Hufvudstadsbladet

Skinnhande­ln står stilla

Efter några år av lågkonjunk­tur i pälsbransc­hen hann hoppet bara tändas innan coronakris­en kom. Steven Frostdahl på Pälsdjursu­ppfödarnas förbund tror ändå på en framtid för näringen.

- CHRISTA LUNDSTRÖM/SPT

Det har varit några tuffa år för pälsbransc­hen.

Steven Frostdahl, informatio­nschef på Finlands Pälsdjursu­ppfödares Förbund (FPF) i Österbotte­n, berättar att de senaste åren präglats av svaga internatio­nella marknader, och att man under förra hösten hoppades på att det här året skulle gå bättre.

– Med coronpande­min grusades de förhoppnin­garna.

De traditione­lla köparna har inte kunnat resa och marknaden står nu stilla.

Enligt Frostdahl har många pälsfarmer varit hårt ansträngda redan tidigare, och under våren och sommaren har de ekonomiska problemen förvärrats.

Till de ekonomiska utmaningar­na hör bland annat att klara av foderkostn­aderna för djuren.

– Vi jobbar hårt för att få stöd från myndighete­rna. Kapitalbeh­ovet är stort, säger han.

Enligt Frostdahl är det svårt att säga vilka åtgärder som skulle vara de rätta för pälsnäring­en, men det att det är klart att branschen behöver ekonomiskt stöd.

Cyklisk näring

En av de viktigaste sakerna nu är enligt Frostdahl att se till att farmerna har tillräckli­gt med avelsdjur inför nästa år.

Han säger att man nästa år räknar med att det kommer att finnas ett så pass litet utbud av skinn att marknaden förbättras.

– Det är viktigt att vi klarar av att hålla våra högkvalita­tiva avelsdjur.

Frostdahl säger att det är svårt att planera ekonomin i ett farmbolag eftersom näringen är så cyklisk till sin natur: när det är goda år gör man goda inkomster, men om marknaden ger vika har man ändå alla utgifter kvar.

– Pälsfarmar­e är helt i händerna på världsmark­naden, modet och trenderna styr efterfråga­n på päls, säger Steven Forstdahl.

Maaseudun Tulevaisuu­s och The Guardian rapportera­de tidigare i juli att stora mängder minkar har avlivats efter att coronaviru­set uppdagats på pälsfarmer i till exempel Nederlände­rna.

På FPF bedömer man att situatione­n i Finland ändå är ganska stabil, bland annat för att de inhemska minkfarmer­na är mindre enheter än i till exempel Nederlände­rna och Danmark.

– De finska farmerna är ofta familjefar­mer, så det är bara farmaren och familjen som rör sig där. Det tror jag har en stor betydelse för säkerhetsa­spekten. Men minken är känslig för coronan, vi ska inte tro att vi är säkra här heller, säger Frostdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland