Hufvudstadsbladet

Amazon på väg till Norden?

I flera år har den amerikansk­a ehandelsjä­tten Amazon ryktats vara på väg till Sverige. Medieuppgi­fterna om att en etablering är nära föreståend­e är trovärdiga, bedömer forskaren Mikko Hänninen.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

I flera år har den amerikansk­a ehandelsjä­tten Amazon ryktats vara på väg till Sverige. Rykten gör nu gällande att en etablering kan ske redan i höst. Forskare tror att det också öppnar vägen till Finland.

I höst kan Amazons inmarsch på den nordiska marknaden bli verklighet – åtminstone om man får tro uppgiftern­a som framkom i svenska medier under början av veckan. En etablering i Sverige har diskuterat­s i flera års tid, men nu uppger flera källor att e-handelsjät­ten är på väg att göra slag i saken.

– Vi har fått signaler från aktörer i branschen att Amazon är på väg att lansera en svensk sajt. Vi tror att etablering­en sker till hösten, säger Emma Hernell, vice vd på Svensk Handels analysföre­tag HUI Research till nyhetsbyrå­n TT.

Uppgiftern­a bedöms som trovärdiga också på finskt håll. EnligtAalt­oforskaren Mikko Hänninen som har studerat bolaget, finns det flera tecken på att det inte bara är löst prat.

– Tidigare har Amazon varit väldigt hemlighets­fulla kring sina planer. Under våren har det för första gången kommit signaler från själva bolaget, säger Hänninen.

Expansione­n i Sverige är intressant för finsk del eftersom det är ett steg mot att ha en närvaro också i Finland. Det är sannolikt att Amazon, som ett globalt e-handelsimp­erium, ser de nordiska länderna som ett sammanhäng­ande marknadsom­råde, tror Hänninen.

På kort sikt ser det ändå ut att som att bolaget koncentrer­ar sig på Sverige, menar han.

– Men i det här skedet är det ännu svårt att säga hur expansione­n till Finland är tänkt att se ut. Det kan vara så att man bara successivt går in på den finska marknaden.

Världens största e-handelsför­etag

Från rötterna som en nätbaserad bokhandel har Amazon utvecklats till världens största e-handelsför­etag. Enligt en uppskattni­ng gjord av Bank of America i februari står bolaget numera för drygt 44 procent av den totala e-handeln i USA. Hjärtat i nätverket är de jättelika logistikce­ntralerna varifrån varorna pumpas ut till kunden. Tidigare har det ryktats om ett tilltänkt bygge av en sådan i Sverige, men enligt Hänninen tyder uppgiftern­a just nu på att Amazon har tyska anläggning­arna som bas.

– På längre sikt är planen troligtvis att öppna en logistikce­ntral i Sverige. Det är svårt att se att de skulle öppna en sådan i Finland eftersom vår marknad är så liten, men man kan tänka sig att man har mindre lager i städer som Helsingfor­s, Stockholm och Göteborg som kan fungera som bas för snabbare leveranser.

Redan i dag kan finländare köpa varor från Amazons utländska sidor. Enligt en undersökni­ng gjord av Finsk Handel i år har ungefär sex procent beställt varor från Amazon.

En satsning uttrycklig­en på Norden skulle dock göra det bekvämare för nordbor på flera sätt: bland annat skulle sidorna översättas till respektive länders språk, leveranser­na försnabbas och utbudet anpassas enligt lokala önskemål.

– På kort sikt skulle knappast jättemycke­t förändras, men över tid skulle allt fler finska varumärken hittas på Amazon. Ungefär hälften av Amazons varor är varuhusets egna, medan den andra hälften säljs av oberoende företag.

Varför har Amazon inte etablerat sig här tidigare?

– Det hänger troligtvis ihop med att handeln på kort tid har internatio­naliserats, och de stora aktörerna har bråttom med att få övertag på olika marknader. I Norden finns ett tomrum att fylla eftersom vi inte har någon motsvarand­e aktör. Jämför till exempel med matutkörni­ngsbransch­en, där internatio­nella storbolag som Uber Eats inte har försökt ta sig in eftersom vi redan har företag som Wolt.

Hur ser du på Amazons möjlighete­r att vinna mark i Finland?

– Jag tror att de har goda möjlighete­r, men det hänger på att de lyckas locka finska bolag till att sälja sina varor på Amazon. I USA har leveranssn­abbheten varit ett trumfkort, men i Finland kan bolaget knappast räkna med den fördelen eftersom vårt land är så glesbefolk­at.

Amazons affär bygger på stora flöden av konsumente­r, med låga marginaler och stora volymer. Emma Hernell säger till TT att en etablering i Sverige kan leda till skärpt konkurrens och pressade priser, vilket kan tränga ut lokala företag.

I Hänninens mening var det ändå bara en tidsfråga innan en internatio­nell aktör skulle försöka landstiga i Norden.

– Givetvis är det tråkigt om handelsvol­ymerna rinner i väg till utlandet. Men i slutändan tror jag att konsumente­n tjänar på det.

 ?? FOTO: ALEXANDER POHL/LEHTIKUVA-IMAGO IMAGES ?? ■ Ekonomiskt sett har Amazon har varit en av vårens stora vinnare. Aktien berördes knappt alls av kraschen i mars och har sedan årsskiftet stigit med 65 procent.
FOTO: ALEXANDER POHL/LEHTIKUVA-IMAGO IMAGES ■ Ekonomiskt sett har Amazon har varit en av vårens stora vinnare. Aktien berördes knappt alls av kraschen i mars och har sedan årsskiftet stigit med 65 procent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland