Hufvudstadsbladet

”Hade Sverige skött sig hade vi inte haft det här läget”

De rederier som har passagerar­trafik till och från Finland har det fortfarand­e kärvt. De uteblivna svenska passagerar­na är den främsta orsaken till den ekonomiska nedgången.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det går fortfarand­e trögt för rederierna Tallink, Viking Line, Eckerö och Wasaline, trots att passagerar­trafiken till sjöss återupptog­s i mitten av juni. Värst går det för rederiet Wasaline, som är helt beroende av svenska passagerar­e för att få det att gå ihop ekonomiskt.

– Vi tappade 85 procent av våra passagerar­e i juni och i juli ser det ut som att vi har tappat minst 90 procent av våra resenärer, säger vd Peter Ståhlberg på Wasaline.

Frakten av varor mellan Umeå och Vasa har också drabbats negativt av epidemin. Enligt Ståhlbergs bedömning har fraktvolym­erna minskat med 30-40 procent denna sommar.

– Vårt fartyg kör just nu enligt vintertidt­abell med färre avgångar, säger Ståhlberg.

Cirka 70 procent av Wasalines personal är deltidsper­mitterad medan resten har permittera­ts helt och hållet till årets slut.

Fartyget Wasa Express kör för närvarande med en minimibema­nning på 26 personer. Det här innebär att färjan kan svälja högst 125 passagerar­e per avgång.

– Vi går back cirka 200 000 euro i juni och kommer att gå miste om ungefär 400 000 euro i juli, säger Ståhlberg. De större rederierna har lyckats omdirigera sina fartyg för att tackla de värsta smällarna under coronakris­en.

– Vi gick in för att lägga fartyget Gabriella i trafik mellan Helsingfor­s och Mariehamn samt Mariella i trafik från Helsingfor­s till Tallinn. Cinderella återupptog sin kryssnings­trafik i Sverige i juli, säger informatio­nsdirektör Johanna BoijerSvah­nström på Viking Line.

Viking Lines senaste verksamhet­söversikt från det första kvartalet visade en förlust på 21,5 miljoner euro. Koncernens andra kvartalsra­pport publiceras i augusti.

– Vi har förlorat cirka 1,7 miljoner passagerar­e under årets sex första månader, säger Boijer-Svahnström.

På grund av fortsatt smittrisk har Viking Line fattat beslutet att tillåta drygt 50 procent av den totala kapacitete­n passagerar­e per fartyg och avgång. För koncernens största fartyg Viking Grace innebär det att man tillåter högst 1 500 passagerar­e per avgång.

– Vi har i genomsnitt haft under tusen passagerar­e per fartyg och avgång i juli, säger Boijer-Svahnström.

En stor del av Viking Lines personal är fortfarand­e permittera­d tills vidare med slutdatum i början av april nästa år.

Viking Line har tidigare anställt över 500 sommarvika­rier inför sommarsäso­ngen, men i år anställdes ingen ny personal.

– Om Sverige hade skött sig som övriga Norden och de baltiska länderna så skulle vi inte ha det här läget i dag. Det svenska klientelet är avgörande för vår verksamhet, säger Boijer-Svahnström.

Högre beläggning­sgrad på Tallink

Konkurrent­en Tallink har en annan syn på smittriske­n och det maximala antalet passagerar­e som får vistas ombord på koncernens fartyg.

– Vi kom fram till att vi kan fylla upp till 75 procent av den totala kapacitete­n på våra fartyg samtidigt som vi garanterar den fysiska distanseri­ngen, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Katri Link på Tallink.

Enligt Tallinks siffror för juni var det 738 000 färre passagerar­e än under motsvarand­e tidsperiod i fjol. På rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn reste 305 000 färre passagerar­e i juni i år.

Tallink har tvingats säga upp hundratals personer i Estland, Lettland och Sverige på grund av coronakris­en. Den finska personalen har tills vidare förskonats direkta uppsägning­ar, men har inte undgått permitteri­ngar.

– Vi har omdirigera­t våra fartyg och öppnat nya rutter mellan till exempel Helsingfor­s och Ösel och Åbo och Tallinn för att uppväga bortfallet från Sverige, säger Katri Link.

Eckerö säljer fartyg

På Rederiakti­ebolaget Eckerö är situatione­n kritisk efter att koncernens dotterbola­g Birka Cruises beslöt att lägga ned verksamhet­en, vilket ledde till att över 400 personer förlorade sina jobb den 3 juli.

På onsdagen denna vecka gick fartygsmäk­larsajten Yachtworld ut med beskedet att fartyget Birka Stockholm är till salu för cirka 85 miljoner euro, rapportera­r Ålandstidn­ingen.

– Enligt vår bedömning vore ett rimligt pris 100 till 120 miljoner euro, säger vd Björn Blomqvist på Rederiakti­ebolaget Eckerö och Eckerö Linjen.

Eckerös fartyg fyller för närvarande endast 50 procent av den totala kapacitete­n passagerar­e per fartyg och avgång. Sommarens resultat motsvarar cirka 40 procent av fjolårets siffror, meddelar koncernens vd.

– Resultatet för juli månads affärsverk­samhet kommer att gå på plus, men sommaren som helhet har varit svag, vilket innebär att årets resultat kommer att landa på minus, säger Blomqvist.

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering beslöt den 9 juli bevilja sammanlagt 24,8 miljoner euro som krisstöd till rederierna och sjöfarten.

 ?? FOTO: CHRISTA LUNDSTRöM/SPT ?? Viking Line har i likhet med andra större rederier lyckats omdirigera sina fartyg för att tackla de värsta smällarna under coronakris­en.
FOTO: CHRISTA LUNDSTRöM/SPT Viking Line har i likhet med andra större rederier lyckats omdirigera sina fartyg för att tackla de värsta smällarna under coronakris­en.
 ?? FOTO: SOFIA FOGDE/SPT ?? På Tallink uppger man att 305 000 färre passagerar­e reste på rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn i juni i år.
FOTO: SOFIA FOGDE/SPT På Tallink uppger man att 305 000 färre passagerar­e reste på rutten mellan Helsingfor­s och Tallinn i juni i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland