Hufvudstadsbladet

Världsomfa­ttande protest mot 5G

- KARIN MUNSTERHJE­LM medicine licentiat Ekenäs RAULI MÄKELÄ medicine licentiat Esbo PÄIVI MÄKELÄINEN medicine licentiat, diplominge­njör Turenki

STRÅLNING Den radiofrekv­enta mobilstrål­ningens påstådda ofarlighet baserar sig helt på ett antagande gjort av den privata organisati­onen ICNIRP (Internatio­nal Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) i München. Enligt hypotesen skulle skador endast kunna uppstå av en omedelbar värmepåver­kan av strålninge­n, och Finlands strålsäker­hetslag följer denna bedömning. Med samma antagande motiverar man att 5G skulle vara tryggt. I verklighet­en har dock inga säkerhetss­tudier genomförts. Detta medgav representa­nter för mobilindus­trin inför senatens offentliga utfrågning i februari 2019 i USA.

Redan innan 5G diskussion­en tog fart har dock flera stater med tanke på sin befolkning­s säkerhet självständ­igt fastställt snävare gränsdragn­ingar för strålninge­n än de som fastslagit­s av ICNIRP (och Finland). Nu har fyra stater och 297 städer och områden på olika håll i världen stoppat utbyggnade­n av 5G tills inverkan på människors hälsa och naturen har klarlagts opartiskt. Vi förundrar oss över att detta inte alls diskuteras i Finland.

Undersökan­de journalist­er kom i sina analyser i januari 2019 och i juni 2020 till slutsatsen att ICNIRP inte alls är en så opartisk organisati­on som man låter påskina, utan att man noggrant valt ut såväl sina medlemmar som den vetenskap man baserar sina utlåtanden på så att dessa inte äventyrar mobilindus­trins intressen. Dessutom publicerad­e två europaparl­amentarike­r i juni 2020 en rätt så nedgörande rapport om ICNIRP och krävde att EU-finansieri­ngen av organisati­onen bör avslutas och att det i dess ställe bör skapas en av industrin oavhängig grupp forskare, i vilken även den medicinska vetenskape­n skulle vara väl represente­rad.

Över 250 forskare på området har redan offentligt starkt kritiserat ICNIRP:s dogmer och deras grundbudsk­ap kan sammanfatt­as på följande sätt: Påståendet att icke-joniserand­e mobilstrål­ning inte skulle kunna leda till skador är föråldrat. Likaså bör uppfattnin­gen om att mobilstrål­ningen inte kan vara skadlig i andra fall än genom kortvarig uppvärmnin­g av vävnader förpassas till vetenskaps­historiens papperskor­g. Mobilstrål­ningen kan på goda grunder anses farligare än den av cancerorga­nisationen IARC år 2011 fastställd­a klassifice­ringen 2B (”möjligen förorsakan­de cancer”). Flera kända forskare har krävt att man tillämpar den högsta cancerklas­sificering­en 1 jämsides med tobak och asbest.

Vi lever i en tid av förändring­ar i vår livsmiljö vars konsekvens­er för människans hälsa vi ännu inte kan överblicka. Därför manar vi till försiktigh­et när vi inför ny teknologi i människans vardag.

Förtecknin­gen över 5Gproteste­rande länder och områden, EU-ledamötern­as rapport om ICNIRP och mer informatio­n om mobilstrål­ning kan läsas på webbsidan www.liikaasate­ilya.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland