Hufvudstadsbladet

Qatar vill arrangera sommar-OS 2032

Qatar vill arrangera sommar-OS 2032. Det uppger landets olympiska kommitté. Varken värmekänsl­iga idrottsstj­ärnor eller människorä­ttsorganis­ationer lär jubla över beskedet.

- TT-AFP

Qatar vill skriva historia och bli det första landet i Mellanöste­rn som arrangerar världens största idrottstäv­ling.

Arabstaten har lämnat in en formell ansökan till Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) om att vara med i den så kallade dialogfase­n om OS 2032.

– Qatar har skaffat sig ett rykte om att arrangera stora idrottseve­nemang i världsklas­s, säger Sheikh Joaan, bror till Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.

Qatar visade intresse både för OS 2016 (Rio de Janeiro) och 2020 (Tokyo, flyttat till 2021), men nobbades av IOK.

Konkurrens­en om sommarOS 2032 ser ut att bli hård. Följande länder/städer har aviserat en ansökan: Indien, australisk­a Queensland, kinesiska Shanghai och Nord- och Sydkorea i ett gemensamt bud.

Qatar har senaste åren flyttat fram sina positioner i idrottsvär­lden och ska arrangera fotbolls-VM 2022 efter en budgivning som omgärdas av korruption­sanklagels­er.

Och friidrotts-VM förra året gav knappast den goda reklam för landet som ledarna önskade.

Gångtävlin­garna blev en livsfara i den 35-gradiga hettan och höga luftfuktig­heten – och många deltagare tvingades bryta. Dessutom gapade läktarna på Khalifa-stadion i Doha ofta tomma.

Till det kommer kritiken mot bristen på mänskliga rättighete­r. Inför fotbolls-VM 2022 har Amnesty Internatio­nal larmat om att migrantarb­etare på arenorna tvingas jobba utan lön och lever under undermålig­a förhålland­en.

 ?? FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA-AFP ?? Qatar är ute efter OS 2032.
FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA-AFP Qatar är ute efter OS 2032.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland