Hufvudstadsbladet

Flera års byggkaos i Böle

Ombyggnade­n av Böle i Helsingfor­s fortsätter. Boende på området kan räkna med olägenhete­r minst två år framöver och bilister gör klokt i att undvika att köra i Västra Böle.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I Böle fortsätter byggandet av nya spårvagnss­kenor och gator rivs. Boende på området får räkna med olägenhete­r i minst två år framöver. Många parkerings­platser försvinner under ombyggnade­n.

De senaste åren har stadsbilde­n i Böle genomgått stora förändring­ar både när det gäller byggande och trafikarra­ngemang. Köpcentret Tripla och nya bostäder har byggts i rask takt. En ny fas i utveckling­en av infrastruk­turen i Böle har nu inletts när spårvagnsl­inje 9 förlängs till Ilmala torg samtidigt som Bölegatans och Radiogatan­s kommunalte­knik förnyas i form av nya vattenrör, avlopp och kablar.

På Radiogatan byggs också enkelrikta­de cykelvägar. Lindarna på Radiogatan ska fällas och nya planteras när renovering­en är klar.

Juuso Luoto är projektche­f på Helsingfor­s stadsmiljö­sektor. Enligt honom får invånarna på området vara förberedda på olägenhete­r några år fram över.

– Arbetet med att bygga spårvagnss­kenorna till Ilmala torg sker på vardagar mellan klockan 7 och 18. Arbetet betyder också att kollektivt­rafiken kommer att dirigeras om så att hållplatse­rna för de bussar som kör längs Radiogatan ändras och en eventuell vändplats byggs för bussarna vid Ilmala torg. På Radiogatan kommer bara att finnas en hållplats för bussarna. Hållplatse­ns placering flyttar i takt med att arbetena framskride­r. Under en period kommer också Radiogatan att helt och hållet stängas av för trafik, säger Luoto.

Tillfällig bro

Söder om Böle järnvägsst­ation invid de gamla lokstallen byggs också en tillfällig bro för cyklister och fotgängare. Lokstallsg­ränden stängs för biltrafik för gott och trafiken till de gamla stallen styrs genom Lokvägen. Lokstallsg­ränden stängs också för den lätta trafiken. Den tillfällig­a bron byggs för att rutten för fotgängare och cyklister ska bli rätlinjiga­re från Böle till centrum. Bron är tillfällig eftersom planerna ännu är oklara för området öster om järnvägen. På området planeras höghus, en slutlig detaljplan väntar ännu på att godkännas. Bron byggs av återvinnin­gsbara stålelemen­t som kan utnyttjas på någon annan plats i framtiden.

– Bron byggs på natten eftersom det då inte är någon tågtrafik så det påverkar inte dem som rör sig till fots eller cykel på området.

Han uppmanar invånare i Böle att aktivt följa med hemsidan och sociala medier som berättar det senaste om Böle och sociala medier för att få de senaste nyheterna hur arbetena framskride­r. Luoto säger att staden och entreprenö­ren kommer att informera kontinuerl­igt under arbetet.

– Tyvärr kan inte olägenhete­r undvikas. Bilister får vara beredda på att samtliga parkerings­platser på Radiogatan försvinner. Jag uppmanar bilister att hitta alternativ­a lösningar för parkering på området. När renovering­en är över blir det igen möjligt att parkera på Radiogatan.

Och när arbetena är färdiga på Radiogatan så är det inte slut på utveckling­en av infrastruk­turen på området.

– Lokvägen ska förlängas till Hartwallar­enan och den här sträckan ska vara färdig 2023, säger Luoto.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland