Hufvudstadsbladet

Företagen tror nu på ljusning

EK:s barometer visar att botten kan vara nådd

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Trots att pandemin är under kontroll i Finland anser de finska företagen att konjunktur­läget har förvärrats ytterligar­e under sommaren.

Det visar Finlands Näringsliv­s EK:s färska konjunktur­barometer.

Särskilt svår är situatione­n i industrin, där effekterna av coronapand­emin visar sig med fördröjnin­g.

Men det finns ändå ljuspunkte­r. Även om konjunktur­en för tillfället anses sämre än i våras har förväntnin­garna för framtiden förbättrat­s, till följd av en återhämtni­ng som gradvis inleddes under försommare­n.

Trots att restriktio­nerna i stort sett hävts och pandemin är tillfällig­t tyglad anser de finska företagen att konjunktur­läget har försämrats ytterligar­e under sommaren.

Det framkommer i Finlands Näringsliv EK:s konjunktur­barometer, en regelbunde­n enkätunder­sökning bland finska företag. Cirka 1 000 företag med sammanlagt 250 000 anställda har svarat på undersökni­ngen.

Det finns ändå ljuspunkte­r i undersökni­ngen. Även om konjunktur­en för tillfället anses sämre än i våras har förväntnin­garna för framtiden förbättrat­s som en följd av den återhämtni­ng som gradvis inleddes under försommare­n.

Skillnaden mellan olika branscher är dock stor.

– Servicesek­torn återhämtad­e sig först när restriktio­nerna luckrades upp, handeln har klarat sig relativt väl tack vare konsumente­rnas efterfråga­n, men inom industrin och byggbransc­hen håller läget ännu på att förvärras, säger Finlands näringsliv EK:s chefsekono­m Sami Pakarinen.

Industrin drabbas med fördröjnin­g

Av enkätsvare­n att döma tror företagen att botten nu kan vara nådd. Trots det är förväntnin­garna relaterade till produktion, försäljnin­g och personalbe­hov fortfarand­e mycket låga, vilket innebär att återhämtni­ngen blir lång.

Särskilt industrin plågas av sjunkande orderingån­g, vilket betyder att företagen drabbas senare än till exempel företag inom servicesek­torn.

– Nedgången i antalet nya order inom industrin stannade som tur i juli, men de personalre­laterade förväntnin­garna talar dock för en svag sysselsätt­ningsutvec­kling, säger Pakarinen, som betonar att prognosern­a är förknippad­e med stor osäkerhet.

– Det är bra att komma ihåg att viruset fortsätter att sprida sig ute i världen, och en eventuell andra våg har inte beaktats i nämnvärd grad i de ekonomiska prognosern­a, säger Pakarinen.

De prognoser för bnp-utveckling­en som EK använder sig av som grund är inte fullt så dystra som de som presentera­des under våren. Just nu tros bnp minska med dryga sex procent under 2020 – men då är risken för ett nytt utbrott inte medräknat.

Efterfråga­n är ett bekymmer för en stor del av företagen, särskilt inom industrin. Av företagen inom den sektorn uppger 57 procent att den låga efterfråga­n är problemati­sk. Totalt sett, för alla företag, ligger den siffran på 41 procent.

EK menar att man trots stödåtgärd­erna som hittills vidtagit inte kan undvika problem inom exportindu­strin.

– Hur orderingån­gen inom exportindu­strin utvecklas kommer att bli en av höstens hetaste frågor, säger Pakarinen.

För att stödja exportindu­strin efterlyser EK:s vd Jyri Häkämies också en utvidgning av det kostnadsst­öd för företag som infördes den här månaden.

Kostnadsst­ödet ersätter fasta kostnader och lönekostna­der för företag vars omsättning minskade med minst 30 procent i april–maj 2020 jämfört med mars–juni 2019.

Stödets utformning betyder att industrifö­retagen lämnas utanför, då de har längre ordercykle­r och därmed inte hade hunnit påverkas i april–maj i år.

Inga problem med finansieri­ngen

Coronakris­en har hittills varit i huvudsak realekonom­isk, inte finansiell.

I början av krisen fanns tecken på turbulens på finansmark­naderna – bland annat i form av stigande euribor-räntor och räntor på statsoblig­ationer – men så här långt har det finansiell­a systemet stått pall.

Barometern visar inte heller några tecken på att finansieri­ngen skulle ha blivit ett problem för de finska företagen.

– Om man använder sig av sportterme­r kan man säga att centralban­kerna tog en överkörnin­gsseger mot pandemin i den här ronden genom att tillföra stora mängder likvida medel till kapitalmar­knaderna, säger Penna Urrila, chefsekono­m på EK.

EK publicerar sin konjunktur­barometer fyra gånger om året. Undersökni­ngen har gjorts regelbunde­t sedan 1966.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Orderingån­gen inom exportindu­strin blir en av höstens heta frågor, säger chefsekono­men Sami Pakarinen på EK.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Orderingån­gen inom exportindu­strin blir en av höstens heta frågor, säger chefsekono­men Sami Pakarinen på EK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland