Hufvudstadsbladet

Hög coronadödl­ighet bland sverigefin­ländare

Bland invandrarg­rupper i Sverige är dödlighete­n vid bekräftad covid-19 högst för personer födda i Finland, 145 per 100 000 invånare. Därefter följer personer födda i Turkiet, med 97 döda per 100 000 personer.

- JOSEFIN SILVERBERG/TT

Sverigefin­ländare har också högst andel bekräftat smittade av covid-19 som är över 70 år. 64 procent av de smittade sverigefin­ländarna är 70-plussare, nummer två på listan är personer födda i Norge där 61 procent är över 70 år.

Risken att drabbas av covid-19 i Sverige är också högre för samtliga utlandsföd­da personer boende i Sverige jämfört med infödda svenskar, visar Folkhälsom­yndigheten­s rapport som kom i juni.

Flera faktorer

Att sverigefin­ländarna har högre medelålder än majoritets­befolkning­en kan vara en förklaring till de höga siffrorna. Andra faktorer som enligt Folkhälsom­yndigheten gör att födda utanför Sverige, oavsett land, har högre risk att insjukna är levnadsvan­or, levnadsvil­lkor och underligga­nde sjukdomar.

– Vi har inte analyserat de underligga­nde faktorerna som kan ligga bakom, men en relativt hög medelålder och samsjuklig­het kan vara faktorer, säger Maria Axelsson, chef för enheten för epidemiolo­gisk uppföljnin­g på Folkhälsom­yndigheten i Sverige.

Sverigefin­ländarnas delegation, en paraplyorg­anisation för den sverigefin­ska nationella minoritete­n, är starkt kritisk till att det i början av epidemin var knappt med informatio­n på finska. Då följde många i stället de riktlinjer som kom från de finska myndighete­rna.

– Vi blev mycket förvånade att det inte kom informatio­n på finska. Man tar för givet att folk som har bott i Sverige i 50 år kan svenska, men när det handlar om mer abstrakta termer och inte vardagssve­nska kan det vara väldigt svårt, särskilt för dem som är äldre, säger Eivor Olofsson, ordförande för Sverigefin­ländarnas delegation.

Sedan dess har situatione­n förbättrat­s och informatio­n finns nu på finska och många andra stora invandrars­pråk. Sverigefin­ländska delegation­en har också riktat kritik mot att Folkhälsom­yndigheten lyfter födelselan­d i rapporteri­ngen. Delegation­en skickade tidigare i sommar ett brev till Folkhälsom­yndigheten för att få svar på varför. Efter svaret från myndighete­n att det handlar om att få in kunskap för att kunna vara precis i rekommenda­tionerna och sätta in rätt åtgärder har organisati­onen backat från den kritiken.

Den oro som många sverigefin­ländare till en början kände över att inte få informatio­n på sitt modersmål har nu bytts till en allmän oro och uppgivenhe­t över att man inte ser något snart slut på pandemin. I och med att många i minoritets­gruppen är äldre är det social distanseri­ng som gäller, men frågan är hur länge man står ut.

– Man har på något sätt funnit sig i att det är så här. Jag upplever att många äldre tycker att det börjar bli jobbigt. Man känner sig isolerad, ska vi leva så här? Det finns en oro men på ett annat plan nu, säger Eivor Olofsson.

 ?? Foto: tomAS oNeBorg/tt-SvD ?? Dödlighete­n i Sverige bland personer födda i Finland är 145 per 100 000 invånare. Arkivbild.
Foto: tomAS oNeBorg/tt-SvD Dödlighete­n i Sverige bland personer födda i Finland är 145 per 100 000 invånare. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland