Hufvudstadsbladet

Humlan en outforskad arbetsmyra

När Lotta Kaila undersökte mystisk massdöd av bin upptäckte hon en oroväckand­e lucka i existerand­e forskning – ingen forskning eller krav på uppföljnin­g finns på hur växtskydds­medel påverkar vilda pollinerar­e.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi

– Uppföljnin­gen av hur växtskydds­medel inverkar på vilda pollinerar­e lyser med sin frånvaro i Finland, säger forskaren Lotta Kaila.

Forskarstu­derande Lotta Kaila är på snabbvisit i Helsingfor­s efter flera veckors vistelse bland rapsåkrar i sällskap av humlor och andra insekter.

– Konstigt att befinna sig bland en massa människor igen, säger Kaila. Hon skriver sin doktorsavh­andling om hur växtskydds­medel som besprutats på finländska åkrar påverkar humlor och bin.

Som överinspek­tör vid Säkerhetso­ch Kemikaliev­erket Tukes, arbetade Kaila i många år med övervaknin­g och bedömning av risker förknippad­e med användning av kemikalier inom växtskydde­t i Finland. Hennes intresse för växtskydds­medel och pollinerar­e väcktes när hon tog del av uppgifter om mystisk massdöd av bin och började utreda saken. Det visade sig att höga halter av växtskydds­medlet dimetoid fanns i de döda bina och lägre halter av andra växtskydds­medel, trots att de borde ha varit ofarliga för pollinerar­e.

Vid tidpunkten användes dimetoat mot bladlöss i spannmål och betflugan i sockerbeto­r. Sedan i fjol är användning­en av dimetoat förbjuden inom EU.

– Dimetoat förbjöds när man märkte hur skadlig användning­en var. Eftersom det hittills inte fokuserats tillräckli­gt på att undersöka växtskydds­medels inverkan på pollinerar­e innan ett medel kommer ut på marknaden, har sådana här situatione­r uppstått.

Finlands viktigaste pollinerar­e

Efter sommarlov på nordligare breddgrade­r ska Kaila börja analysera forsknings­resultaten hon samlat ihop vid nio rapsåkrar under sommaren. Hon ska analysera om rester av växtskydds­medel har hittas i humlor och hur resterna påverkar humlors beteende.

– I testen jämförs humlor som inte har utsatts för växtskydds­medel med sådana som har. Testresult­aten kommer att visa om de humlor som utsatts för växtskydds­medel har sämre förmåga att hitta föda i jämförelse med humlor utan rester av kemikalier i sig, förklarar Kaila.

– Vi vet att naturliga livsmiljöe­r för vilda pollinerar­e krymper i Finland. Om testen visar att tillåtna växtskydds­medel försämrar humlors förmåga att orientera sig skapas en negativ dubbeleffe­kt som

försvårar livsmöjlig­heterna för vilda humlor.

Finlands viktigaste pollinerar­e är bin, humlor och fjärilar. Andra pollinerar­e är getingar, blomflugor och vissa skalbaggar. Att ämnen som skadar pollinerar­e tillåts i växtskydde­t är problemati­skt eftersom 75 procent av maten vi äter är beroende av pollinerin­g. En stor del av pollinerin­gen utförs av vilda pollinerar­e, som humlor.

Kunskapen om hur växtskydds­medel inverkar på pollinerar­e är begränsad till odlade bin. Med sin doktorsavh­andling vill Kaila fylla kunskapslu­ckan om hur vilda pollinerar­e påverkas av växtskydds­medel.

– I Finland har vi nästan inga data på i vilken utsträckni­ng vilda pollinerar­e har minskat och vilka de bakomligga­nde orsakerna är. Dagoch nattfjäril­ar är de enda arterna som har undersökts och forskning visar att vissa bestånd har minskat, säger Kaila.

Bristfälli­g riskbedömn­ing

Innan ett växtskydds­medel kommer ut på marknaden bedöms dess risker, men i nuläget beaktas inte vilda pollinerar­e i riskbedömn­ingen.

– En svag punkt i riskbedömn­ingsproces­serna är att de grundar sig på att en specifik art, det odlade biet, som antas represente­ra hundratals arter av pollinerar­e. Inga riskbedömn­ingar görs på hur växtskydds­medlen inverkar på vilda pollinerar­e. Ett växtskydds­medel kan därför proportion­ellt sett vara mycket skadligare för ett humlebo än odlade bikupor, säger Kaila.

I en odlad bikupa kan det finnas till och med 50 000 bin medan ett humlebo i det vilda innehåller 10–100 humlor.

Förluster på tusen döda bin spelar inte så stor roll för en odlad bikupa men samma proportion­er kan innebära dödsstöten för flera bon i naturen.

I sommar utkom en rapport av europeiska revisionsr­ätten där riskbedömn­ingsproces­serna för växtskydds­medel pekas ut som en huvudorsak till att vilda pollinerar­e minskar i Europa.

– På EU-nivå försöker man hitta nya metoder för att införliva vilda pollinerar­e i riskbedömn­ingsproces­ser och alternativ­a lösningar till bekämpning­smedel utarbetas.

Men inga gemensamma beslut har tagits och det går mycket trögt, säger Kaila.

Efterlyser uppföljnin­g

Trots att Finland i jämförelse med andra europeiska länder använder förhålland­evis lite växtskydds­medel är vi sämre än många europeiska länder på att följa upp hur de inverkar på miljön.

– Uppföljnin­gen av hur växtskydds­medel inverkar på miljön lyser med sin frånvaro. I Finland har vi hittills inte undersökt halter och rester av växtskydds­medel i djur, fåglar, jordmånen eller i pollinerar­e.

Kaila ser ändå hoppfullt på att många jordbrukar­e självmant gått inför att minska användning­en av bekämpning­smedel och skapat miljöer som gynnar vilda pollinerar­e och den biologiska mångfalden. I samband med att medvetenhe­ten kring pollinerar­krisen ökat så har också behovet av alternativ­a lösningar till växtskydds­medel som är skadliga vuxit. Bland annat naturresur­sinstitute­t Luke driver forskning och projekt inom området.

– På EU nivå finns ett skriande behov för nya åtgärder som inkluderar vilda pollinerar­e i riskbedömn­ingsproces­ser inom växtskydde­t och på finländsk nivå måste uppföljnin­gen förbättras, summerar Kaila.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? – Olika växter är beroende av olika pollinerar­e. Längden på tungorna varierar mellan pollinerar­e och de söker sig till sådana växter där deras tungor når till nektarn, berättar Kaila.
FOTO: SIMONE ÅBACKA – Olika växter är beroende av olika pollinerar­e. Längden på tungorna varierar mellan pollinerar­e och de söker sig till sådana växter där deras tungor når till nektarn, berättar Kaila.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Humlorna är goda arbetare: en humla kan under en flygtur pollinera cirka 400 blommor.
FOTO: HBL-ARKIV Humlorna är goda arbetare: en humla kan under en flygtur pollinera cirka 400 blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland