Hufvudstadsbladet

Produktivi­teten är allt

-

Reaktioner­na till premiärmin­ister Sanna Marins förhandlin­gsresultat i toppmötet i Bryssel, där EU kom överens om en historisk budget, förvånar. Förutom den publika debatten om huruvida Finland ”vann” förhandlin­garna verkar det som att många sakkunniga snöat in sig på detaljerna.

Lepomäki däremot efterlyser en mer holistisk diskussion kring förhandlin­gsresultat­et, där EU:s mer vidare syfte beaktas. Tar överenskom­melsen oss ett steg närmare en meningsful­l gemenskap där den enskilda EU-individen på sikt får mer egenmakt att rå över sin framtid?

Till denna förtjänstf­ulla synpunkt skulle jag dock ännu lägga till en aspekt av mer brådskande natur. Vi har en hel del konkursfär­diga företag inom EU. Att nu fixa finansieri­ng som möjliggör en förlängnin­g av nuläget förändrar ingenting. Snarare sparkar vi bara burken längre ner längs gatan.

Innan corona handlade det om att vi skulle investera för att skapa tillväxt. Den europeiska gröna given (”European green deal”) hette den ambitiösa kampanjen vars syfte var att skapa en 1 000 miljarders investerin­gssatsning i hållbara lösningar och stigande produktivi­tet, det vill säga att vi skapar allt mer ekonomiskt värde med allt mindre resurser. Innan corona var det trots allt miljön som var het.

När man nu tvingats överge den tidigare kampanjen till förmån för hanteringe­n av coronakris­en, har fokus skiftat till att rädda arbetstill­fällen. Som en beklaglig följd av detta kommer en mängd dåliga företag att få tillläggsf­inansierin­g på den absolut nödvändiga ekonomiska förnyelsen­s bekostnad.

EU:s produktivi­tet kommer med andra ord att sjunka ytterligar­e. I de lösa pengarnas och sjunkande produktivi­tetens tidevarv kommer allt mindre produktiva bolag att hållas vid liv med hjälp av allt mer stödpaket, centralban­ksåtgärder och lån. Med tynande nyinvester­ingar och än sämre produktivi­tet som följd.

Vi vänder inte på den stagnerand­e ekonomiska utveckling­en med centralban­kens kvantitati­va lättnadsåt­gärder. Det har centralban­ken konsekvent tjatat om sedan finanskris­ens början. Inte heller skapas tillväxt med massiva monetära stödåtgärd­er. Tvärtom.

Vad vi behövt redan länge är strukturel­la förändring­ar. Investerin­gar i nya, effektivar­e metoder. I ett Europa med överkapaci­tet var formulerin­gen av den gröna given därför genialisk. Motivera nyinvester­ingar genom ett uttalat fokus på hållbara lösningar. För högre produktivi­tet går hand i hand med allt hållbarare lösningar. Mer med mindre.

Att tilltagand­e produktivi­tet är det enda som i längden kan rädda oss torde vara gällande konsensus bland ekonomer från erfarenhet­erna kring de förlorade seklen i Japan. Motsatsen är att uppehålla allt mer resurser för att skapa allt mindre ekonomiskt värde. Något stödpakete­n resulterar i.

Hanteringe­n av coronakris­en blir i ”stödandets” anda ett svepskäl till att inte heller nu ta itu med de konkursfär­diga bolagen. För vem saknar en bankkris i dessa tider? Då är det bättre att förlänga lånen och låtsas att allt är bra, ”extend and pretend”, som det heter på fackspråk.

För varje dag som den ekonomiska förnyelsen är satt ur spel sväller problemen ytterligar­e. Då nyheten från Bryssel om en historisk återhämtni­ngsfond på 750 miljarder nådde oss, borde vårt kollektiva fokus handla om hur vi försäkrar att pengarna går till att skapa ökad produktivi­tet.

För lyckas vi inte med det, spelar det ingen roll vem som vann förhandlin­garna förra veckan.

”Hanteringe­n av coronakris­en blir i ’stödandets’ anda ett svepskäl till att inte heller nu ta itu med de konkursfär­diga bolagen.”

MARTIN PAASI

är sparekonom på bank.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland