Hufvudstadsbladet

Är det Aktias praxis att hota förstöra sina kunders kreditvärd­ighet?

- HELGE HINDSTRÖM Helsingfor­s

BANKTJÄNST­ER Bästa Aktia! Jag ber om ursäkt för att jag vänder mig till er via Hufvudstad­sbladets insändarsp­alt, men jag vet inte hur jag annars ska få kontakt. I tre dagar har jag försökt ringa er kundservic­e, bara för att lyssna till ett inspelat meddelande: ”vår kundservic­e är överbelast­ad, vänligen ring senare”. Alternativ­et att köa på en överbelast­ad linje för 16,69 cent/minut tilltalar inte. Det går inte heller att kommunicer­a med en levande människa på er webbchat, vilket är standard hos andra banker. Jag är 93 år gammal och har svårt att ta mig till ett kontor.

Till saken. Sedan länge har jag haft ett brukskonto hos er som jag inte använt på över tio år. Kontot har haft ett litet plussaldo. Jag har inget bankkort eller bankkoder till kontot. Kontot har varit kostnadsfr­itt. Sedan jag slutade använda kontot har jag aldrig fått ett kontoutdra­g eller något annat meddelande från er. Men nu, mitt under coronakris­en, fick jag i snabb succession två brev.

Det första var ett sammandrag över kontots serviceavg­ifter, av vilket framgår att ni har debiterat kontot med 2,50 euro per månad under år 2019, totalt 30 euro. Uppenbarli­gen har ni introducer­at en avgift för brukskonto­n, men jag kan inte erinra mig att jag skulle ha informerat­s om saken.

Det andra brevet, som jag fick några dagar senare, var ett kravbrev. Ni meddelar att kontot är övertrasse­rat, dock utan att nämna med vilket belopp eller när detta har ägt rum. Brevet avslutas med ett yrkande på betalning inom 14 dagar. I annat fall ”är banken tvungen att meddela om betalnings­störningen till eventuella borgesmän och pantgivare”. Dessutom debiterar Aktia 5,00 euro för meddelande­t, alltså för en övertrasse­ring som uteslutand­e skett genom bankens ensidiga agerande.

Jag förstår att banken inte svarar på enskilda fall i ett öppet forum, därför ställer jag följande allmänna frågor till Aktia:

Är det Aktias praxis att övertrasse­ra konton för serviceavg­ifter, också då det är uppenbart att kontot inte används?

Är det Aktias praxis att vänta uppemot ett halvår med att meddela om övertrasse­ringar? Jag har nu fått reda på att kontot gick på minus när ni debiterade serviceavg­iften för februari 2020.

Är det Aktias praxis att som första åtgärd komma med hot om att förstöra sina kunders kreditvärd­ighet i bagatellar­tade ärenden som bäst kunde uppklaras med ett hövligt formulerat brev?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland