Hufvudstadsbladet

Munskydd alltjämt eget val

Trots de senaste dagarnas allt mer positiva uttalanden om munskydd står statsrådet­s beslut från den 3 juni kvar. Finländare får själva välja om de bär munskydd, men någon allmän rekommenda­tion finns åtminstone i nuläget inte i planerna.

-

Land efter land har sedan starten på coronapand­emin infört antingen ett tvång eller en rekommenda­tion om att bära munskydd på allmänna platser. Hittills har friska finländare varken varit tvungna eller blivit rekommende­rade att bära skydden. Det har varit upp till var och en att själv avgöra saken.

Under de senaste dagarna har ändå ett flertal röster uttalat sig om att en rekommenda­tion trots allt vore på sin plats.

Men regeringen­s linje har åtminstone ännu inte ändrat, enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef KirsiVarhi­la.

– Vi följer fortfarand­e statsrådet­s tidigare beslut och trots de senaste dagarnas uttalanden har detta beslut inte ändrats, säger Varhila.

Hon tillägger ändå att regeringen i samband med att beslutet fattades också poängterad­e att beslutet ses över och vid behov ändras om epidemiläg­et så kräver.

– I nuläget är epidemiläg­et stabilt i landet och därmed har inga ändringar skett beträffand­e munskydden, men om och när en ändring sker så är det statsrådet som fattar beslutet.

I nuläget är Varhila inte medveten om att statsrådet över huvud taget skulle ha fört några diskussion­er om att ändra sitt tidigare beslut.

Inför regeringen­s tidigare beslut om munskydden lät Social- och hälsovårds­ministerie­t en utomståend­e part i slutet av maj göra en utredning om vilken effekt munskydden kan ha på spridninge­n av coronaviru­set.

Enligt utredninge­n har munskydden minimal, om alls någon, inverkan på spridninge­n av luftvägsin­fektioner bland befolkning­en.

Forskninge­n går framåt i rasande takt, borde en ny utredning om munskydden­s nytta nu göras i Finland? – Vi har inte planer på någon ny utredning. Tjänstemän­nen gå igenom den nya forskning som tillkommit sedan dess. Det som är problemati­skt med den nya forskninge­n är att studierna gjorts i laboratori­emiljöer och att vi saknar andra studier att jämföra med, säger Kirsi Varhila.SPT

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ??
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland