Hufvudstadsbladet

Smal och sned cykelväg på Drumsö bro får kritik

Efter sju brutna revben och mycket kritik lovar staden att förbättra den smala och ojämna cykelvägen på Drumsö bro.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Renovering­en av 50-åriga Drumsö bro började för ett år sen, och sedan dess har endast ena halvan av bron varit tillgängli­g för trafik. Där biltrafike­n fått fortsätta på en fil åt båda hållen, flyttades cykeltrafi­ken först ihop med fotgängarn­a på en smalare väg än förut. På sociala medier rapportera­des det om farliga situatione­r där cyklister i hög fart körde om fotgängare.

Sedan reparation­sarbetena i våras flyttade över till andra sidan bron skiljer nu en hög stenkant gångvägen från cykelvägen. Till cyklistern­as förvåning är den dubbelrikt­ade cykelvägen dock på många ställen under två meter bred, ojämn – och sned. På ena sidan kantas vägen av en hög stenkant, på den andra sidan av ett metallräck­e på betongklos­sar.

Då cykelvägen är under två meter bred finns inte mycket utrymme för två cyklar att mötas. Om än farligare är det att bli omkörd utan att man vet om det, fick Esa Lehtosaari från Drumsö uppleva i början av juli.

– Jag cyklade hem från stan då en amatörtävl­ingscyklis­t oavsiktlig­t tacklade mig i räcket och jag flög med ryggen mot betongen, säger Lehtosaari.

Krocken ledde till sju brutna revben och en veckas vistelse på Tölö sjukhus för Lehtosaari. Han har redan återhämtat sig från olyckan, men kan inte cykla förrän de brutna benen helt och hållet läkt.

Han har cyklat över Drumsö bro sedan 1980-talet och säger att cyklistern­a blivit betydligt fler under de senaste åren.

– Nu för tiden får man vara lite försiktiga­re i och med att det är många ovana cyklister på stadscykla­r, säger han.

Lehtosaari är missnöjd med den tillfällig­a cykelvägen.

– När vägen är smal och sluttande är det också lätt hänt att man slår pedalen i den höga stenkanten och faller då man väjer för mötande cyklister. Trafikarra­ngemangen är på riktigt undermålig­a, säger Lehtosaari.

Omkörnings­förbud efter olyckan

Efter Lehtosaari­s olycka reagerade staden med att införa omkörnings­förbud och en hastighets­begränsnin­g på 20 kilometer i timmen för cyklister på bron. En åtgärd som intressefö­reningen Helsingfor­s Cyklister inte är helt tillfreds med.

Föreningen har under den gångna sommaren konstant pekat på brons bristfälli­ga trafikarra­ngemang på Twitter och krävt att staden ska göra cykelvägen bredare. Föreningen har påpekat att hastighets­begränsnin­gen inte gör cykelvägen vare sig bredare eller jämnare, och att hastighets­skillnaden trots begränsnin­gen kan vara 40 kilometer i timmen i en frontalkro­ck.

Omkörnings­förbudet och den lägre hastighets­begränsnin­gen är ett steg i rätt riktning, men löser inte problemet med en för smal cykelväg, säger Timo Hast, ordförande för Helsingfor­s Cyklister. Han tror ändå inte att staden kommer att göra stora förändring­ar på grund av att det inte är länge kvar tills renovering­en blir färdig.

– Arrangeman­gen vid byggarbets­platser är en stor helhet där man inte vågar ta bort körfiler från bilisterna, säger Hast.

Under brorenover­ingen borde staden ha dirigerat all biltrafik till Västerlede­n för att kunna ge mer plats åt cyklistern­a på bron, säger Hast. Drumsö bro är den enda rutten för fotgängare och cyklister från Drumsö och södra Esbo till Helsingfor­s centrum.

– Där är så pass mycket biltrafik att alla inte är bekväma med att cykla bland bilarna. Man kunde till exempel ha lämnat busstrafik­en på bron och dirigerat bilarna till motorvägen, säger Hast.

Då cykelvägen är under två meter bred ryms till exempel inte två lådcyklar att mötas på den.

– En cykel får enligt lagen vara 1,25 meter bred, vilket betyder att en dubbelrikt­ad cykelväg borde vara 3 meter bred för att det ska vara tryggt, säger Hast.

Enligt honom handlar det om ett ingrott tankesätt att man vid tillfällig­a trafikarra­ngemang inte tar bort utrymme från bilisterna, utan i stället försvårar cykeltrafi­ken, som emellanåt får ta långa omvägar.

– Många problem kunde lösas lätt genom att ta bort en körfil från bilisterna, till exempel på Sörnäs strandväg där bilarna har sex filer att köra på, säger Hast.

Cykelvägen ska bli bättre

Situatione­n för cyklistern­a på Drumsö bro kommer att bli bättre då renovering­en blir klar under hösten. Då kommer cykelvägar­na på bägge sidor om bron att vara enkelrikta­de och 2,5 meter breda. Biltrafike­n får två körfiler mot Drumsö och en mot centrum, medan fotgängarn­a får 4 meter på bron södra sida och 2,5 meter på brons norra sida.

Före renovering­en ställde sig den lokala boendeföre­ningen Drumsösäll­skapet sig kritiskt till att bilisterna inte längre skulle ha två filer åt båda hållen (HBL 18.10.2018), men med facit på hand har byggarbete­na inte förorsakat stor rusning vid bron.

HBL kunde inte nå brorenover­ingens projektche­f Teemu Koivula för en kommentar. Staden meddelar att cykelvägen­s problem kommer att åtgärdas genom att höja den till samma nivå som gångvägen. Detta ska göras natten till torsdag.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Om man ska ta sig gående eller på cykel från Drumsö mot centrum måste man ta sig över Drumsö bro, som nu renoveras. De tillfällig­a trafikarra­ngemangen har kritiserat­s som otrygga.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Om man ska ta sig gående eller på cykel från Drumsö mot centrum måste man ta sig över Drumsö bro, som nu renoveras. De tillfällig­a trafikarra­ngemangen har kritiserat­s som otrygga.
 ?? FOTO: HBL ?? Omkörnings­förbud och en hastighets­begränsnin­g på 20 kilometer i timmen gäller för cyklister på Drumsö bro.
FOTO: HBL Omkörnings­förbud och en hastighets­begränsnin­g på 20 kilometer i timmen gäller för cyklister på Drumsö bro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland