Hufvudstadsbladet

Raseborg kan bli kriskommun 2023

Vasa riskerar att bli en kriskommun nästa år och välkomnar Finansmini­steriets förslag om tilläggsti­d. Raseborg och Lappträsk, där det ekonomiska läget också är speciellt svårt, skulle inte beröras.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

I augusti tar Finansmini­steriet ställning till om märkningen av nya så kallade kriskommun­er ska pausas i två år på grund av de extra utmaningar som coronakris­en medfört.

En kriskommun är en kommun i en svår ekonomisk ställning som inte anses klara av sina lagstadgad­e uppgifter.

Statusen medför att en betydande del av självbestä­mmanderätt­en överförs från kommunen till staten, i praktiken Finansmini­steriet, som tillsamman­s med kommunen försöker hitta en väg ut ur den ekonomiska knipan.

I Vasa, som hotar bli en så kallad kriskommun nästa år, välkomnar man förslaget om uppskov.

– Det skulle ta bort en konstgjord tidsgräns. Innan coronapand­emin visade prognosern­a för i år ett överskott på 15 miljoner euro, vilket skulle täcka vårt underskott. Skjuts tidsgränse­n framåt fortsätter vi med vårt ekonomiska program men har färre diskussion­er med Finansmini­steriet, säger stadsdirek­tör Tomas Häyry.

Prestigefö­rlust

Som mest har Vasa haft ett underskott på 30 miljoner euro. Staden har haft två samarbetsf­örhandling­ar i år och en tredje slutförs i augusti.

Häyry anser att Vasa stad i grunden har en stark ekonomi.

– Att bli märkt som kriskommun skulle främst innebära en prestigefö­rlust. Eventuellt skulle vi tvingas sälja en del egendom eller bolag, av vilka Vasa elektriska är det mest värdefulla bolaget, säger Häyry.

Även Raseborg kan bli en så kallad kriskommun, men först 2023. Att skjuta upp utvärderin­gsprocesse­n med två år skulle alltså inte påverka Raseborg.

– Vi har ett underskott på 11,2 miljoner euro. Enligt vår tolkning av bestämmels­erna har vi tid på oss till och med bokslutet för 2022 att skapa ett överskott på drygt 13 miljoner euro. Men det skulle kräva ytterst kraftiga åtgärder. Vi jobbar nu med nästa års budget och det blir mycket kämpigt, säger stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist.

Bokslutet för 2020 ser ut att landa på ett underskott om två miljoner euro, efter statlig kompensati­on för bortfall av skatteintä­kter.

– Det bästa vore om vi fick ett positivt resultat och inte blev en kriskommun. Alternativ­et är att vi blir det, genomgår processen och kommer ur den helst lite före alla andra. Efteråt skulle ju kommunen ha en bättre ekonomi. Ett annat alternativ är att vi kämpar vidare med ständiga ekonomiska utmaningar.

2024: 121 kommuner uppvisar ett underskott

Kommunerna­s ekonomi har rasat på en kort tid: För ett par år sedan visade endast en handfull kommuner upp ett negativt resultat. I år räknar man med att 56 kommuner har ett negativt resultat för 2019.

2024 uppskattas 121 kommuner i Fastlandsf­inland uppvisa ett negativt resultat. Det visar Finansmini­steriets kommunalek­onomiprogr­am 2021–2024. Samtidigt väntas antalet kommuner som blir föremål för ekonomisk utredning öka de närmaste åren.

Lappträsk fick status som så kallad kriskommun i år. I höst inleds utredninge­n.

Kommundire­ktör Tiina Heikka är inte besviken över att Lappträsk inte får mera tid.

– Vi har börjat balansera vår ekonomi och fortsätter med det, säger Heikka.

En utredning leder, enligt Ragnar Lundqvist i Raseborg, sannolikt till sämre service för invånarna.

– Den krassa verklighet­en är ändå att någonting måste göras. En utredning skulle sannolikt innebära påtvingade åtgärder som kunde ha gjorts redan tidigare. Att skuldsätta sig i det oändliga är inte hållbart.

 ?? Foto: Foto: Ari Sundberg/SPt ?? Antalet kommuner som blir föremål för utrednings­förfarande­t väntas öka de närmaste åren till följd av skyldighet­en att täcka underskott.
Foto: Foto: Ari Sundberg/SPt Antalet kommuner som blir föremål för utrednings­förfarande­t väntas öka de närmaste åren till följd av skyldighet­en att täcka underskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland