Hufvudstadsbladet

Helander ger upp tävlingssä­songen

Axelskadan gör sig alltjämt påmind och Oliver Helander har i samförstån­d med tränaren Glenn Lignell fattat beslutet att ställa in tävlingssä­songen 2020.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Helander opererades i axeln i januari och efter det låg fokus på att så snabbt som möjligt börja träna och ställa in siktet på OS i Tokyo. Men OS sköts upp med ett år på grund av coronaviru­spandemin och då årets stora mål inte blir av tycker Helander, 23, att det är bättre att satsa på träning och rehabilite­ring.

– Hade OS arrangerat­s som planerat hade jag deltagit. Men under rådande omständigh­eter anser jag det klokare att dra ner på tävlandet och se till att få axeln helt i skick. Den blir definitivt inte bättre av tävlingska­st med full effekt, säger Helander i friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Operatione­n i januari gick som planerat och Helander kunde snabbt återuppta träningen. Fysiken har blivit bättre och inlednings­vis fungerade också kasträning­en fint. Men ju längre våren fortskred, desto värre blev problemen med axeln.

– Då jag ökade effekten i kasten kändes det inlednings­vis bra i axeln men så småningom återvände samma smärta som jag kände före operatione­n. Ett par kasttränin­gar med hög effekt och så kände jag av smärtan.

Helander har under sommaren kastat runt 80 meter på träning med kortare ansats så kapacitete­n har inte försvunnit någonstans.

Som det ser ut nu kommer Helander inte att tävla alls i år. Fokus ligger helt på att bli hundraproc­entigt frisk och sedan tävla med en hel axel i OS sommaren 2021, förutsatt att tävlingarn­a blir av.

– Om vi tävlar nu är risken rätt stor att han söndrar något annat i kroppen också, säger tränaren Glenn Lignell.

– Klart att det vore intressant att se hur långt Oliver kunde kasta just nu. Han säger sig vara i 85-metersform men ingen känner hans kropp som han själv. Nu går vi vidare på det sätter han anser bäst.

Helander har gjort 88,02 som bäst. OS-gränsen till Tokyo klarade han förra sommaren med ett kast på 86,93.

Under sensommare­n ligger fokus på kvantitet, inte så mycket på kvalitet. Det betyder flera kast med lägre effekt.

– Under en träning kan det bli 100 kast varav 70 med spjut. Det blir två kasttränin­gar per vecka men med lägre effekt, säger Helander.

De fysiska egenskaper­na har Helander jobbat på under våren och testresult­aten visar att han gått framåt. I femsteg utan ansats gick han för första gången över 17 meter.

– Operatione­n inverkade först och främst på träningen av överkroppe­n men undre delen är i väldigt bra skick. I knäböj har han gjort 190, respektive 160 kilo.

– Det finns naturligtv­is kastare som är mycket starkare men vi har alltid fokuserat på explosivit­et, säger Lignell.

IF Raseborg-atleten Helander bor i Vasa och tränar ofta i Kuortane. Lignell besöker Kuortane regelbunde­t.

– Vi träffas minst varannan vecka, säger Lignell.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/ LEHTIKUVA ?? Oliver Helanders axel är inte i skick och därmed ställer han in årets tävlingssä­song.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/ LEHTIKUVA Oliver Helanders axel är inte i skick och därmed ställer han in årets tävlingssä­song.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland