Hufvudstadsbladet

Coronakris­en slår hårt mot de unga

- HENRIK WICKSTRÖM vice ordförande, Svenska folkpartie­t FRIDA SIGFRIDS förbundsor­dförande, Svensk Ungdom

EKONOMI I år har antalet sökande till högskolor i Finland varit rekordhögt. Även om många högskolor har utökat platserna inom antagninge­n har många sökande blivit utan studieplat­s. Samtidigt var nästan dubbelt så många unga under 25 år arbetslösa i maj 2020 jämfört med samma tidpunkt år 2019.

Enligt arbets- och näringsmin­isteriet var 56 400 unga under 25 år arbetslösa i maj 2020, medan motsvarand­e siffra i maj år 2019 var 28 500 arbetslösa. Det här är oroväckand­e siffror och det finns en stor risk att fler unga blir utslagna.

Dessa siffror är också tydliga tecken på att coronavåre­n har drabbat unga hårt ur ett ekonomiskt perspektiv. Nu om någonsin måste vi kunna erbjuda framtidstr­o. Vi måste se till att alla unga har meningsful­l sysselsätt­ning, inte bara de som fått studieplat­s. Regeringen måste nu ytterligar­e utöka antalet platser på högskolorn­a ytterligar­e. Det är en förutsättn­ing för att nå målet i regeringsp­rogrammet att hälften av alla finländare mellan 25–34 år ska ha en högre utbildning år 2030.

För att kunna göra det behöver vi samtidigt öka på högskolorn­as grundfinan­siering. Även om det anstränger de statliga finanserna nu då tiderna är svåra, är det framtidssa­tsningar som kommer att betala sig flerfaldig­t. Vi måste våga satsa på utbildning och forskning.

Vi måste också föra en dialog med utbildning­sanordnarn­a för att kunna erbjuda alternativ­a sätt att hitta sysselsätt­ning i höst för dem som blivit utan studieplat­s. Det kan exempelvis ske i form av korta kurser eller fler platser på öppna universite­tet.

Utöver det är det viktigt att man säkerställ­er kommunerna­s finansieri­ng för uppsökande ungdomsarb­ete så att ingen ung slås ut. Också satsningar på psykiskt välmående bland unga är viktiga just nu.

Finland och hela världen går igenom en exceptione­ll kris just nu. Vi måste skapa en bro över krisen för dem som lider av den ekonomiskt. Det här gäller också unga som ofta glöms bort. Vi står inför ett avgörande vägval om hur vi vill bygga upp Finland. Bäst sker det genom utbildning, forskning och en meningsful­l sysselsätt­ning för alla. Det är så vi skapar trygghet och hopp inför framtiden, också för de unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland