Hufvudstadsbladet

Studerande och racerförar­e

Att kombinera idrott på proffsnivå med studier är krävande men inte omöjligt. – Adrenalink­icken man får då man kör sida vid sida i över 200 kilometer i timmen är obeskrivli­g, säger Juuso Puhakka.

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

Juuso Puhakka kombinerar heltidsstu­dier med att tävla på proffsnivå i racingseri­en GT World Challenge. Studierna vid Hanken har gått förhålland­evis bra trots den hektiska vardagen.

Nio år gammal sätter sig en liten pojke i en kartingbil för första gången. Tolv år senare tävlar han i en av världens populärast­e sprinttävl­ingar och studerar på högskoleni­vå. För racerförar­en Juuso Puhakka blir vardagen inte långtråkig.

Våren visar upp sin bästa sida då vi träffar Puhakka utanför Hanken där han förra hösten inledde sina ekonomistu­dier. Puhakka är förhålland­evis nöjd med sitt första studieår fastän det har innehållit vissa utmaningar.

– Jag kommer från en finskspråk­ig familj så jag hade lite svårt med svenskan i början, säger Puhakka.

Studierna har gått förhålland­evis bra trots hans hektiska vardag.

Att studera på högskola och tävla på proffsnivå i racingseri­en GT World Challenge har sina sidor, men Puhakka är inte den som klagar.

– Jag tycker att utbildning är viktigt och själva idrottskar­riären är ju förhålland­evis kort. Vid Hanken är de flexibla, så det går ganska bra att kombinera båda.

I och med sporten har jag i princip varit företagare sedan jag var ung så Hanken är perfekt för mig.

Karriären tar fart

Som nioåring började Puhakka tävla i karting. Racingkarr­iären tog fart då han vann de Nordeurope­iska mästerskap­en i karting år 2014.

Mellan åren 2015 och 2017 fortsatte tävlandet i Formel 4. Puhakka körde snabbt och fick goda resultat vilket räckte till en andraplats i serien. Därefter var det dags för nästa steg: Asien.

– Asiens möjlighete­r intressera­de mig. Jag visste att jag kommer få chansen att tävla där bara jag kör tillräckli­gt snabbt i deras tester.

Allting gick som på räls och snart stod Puhakka där med ett kontrakt i handen. Han skulle få köra en Lamborghin­i, många unga pojkars stora dröm. För Puhakka betydde bilen närmast en chans att få tävla.

– Det var så klart kul att få köra en Lamborghin­i men i slutändan handlade det om att jag ville vinna och vara bäst på banan. Att ha en Lamborghin­i bara för att skryta med, det får någon annan göra.

Puhakka övertygade i Asien och kammade hem många vinster. Parallellt

med tävlandet blev han student från Porkkalan lukio i Kyrkslätt i Finland.

Tillbaka till Europa

Efter säsongen 2019 tog Puhakka farväl av Asien och började ett nytt kapitel. Han hade antagits till Hanken och inledde sina studier samma höst. Samtidigt stod han utan kontrakt inför nästa säsong.

– Det var en psykiskt tung tid. Utmaningen med den här grenen är att

någon alltid måste vara redo att betala. Jag är mycket tacksam för mina sponsorer.

Från oktober till mars studerade Puhakka, fortfarand­e ovetande om hur nästa säsong skulle se ut. Efter sex månader av studier, förhandlin­gar och självständ­ig träning fick han kontrakt med Mercedes.

I samma veva drog coronaviru­set in över Europa. Länder stängde sina gränser och Puhakka som hade hoppats få inleda tävlingssä­songen i april fick tänka om.

– Jag lyckades bra i testkörnin­garna och fick ett kontrakt, sedan flyttade man säsongen framåt.

Företagsam

Att studera och idrotta på proffsnivå är ingen enkel kombinatio­n, men det underlätta­r om man brinner för det man studerar. Puhakka säger att en stor del av motorsport­en handlar om att vara företagsam och skaffa samt upprätthål­la kontakten med sina sponsorer. Därför har studierna passat honom som handen i handsken.

– I och med sporten har jag i princip varit företagare sedan jag var ung så Hanken är perfekt för mig.

Då Puhakka dessutom är intressera­d av finansieri­ng blev ekonomistu­dier ett naturligt val. På Hanken ökade bekantskap­skretsen snabbt, bland annat med hjälp av olika barrundor.

– Ju längre kvällen led, desto bättre blev jag på att tala svenska.

Varierande träningsme­toder

Alltför många barrundor har det ändå inte blivit. Puhakka löper och cyklar för att hållas i trim. Därtill är e-sport en viktig del av hans träning.

– Jag brukar träna på tävlingsba­norna i en simulator. På det sättet är banan bekant då man väl kommer till tävlingspl­atsen.

På frågan om vilken stad han helst tävlar i svarar han automatisk­t Barcelona. Den legendaris­ka motorsport­staden med dess varma klimat är oslagbart, säger Puhakka. Motsatsen till Barcelona är svårare att komma på, men efter en stunds betänketid lyfter Puhakka fram Smolensk.

– Vi hade nyss tävlat i OSstaden Sotji där allting var i toppskick, sedan kom vi till en annan vardag i Smolensk. Dessutom fick en av teamet skabb vilket också bidrar till min uppfattnin­g om staden, säger Puhakka och skrattar.

Själva sportens tre viktigaste byggstenar är kontakten med samarbetsp­artner, teknisk kunskap och rå snabbhet. Varje tiondelsse­kund som man kan få bort är viktig.

– Adrenalink­icken man får då man kör sida vid sida i över 200 kilometer i timmen är obeskrivli­g.

 ?? Foto: timo Kari ??
Foto: timo Kari
 ??  ??
 ?? FOTO: GT SPORT ?? Puhakka i sin Mercedes-AMG GT3 under testkörnin­gen som gav honom ett kontrakt för år 2020.
FOTO: GT SPORT Puhakka i sin Mercedes-AMG GT3 under testkörnin­gen som gav honom ett kontrakt för år 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland