Hufvudstadsbladet

Svenska turister väcker oro i Åbo

Åbo hamns vd tonar ner oron efter Helsingin Sanomats artikel om svenskar på turistmål i Åbo. Coronafall­en i Åbo är fortsättni­ngsvis få.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Artikeln i Helsingin Sanomat nyligen om att det hörs mycket rikssvensk­a på turistmål i Åbo, fastän det inte är tillåtet att resa fritt till Finland, har väckt frågor bland Åbobor och många har varit i kontakt med Åbo stad.

Åbo hamns vd Erik Söderholm vill tona ner oron.

– Det handlar inte om massor av svenskar som kommer till Åbo. Det är fråga om några hundra svenskar per vecka.

Under normala omständigh­eter brukar tusentals svenskar i veckan anlända till Åbo med passagerar­färjorna den här tiden på året.

På grund av epidemiläg­et i Sverige tillåts svenskar resa till Finland bara om de har särskilda skäl för inresan. Söderholm säger att de flesta svenskar som kommer med färjorna till Åbo är personer med både finskt och svenskt medborgars­kap, stugägare och personer som har affärsverk­samhet i Finland. Man får också resa till Finland om man till exempel ska träffa en familjemed­lem eller delta en familjetil­lställning som dop eller begravning.

Gränsbevak­ningsväsen­det övervakar gränsen och kontroller­ar att svenskar har giltiga skäl att stiga i land i Åbo. Söderholm säger att många svenska turister har nekats inresa till Finland och tvingats ta nästa färja tillbaka till Stockholm när de inte kunnat uppvisa giltiga skäl. Söderholm tycker att det är mera oroväckand­e att finländare börjar åka till semestermå­l i Europa.

– Visst finns det risker förknippad­e med att svenskar över huvud taget reser till Finland, men jag ser det som mera oroväckand­e att finländare börjar åka på semesterre­sor till länder som Italien och Spanien.

Institutet för hälsa och välfärd varnade på måndagen om en ökad risk för coronaviru­sinfektion i Finland

❞ Visst finns det risker förknippad­e med att svenskar över huvud taget reser till Finland, men jag ser det som mera oroväckand­e att finländare börjar åka på semesterre­sor till länder som Italien och Spanien. Erik Söderholm Åbo hamnd vd

då finländare åter kan börja resa utomlands. Enligt institutet är exempelvis Spanien populärt bland finländska turister, men på grund av sjukdomssi­tuationen i Spanien rekommende­ras det ändå att man i nuläget inte reser dit.

Svenskars resor till Åbo har inte synts i coronasiff­rorna i Egentliga Finland. Coronafall­en har under sommaren hållit sig stabilt på en handfull bekräftade coronafall per vecka.

– Vi har inte sett någon ny topp i Egentliga Finland. Man kan räkna antalet fall per vecka på ena handens fingrar, säger Arto Rantala, vikarieran­de chefsöverl­äkare vid Åbo universite­tscentrals­jukhus.

Man får ta sig med egen fritidsbåt till Finland från alla Schengenlä­nder. Men i Åbo gästhamn har nästan inga svenska båtar synts till denna sommar. Det har kommit få utländska båtar överlag, men en del från andra Östersjölä­nder som Tyskland och de baltiska länderna. Förra veckan var sommarens livligaste hittills och då hade Åbo gästhamn max tio utländska båtar sammanlagt, meddelar man på hamnkontor­et.

Även svenskar med giltiga skäl att resa till Finland rekommende­ras av finska myndighete­r att hålla sig i karantän i två veckor.

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Åbo gästhamn har haft väldigt få svenska båtar i sommar trots att man får resa fritt till Finland med egen fritidsbåt.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Åbo gästhamn har haft väldigt få svenska båtar i sommar trots att man får resa fritt till Finland med egen fritidsbåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland