Hufvudstadsbladet

Uppsalas store katt i snäll nyfilmatis­ering

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ANIMATION/BARN

Pelle Svanslös

Regi: Christian Ryltenius. Manus: Johan Bogaeus. Röster, originalve­rsionen: Adam Pålsson, Christophe­r Wagelin, Li Hagman. Även på finska.

Gösta Knutsson visste vad han gjorde när han skrev om Pelle Svanslös, katten som värnar om rättvisan och vågar vara snäll. I egenskap av dedikerad antinazist hade Knutsson i 30-talets Sverige gott om fiender, bland dessa den blågula säkerhetsp­olisen.

Den första boken om Pelle Svanslös kom redan 1939 och bortsett från Julkalende­rn har Pelle Svanslös figurerat även i filmformat­et. Därav Stig Lassebys och Jan Gissbergs helaftonsa­nimation från början av 80-talet.

När Bamse-regissören Christian Ryltenius nu dammar av Uppsalas store katt är det fråga om en lätt förklädd musikal men de berättarmä­ssiga koordinate­rna är vad de alltid varit: snäll ställs mot dum och schysst mot oschysst - i den barnvänlig­a 67-minutersta­ppningen.

Det bär av till en röd liten stuga på landet, stadsbon Birgittas hemvist under sommarmåna­derna. Snart får flickebarn­et sällskap av bondkatten Pelle Svanslös och inget kan skilja dem åt.

Ja, det vill säga tills Pelle (med en röst lånad av Adam Pålsson) i samband med ett ofrivillig­t skogsävent­yr trillar i ett vattendrag som utmynnar i Fyrisån. Det kunde ha slutat riktigt illa ifall vår hjälte i Uppsala inte blivit räddad av några andra katter.

Sött och snällt

Det är så Pelle kommer i kontakt med Maja Gräddnos, en vänlig själ. Det kan man inte nödvändigt­vis säga om (elake) Måns och hans hejdukar, krutuppfin­narna Bill och Bull.

Så mycket annat finns det väl inte att vittna om själva handlingen, förutom att det finns gott om musik på programmet. De facto basar Måns för en klubb som riktar sig till ”fina katter”, FISK heter den.

Gräver i minnesbank­en och får en bestämd känsla av att Stig Lassebys och Jan Gissbergs 80-talsfilm hade mera karaktär, inte minst när det gäller personteck­ningen (Måns gestaltade­s av Ernst-Hugo Järegård, bara en sån sak).

I den meningen känns nya Pelle Svanslös något mera anonym, nog för att det ska mycket till för att sänka den närmast klassiska tematiken.

Söt och snäll är den åtminstone, den färska upplagan. Och även om det ibland blir lite grann läskigt är det knappast för spännande, snarare lagom.

Vad beträffar bildspråke­t tyr man sig glädjande nog till det handteckna­de – ett välkommet avbrott från den till synes så hippa datoranima­tionen.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ??
FOTO: FILMIKAMAR­I
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Vad beträffar bildspråke­t tyr man sig glädjande nog till det handteckna­de i den nya Pelle Svanslös-animatione­n – ett välkommet avbrott från den till synes så hippa datoranima­tionen.
FOTO: FILMIKAMAR­I Vad beträffar bildspråke­t tyr man sig glädjande nog till det handteckna­de i den nya Pelle Svanslös-animatione­n – ett välkommet avbrott från den till synes så hippa datoranima­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland