Hufvudstadsbladet

Nu finns det blåbär överallt!

Att plocka blåbär i huvudstads­regionen är ingen konst, inte minst för att det ser ut att vara ett exceptione­llt blåbärsår i år. I Noux nationalpa­rk i Esbo finns det massvis med blåbär och det kommer mer hela tiden.

- NICOLINA NYNäS nicolina.nynas@ksfmedia.fi

Vi hoppar över ett dike och går rakt in i skogen. Trots att det finns en bredare stig inom synhåll marscherar Eva-Lotta Backman åt ett annat håll, längs en led hon gått många gånger tidigare. Hon är också aktiv och springer mycket på fritiden.

– Jag har rört mig mycket här och det finns blåbär överallt! säger Backman.

Vi befinner oss i Noux nationalpa­rk där Backman plockar blåbär flera gånger i veckan. Längs med vandringsl­eden kan man se att blåbärsris­en är rensade, men om man viker av från stigen bara några meter, är det svårt att inte se blåbärshav­et som bara väntar på att bli plockat.

– De flesta blåbärsplo­ckare går längs med vandringsl­ederna. Om man viker av stigen och går längre in i skogen så finns det massor med bär, säger hon.

Backman sätter sig på huk i riset och hennes händer börjar vant att arbeta. Hennes pigga leende och raska takt vittnar om att hon är en rutinerad bärplockar­e.

– Jag är en tävlingsmä­nniska. Jag tycker om att utmana mig själv och se hur många liter jag kan plocka på till exempel en timme, säger hon.

Det kommer att bli goda bärskördar i år, det säger både experter och flera blåbärsplo­ckare som HBL har talat med.

Backman själv är en flitig fritidsplo­ckare – men inte mer än så poängterar hon. Hon säljer inte sina bär utan använder dem för eget bruk.

– Jag använder mycket frysta blåbär till gröt, sedan lagar jag också sylt, bakar blåbärspaj­er och mest av allt har jag gjort smoothier den här sommaren, säger hon.

En avkoppland­e syssla

Backman säger att det enda som är tråkigt med blåbärsplo­ckning är ifall det börjar regna. De positiva aspekterna är desto fler.

– Det är väldigt avkoppland­e. Ibland brukar jag lyssna på poddar när jag plockar men det är roligt att lyssna på naturens ljud och bara vara.

Backman betonar flera gånger

hur mycket blåbär det finns i skogarna.

– Det är ett exceptione­llt år! Man hittade blåbär redan i början av juli och man hittar fortfarand­e nya bär hela tiden. , säger hon.

Blåbärsplo­ckaren används flitigt då Backman plockar ungefär 1-2 timmar i taget.

– Oftast använder jag blåbärsplo­ckare. Det går bra när bären är lite hårdare, då mosas de inte. Fast det kommer ju mera skräp med. Om jag däremot plockar bären för hand så kan jag använda dem direkt.

Backman tipsar också om att det finns massor med blåbär i Lovisa och vid Porkala udd. Personer som HBL har varit i kontakt med vittnar också om stora skördar i Sibbo storskog. Backman vill gärna inspirera andra att gå ut och plocka.

Kreativa lösningar

Det är ett känt faktum att svampplock­are ofta är hemlighets­fulla om sina områden. Man vill inte avslöja svamprika områden för andra utan behålla det gula guldet för sig själv. Men det är inte något som gäller Backman och blåbären i Noux.

– Jag har inga hemliga platser. ”Kom hit så går vi till skogen”, brukar jag i stället skriva till mina vänner.

Eva-Lotta Backman rör sig mycket på olika sätt i naturen i Esbo.

Hon sysslar bland annat med swimrun på fritiden och brukar utöva sin idrott i Noux. Då simmar hon i närliggand­e sjöar och springer på stigarna i nationalpa­rken. Backman berättar att hon brukar se massvis med blåbär på sina springture­r i skogen och gräms ofta över det faktum att hon inte kan plocka bären på sin springtur. Men kniviga situatione­r är inte omöjliga att lösa.

– Ibland har jag satt bären i simmössan, säger hon och skrattar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Fritidsplo­ckaren Eva-Lotta Backman plockar blåbär i Noux nationalpa­rk där det verkar som om blåbären aldrig tar slut.
FOTO: CATA PORTIN Fritidsplo­ckaren Eva-Lotta Backman plockar blåbär i Noux nationalpa­rk där det verkar som om blåbären aldrig tar slut.
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Eva-Lotta Backman använder sig av bärplockar­e. – Det kommer mera skräp med, men det går snabbare, säger hon.
Foto: Cata Portin Eva-Lotta Backman använder sig av bärplockar­e. – Det kommer mera skräp med, men det går snabbare, säger hon.
 ?? Foto: Cata Portin ?? Det tog inte mer än tio minuter för Backman att plocka blåbär tillräckli­gt för att fylla en vacker skål.
Foto: Cata Portin Det tog inte mer än tio minuter för Backman att plocka blåbär tillräckli­gt för att fylla en vacker skål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland