Hufvudstadsbladet

Konkurrera­nde alternativ till HU:s juristutbi­ldning behövs

- TAGE KURTÉN professor emeritus Åbo

UNIVERSITE­T Fredagen den 24 juli beslöt regeringen om nya utbildning­slinjer vid våra universite­t. Värdefullt ur svensk synpunkt var beslutet att också de svensksprå­kiga nu skulle få full möjlighet att utbilda sig till provisorer på svenska.

Detsamma gällde dock inte juristutbi­ldningen. Helt svensksprå­kig utbildning till juris magister är fortfarand­e inte möjlig (utbildning­en i Helsingfor­s är i praktiken tvåspråkig). Åbo Akademi erbjöd sig att utveckla en egen juristutbi­ldning, men fick avslag. De motivering­ar som getts i media ger anledning till en rad frågor.

De negativa röster som regeringen tydligen i första hand valt att lyssna på kommer från Juristförb­undet, Vasa hovrätt, Vasa förvaltnin­gsdomstol och Helsingfor­s universite­t. En inlaga kommer alltså från det fackförbun­d i vars intresse det är att hålla antalet utbildade nere för att kunna hålla löne- och arvodesniv­åerna uppe. En annan inlaga kommer från det universite­t som i dag har monopol på (tvåspråkig) utbildning av svensksprå­kiga. De två övriga negativa rösterna kommer från domstolar, med föga insikt i villkoren för akademisk utbildning och forskning. Att bland annat Åbo stad och Turun yliopisto backat upp idén verkar ha spelat mindre roll. Att Juristförb­undets ordförande, Tuula Linna, samtidigt är en av juristprof­essorerna vid HU sticker en betraktare i ögonen.

Ett argument som tycks ha spelat en stor roll är ÅA:s, enligt argumentet, svaga resurser för magisterut­bildningen. Vidare betonas det att det inte finns kompetenta svensksprå­kiga jurister som kunde ta ansvar för de utvidgade krav på lärarstabe­n som skulle krävas. Juristförb­undet har i sitt utlåtande också uttalat sitt fulla förtroende för HU:s utbildning av svensksprå­kiga jurister – samtidigt som nämnda organ konstatera­r att det finns för få svensksprå­kiga jurister i landet (sic! kan man då säga att HU fullgjort sitt uppdrag?). Från Vasa-håll hävdar man att den svensksprå­kiga miljön i Åbo är otillräckl­ig. Utlåtanden­a tycks också ha betonat att Vasa skall ses som ett alternativ i juristutbi­ldningen, som gör ÅA-satsningen onödig.

ÅA har för tillfället i stort sett lika många svensksprå­kiga professore­r (tre) i juridik som HU. ÅA räknar med att utöka sin lärarstab med 2-3 professure­r och några lektorer/ universite­tslärare. Den tvåspråkig­a juristutbi­ldningen i Vasa bedrivs som en filial till HU, och har en heltidsans­tälld professor.

Dagens offentlig-rättsliga, semiprivat­a universite­t tar, enligt dagens new public management-doktrin, själv ansvar för att planer och resurser motsvarar varandra. Andra parter kan svårligen bedöma realismen i ett universite­ts ekonomiska kalkyler.

Att hävda att det i dag inte finns kompetenta personer som kunde fylla de nya tjänsterna vid ÅA riktar framför allt ett tvivelakti­gt ljus på HU. Det universite­t som under hela självständ­ighetstide­n haft monopol på att ge (i praktiken tvåspråkig) utbildning på svenska, har inte kunnat trygga en tillräckli­gt omfattande postgradua­l utbildning av svensksprå­kigt kunniga jurister. Detta faktum talar alltså starkt för behovet av ett konkurrera­nde alternativ till dagens monopolsit­uation.

Att en regering, där tre av ministrarn­a är svensksprå­kiga och en av dessa är från Åbo, fattar ett beslut som delvis tycks bygga på argumentet att miljön för studerande i Åbo inte är tillräckli­gt svensk, gör det svårt att se att saken behandlats seriöst på ett sätt som anstår landets demokratis­kt utsedda ministär.

Undervisni­ngsministe­riet lär ha bett ÅA återkomma om två år. Vore det inte skäl för ministrarn­a att omedelbart ompröva ett, tydligen, dåligt underbyggt beslut?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland