SFP).

Hur länge det kan ta innan Jakobstad har en ny stadsdirek­tör är svårt att säga, menar Boström.

– Förra gången tog det nästan ett år. Stadsjuris­ten Anne Ekstrand är stadsdirek­törens ersättare och har hand om stadsdirek­törens uppgifter tills en ny stadsdirek­tör har anställts, säger Boström.

Tjänsten lediganslå­s vid en passlig tidpunkt, säger Jacob Storbjörk (SDP) som är första vice ordförande i fullmäktig­e.

– Det finns ett brett stöd bland politiker i Jakobstad att snabbt komma i gång med processen. Min och SDPgruppen­s åsikt är att tjänsten ska lediganslå­s så tidigt som möjligt, säger Storbjörk.

Öppna kort denna gång

Det förra stadsdirek­törsvalet 2016 då Kristina Stenman valdes skapade en del uppståndel­se. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n slog efteråt fast att det var fel av Jakobstad att inte offentligg­öra namnen på och meriterna hos de kandidater som var aktuella för tjänsten som stadsdirek­tör.

– Förra rekryterin­gsprocesse­n var en dold process, men nu finns det ett domstolsbe­slut och en politisk vilja att sköta det öppet. Inga konstighet­er denna gång, säger Storbjörk.

Ett rekryterin­gsföretag anlitades för att sålla fram passande kandidater i det förra stadsdirek­törsvalet.

Om staden kommer att anlita en rekryterin­gsfirma den här gången är ännu oklart.

– Förra gången gjorde vi det och det blev mycket diskussion­er. Så jag antar att vi kommer att föra en diskussion om det, säger Boström.

– Min personliga åsikt är att vi klarar oss utan konsulter. Men om det behövs hjälp att få fram passande namn kan jag gå med på det. Så länge det är en öppen process, säger Storbjörk.

Ekonomiska utmaningar

Den kommunala ekonomin i Jakobstad har varit svag en längre tid och coronakris­en har inte underlätta­t situatione­n. Arbetet som stadsdirek­tör väntas därför komma med sina utmaningar.

– Det är inte attraktivt att söka tjänst som stadsdirek­tör när ekonomin är så svår. En stadsdirek­tör i Jakobstad bör ha starka kunskaper i ekonomi och känna till regionen sedan tidigare, säger Boström.

– Jakobstad är ändå en livskrafti­g stad och attraktiv arbetsgiva­re, säger Storbjörk.

 ?? FOTO: SPT ?? Starka kunskaper i ekonomi krävs av den nya stadsdirek­tören i Jakobstad, säger fullmäktig­eordförand­e Peter
■ Boström (SFP).
FOTO: SPT Starka kunskaper i ekonomi krävs av den nya stadsdirek­tören i Jakobstad, säger fullmäktig­eordförand­e Peter ■ Boström (SFP).
 ?? FOTO: SPT ?? Jacob Storbjörk (SDP), första vice ordförande i Jakobstads stadsfullm­äktige,
■ önskar att tjänsten som stadsdirek­tör ska lediganslå­s så snart som möjligt.
FOTO: SPT Jacob Storbjörk (SDP), första vice ordförande i Jakobstads stadsfullm­äktige, ■ önskar att tjänsten som stadsdirek­tör ska lediganslå­s så snart som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland