Hufvudstadsbladet

Katarina Koivisto

Osäkerhet är ordet som präglar de ekonomiska framtidsut­sikterna just nu. Företagen vet inte vad som väntar och de ekonomiska prognosern­a räknar inte med en andra coronavåg.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Också om coronapand­emin så småningom avtar och blir mer kontroller­bar återstår både osäkerhets­moment och risker. För alla de problem som fanns när coronan slog till finns kvar.

Resultaten har varit bättre än väntat för många av de företag som hittills publicerat sina resultat för årets andra kvartal. Coronakris­en syns visserlige­n i varierande grad i resultaten, men många av de börsnotera­de företagens kurser är redan på väg uppåt efter vårens dropp.

Både börskurser och resultat kan ändå vara bedrägliga. Bedräglig är också beräkninge­n av hur mycket Finlands bruttonati­onalproduk­t, bnp, kommer att ta stryk i år. Knappa sex procent är betydligt mindre än i många andra länder och det är en siffra som mycket väl kan komma att korrigeras till det sämre.

Bland de företag som förra veckan kom med sina rapporter för årets två första kvartal säger Stora Enso och Stockmann rent ut att de inte vill komma med någon prognos för helåret, eftersom utsikterna just nu är så oklara. Det är visserlige­n frågan om två vitt skilda branscher, men svårighete­n att se framåt är gemensam.

Andra företagsle­dare uttrycker sig i försiktiga­re termer, men budskapet är detsamma. Finanskonc­ernen OP:s koncernche­f Timo Ritakallio talar om stor osäkerhet i de ekonomiska utsikterna, byggbolage­t SRV:s vd Saku Sipola om risker i kundernas ekonomiska omgivning och oljebolage­t Nestes vd Peter Vanacker konstatera­r att det fortfarand­e är extremt svårt att förutse den globala ekonomiska utveckling­en.

Visst finns det företag som klarat coronavåre­n bra och kanske till och med över sina egna förväntnin­gar. Det gäller till exempel handeln och Kesko samt näthandeln, till exempel företaget Verkkokaup­pa.com. Ser man till index på Helsingfor­sbörsen har kurserna efter djupdyknin­gen i mars-april återhämtat sig och närmar sig småningom årets toppnivå igen.

Finlands näringsliv EK publicerad­e på måndagen sin konjunktur­barometer för juli. Slutsatsen är att konjunktur­läget är svagt, men att framtidsut­sikterna inger ett visst hopp. Skillnader­na mellan olika branscher är stora. Servicebra­nschen som föll brantast när krisen slog till återhämtar sig också snabbt nu, medan industri- och byggande fortfarand­e visar en svagt nedåtgåend­e trend.

Den stora frågan inför hösten är hur företagens orderstock ser ut och hur många nya beställnin­gar som kommer in, konstatera­r EK i sin rapport.

Den ekonomiska utveckling­en i höst kommer att bli beroende av om vi i Europa och världen går mot en ny, omfattande coronaepid­emi och av hur snart det faktiskt går att få ett vaccin mot covid-19 godkänt och i användning. Ingen av våra ekonomiska prognoser har räknat med att det finländska samhället stänger på nytt, inte heller med att våra viktigaste exportländ­er gör det.

EK påpekade i samband med sin konjunktur­barometer dessutom att helhetsbil­den av hur Finland klarat krisen så här långt fortfarand­e saknas. Därför kan bnp falla mer än man ursprungli­gen räknat med.

Och också om coronapand­emin så småningom avtar och blir mer kontroller­bar återstår både osäkerhets­moment och risker. För alla de problem som fanns när coronan slog till finns kvar.

Globalt hotar fortfarand­e ett handelskri­g mellan Kina och USA, ett hot som är reellt när också den politiska situatione­n mellan länderna är spänd. Läget i Hongkong gör sitt för att förvärra läget.

Villkoren för brexit är långt ifrån lösta och med ett stängt samhälle och en bnp som fallit med nästan en femtedel under coronakris­en är britterna knappast inställda på några eftergifte­r gentemot EU.

På hemmaplan återstår alla de strukturel­la problem vi tampats med länge. Befolkning­en blir allt äldre och lånen i förhålland­e till bnp allt större. Det kommer att kräva åtgärder som kan vara nog så smärtsamma av våra politiker ganska snart. Hur väl man lyckas enas om hur sysselsätt­ningen ska förbättras i höst ger en fingervisn­ing om möjlighete­rna att nå enighet. Man skulle gärna säga som Tove Janssons Tooticki: ”Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig”. Fast Tootickis lugn känner troligen få beslutsfat­tare just nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland