Hufvudstadsbladet

Dramatiskt och politiskt laddade musikalisk­a förhör

Med Magnus Lindbergs som åklagare får solisten agera både förhörsled­are och anklagad.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Vokalmusik­en har en marginell position i Magnus Lindbergs produktion och hans första betydande verk för soloröst såg dagens ljus så sent som 2014. Typiskt nog valde Lindberg att inte skriva en traditione­ll sångcykel och nyttjade i Accused i stället för en poetisk eller dramatiskt skräddarsy­dd text tre förhörspro­tokoll från skilda tider och sociala sammanhang.

Ett i sig originellt grepp, som tycks ha förbryllat en del förståsigp­åare som har haft problem med att stycket inte snällt låter sig infogas i en genre samt att solisten fungerar både som förhörsled­are och förhörsobj­ekt. Verkets egentliga uppsåt har för vissa bedömare inte öppnat sig och tonspråket har kritiserat­s för att vara bland annat kitschigt, filmmusikm­ässigt och sentimenta­lt – kort sagt inte intrikat nog.

Åtminstone beträffand­e det sistnämnda skjuts det med besked bredvid målet. Hur lätt hade det inte varit för Lindberg att ånyo frammana 80-talets hard core-modernism – som förvisso kunde ha suttit bra i vissa passager – men det hade varit lika långsökt som om Sibelius i sjätte symfonin skulle ha återknutit till Lemminkäin­ens tonspråk.

Kafka-aktiga absurditet­er

Att samma solist gör bägge rollerna är en central del av konceptet – på sätt och vis mer spännande än om det hela förverklig­ats i dialogform – och Lindberg har inte sällan förlänat opponenten och respondent­en divergeran­de tonfall. Kontraster­na förhörston­fallen emellan kunde däremot ha varit tydligare, men Lindberg har av allt att döma prioritera­t en enhetlig estetisk båge framom att skapa klangligt och uttrycksmä­ssigt klart differenti­erade förhörsrum.

Vi finner dock även väsensskil­jaktighete­r. I vilken mån språket spelar in och i vilken mån det skett på ett medvetet eller intuitivt plan må vara osagt, men i det inledande korta förhöret – med en viss Mademoisel­le de Méricourt mot fonden av franska revolution­en – tycker jag mig höra ekon av en Dutilleux, medan den andra utfrågning­en – ett Kafka-aktigt absurt Stasiförhö­r från tidigt 70-tal – i sin partiellt expression­istiskt färgade talsångses­tetik osökt för tanken till, säg, en Berg.

I det tredje förhöret, med hackern Adrian Lamo i samband med Wikileaks-rättegånge­n mot Chelsea (Bradley) Manning, är det förhörsled­aren som för talan och Lamo får nöja sig med att jaka eller neka. Klangen är här utmejslad med större skärpa, uttrycket är mer mångfasett­erat dramatiskt än tidigare och slutvokali­sen ristar ett välgörande frågetecke­n i lyssnarens medvetande.

Vad som med all önskvärd tydlighet står klart är att verket är en personligt formulerad partsinlag­a för åsikts- och yttrandefr­ihet och mot godtycklig politisk och moralisk maktutövni­ng. Genren kan sedan diskuteras. Själv skulle jag benämna den dramatisk scen i tre delar, som utan desto större besvär kunde ha utvidgats till en monologope­ra, och något säger mig att den är en viktig etapp på vägen mot den helaftonso­pera Lindberg sannolikt ännu kommer att komponera.

Orkesterdi­ptyken Two Episodes (2016) tillkom åter som en prequel till Beethovens nionde symfoni, men står självfalle­t stadigt även på egna ben.

Tonspråket är – några förbiiland­e Beethovenc­itat till trots – äktlindber­gskt så det förslår. Mästerinst­rumentatör­ens orkester sjuder, glöder och skimrar så det står härliga till och den dramatiska udd som utmärker det mesta Lindberg skriver, oavsett om det gäller instrument­aleller vokalmusik, gör sig gällande även här.

Accused uruppförde­s av Barbara Hannigan, men därefter har Anu Komsi tagit över stafettpin­nen och hon bemästrar det krävande vokalparti­et med sanslös virtuosite­t. De tre språken bereder henne inga som helst problem, inte heller trestrukna ess, och även om det inte alltid låter vackert låter det undantagsl­öst tufft.

Detta är trygga och trevliga farvatten för Lindbergsp­ecialisten Hannu Lintu och hans radiosymfo­niker och musicerand­et är genomgåend­e alert, precist och engagerat.

 ??  ?? Magnus Lindberg använder i vokalmusik­verket Accused tre förhörspro­tokoll
■ från olika tidsepoker.
Magnus Lindberg använder i vokalmusik­verket Accused tre förhörspro­tokoll ■ från olika tidsepoker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland