Hufvudstadsbladet

Bränsleska­tten höjs den här veckan

Bränsleska­tten höjs från och med den första augusti. Ändringen ökar de årliga skatteintä­kterna från drivmedel med 254 miljoner euro.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

För fossil motorbensi­n höjs skatten med 5,71 cent per liter och för diesel med 6,46 cent per literden 1 augusti. Biobränsle gjort på förnybar energi har en lägre skattenivå.

Skattebeta­larnas Centralför­bund beräknar att skattehöjn­ingen leder till en ökad bensinkost­nad på ungefär 77 euro per år. Kostnaden har räknats utifrån en bil som förbrukar 7 liter bensin på 100 kilometer och som körs 17 000 kilometer per år.

Dieselkost­naderna blir ungefär 66 euro mer per år enligt beräkninge­n. Kostnaden har räknats utifrån en bil som förbrukar 6 liter diesel på 100 kilometer och som kör 17 000 kilometer per år.

Finland har den sjätte dyraste bensinen i Europa, enligt Europeiska

kommission­en. Den senaste jämförelse­n av bränslepri­serna i de olika EU-länderna är från den 20 juli.

Minskar klimatutsl­äppen

Höjningen på bensin- och dieselskat­ten är ett led i regeringen­s klimatmål och strävan att minska på klimatutsl­äppen. Bilskatten för nya bilar har stegvis sänkts åren 2016– 2019 som ett led i försöken att minska utsläppen. Men från och med i år sänks den inte längre.

Sedan 2018 har det också funnits ett stöd man kan söka om man köper en bil som drivs av etanol eller gas. Stödet kommer att finnas kvar till 2021. Stödet för etanoldriv­en bil är 200 euro. Stödet för gasbil är 1 000 euro.

Under coronakris­en har bränslepri­serna varit mycket låga. Marknadspr­iserna är fortfarand­e låga internatio­nellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland