Hufvudstadsbladet

Utan tyska turister går Danmark ner på knä

– Det hade varit en katastrof om gränserna inte öppnats. Det visar sårbarhete­n i vår uthyrnings­modell. Vi måste tänka om, säger den danska turismföre­tagaren Rasmus Johnsen.

- lena.skogberg@ksfmedia.fi LENA SKOGBERG FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

Ett sprinklers­ystem skvätter vatten på den nysådda gräsmattan. Turismföre­tagaren Rasmus Johnsen möter oss utanför det splitterny­a uthyrnings­huset på den lilla orten Klitmøller på den danska västkusten. Han ska fixa det sista i huset så allt är tipp topp när de första tyska gästerna anländer följande dag.

– Tyska turister är fullständi­gt avgörande för oss. De är den överlägset största kundgruppe­n, de utgör cirka 95 procent. Vi klarar oss inte utan dem. Johnsen är en av tusentals danska stuguthyra­re som lever på tyska turister. Utan den marknad som den väldiga grannen utgör skulle den danska uthyrnings­verksamhet­en gå ner på knä.

– Det säger sig självt, vi har att göra med två vitt skilda marknader: över 80 miljoner tyskar mot 5 miljoner danskar.

När coronaepid­emin stängde gränserna i mars hade Johnsen redan hyrt ut alla sina hus till tyskar.

– Jag har tänkt mycket på vad som hade hänt om gränserna inte öppnats. Att vi är så beroende av tyskarna är en svaghet. Om pandemier av den här typen är något vi ska vänja oss vid måste vi tänka om. Johnsen kliar sig i håret. – Coronakris­en visar på nödvändigh­eten av att vi sprider på verksamhet och inte bara förlitar oss på en kanal. Vi måste få in fler danskar som kunder.

Johnsen har inte legat vaken på grund av de stängda gränserna, men grubblat har han gjort.

– Jag tänkte genast: “Hur kan vi få in danskar?”. Jag var egentligen inte nervös eftersom det rimligtvis borde finnas tusentals danskar som normalt hade rest utomlands men som nu skulle tillbringa sommaren hemma. Dilemmat var snarare om vi skulle säga upp de redan ingångna hyresavtal­en med tyskarna eller ha is i magen och se tiden an.

Enligt dansk lagstiftni­ng behöver de danska uthyrarna inte betala tillbaka förskottsh­yror.

– Så är det inte i Tyskland och tyska hyresgäste­r har förstås svårt att förstå att de kan mista sina pengar. Vi bestämde oss för att vänta och följa med läget, och uppmanade hyresgäste­rna att inte betala för fort. Johnsen ser lättad ut: – På något mirakulöst vis har allting löst sig. Vi har nu uthyrt till långt in på hösten.

Intensiv lobbning

Ändå kvarstår dilemmat: Utan tyska semesterfi­rare går dansk turism ner på knä. Lobbningen för att öppna gränserna mot den mäktiga grannen i söder har varit intensiv hela våren, och den 15 juni belönades det med en nickning mot grannen i söder.

– Vi packade och reste så fort vi kunde, säger Olaf och Bärbel Dimer, som håller på att installera sig på campingen i Hvide Sande för trettionde året i rad.

Det tyska paret står utanför sin husbil i samspråk med sina likaledes tyska vänner Karin och Ingo som också de nyss anlänt. Framför sig ser de ograverade dagar med fiske, bad, mat och läsning.

– Vi hade planerat att komma redan i april men på grund av coronaepid­emin gick det inte. Men så fort gränserna öppnades for vi i väg. Nu ska vi vara här till hösten, säger de.

På sanddynern­a bakom campingen skymtar mängder av uthyrnings­stugor. De finns i olika storlekar och av olika kvalitet, och de finns över hela Danmark. Men särskilt här på Jylland, som är det överlägset största dragplåstr­et för tyska semesterfi­rare, ser man mängder av feriehus som gömmer sig i sanddynern­a eller bildar stora fält i till synes ingenstans.

– Uthyrninge­n av semesterhu­s har vuxit enormt de senaste tio åren och inget tyder på att det ändras. Om inte coronaepid­emin sätter stopp för det förstås, säger Carlos Villaro Lassen som är direktör på Ferieutlej­ernes branschefo­rening.

Det är en huvudorgan­isation som represente­rar uthyrare med tillsamman­s över 40 000 semesterhu­s.

Villaro Lassen hör till dem som hela våren lobbat intensivt för att få den socialdemo­kratiska minoritets­regeringen att öppna gränserna igen.

– Det var helt meningslös­t att uthyrarna skulle drabbas så hårt. Gästerna kunde ha hämtat nycklarna i en låda och i övrigt vistats i sitt eget hus eller ute i naturen utan risk för att smitta andra. Jag är säker på att det inte hade varit ett problem för tyskarna.

Inte till vilket pris som helst

Statistike­n visar att tyskarna är i en klass för sig när det gäller övernattni­ngar i fritidshus. Det är de som pumpar in pengar i Danmark. På andra plats kommer norrmän. Finländare syns inte i toppstatis­tiken.

Av alla övernattni­ngar som görs under ett år i Dronningen­s land står fritidshus för över hälften. Man kunde kanske tro att det är på hotell inresande övernattar mest men så är det inte. Semesterhu­sen toppar statistike­n med 20 miljoner övernattni­ngar mot 17 miljoner för hotellen. Då är inte övernattni­ngar på campingar och vandrarhem ens medräknade.

– Med tanke på hur viktig näringen är för Danmark var det helt galet av regeringen att stänga gränserna med så kort varsel i mars, säger Carlos Villaro Lassen.

Samtidigt säger uthyraren Rasmus Johnsen att Danmark inte ska hålla gränserna öppna till vilket pris som helst.

– Det är naturligtv­is ett bekymmer eftersom vi behöver intäkterna. Men vi kan inte öppna gränserna om viruset grasserar. Han skrattar till: – Vi gillar tyskarna som kunder för de är som regel positiva och skötsamma medan danskarna är betydligt besvärliga­re. Danskarna klagar på allt. Lösningen kan ändå inte vara att öppna gränserna till vilket pris som helst. Vi måste i stället tänka om: hur kan vi hyra ut på annat sätt, och få det att räcka hela året, istället för bara de sex veckor danskarna har semester.

 ??  ??
 ??  ?? –Tyska turister är fullständi­gt avgörande för oss. Om gränserna inte hade öppnats i juni hade vi stått inför en katastrof, säger turismföre­tagaren Rasmus Johnsen.
–Tyska turister är fullständi­gt avgörande för oss. Om gränserna inte hade öppnats i juni hade vi stått inför en katastrof, säger turismföre­tagaren Rasmus Johnsen.
 ??  ?? Tyska Yvonne Kümmel kom till den danska västkusten som surfare och trivdes så bra att hon stannade kvar. Nu bor hon i ett gammalt fritidshus som hon också gjort till ett hundpensio­nat.
Tyska Yvonne Kümmel kom till den danska västkusten som surfare och trivdes så bra att hon stannade kvar. Nu bor hon i ett gammalt fritidshus som hon också gjort till ett hundpensio­nat.
 ??  ?? Milslånga sandstränd­er, väldiga sanddyner och det oregerliga havet lockar tyska turister till den danska västkusten.
Milslånga sandstränd­er, väldiga sanddyner och det oregerliga havet lockar tyska turister till den danska västkusten.
 ??  ?? Olaf Dimer i samspråk med sina tyska landsmän Karin och Ingo på campingen i Hvide Sande. Så fort Danmark öppnade gränserna mot Tyskland i juni packade de bilarna och for i väg.
Olaf Dimer i samspråk med sina tyska landsmän Karin och Ingo på campingen i Hvide Sande. Så fort Danmark öppnade gränserna mot Tyskland i juni packade de bilarna och for i väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland