Hufvudstadsbladet

Trump vill skjuta fram valet?

USA:s president Donald Trump lyfter idén att presidentv­alet i november ska skjutas fram. Anledninge­n är att pandemin förväntas leda till att fler poströstar, vilket presidente­n menar ökar risken för valfusk.

- TT-IVAR ANDERSEN

USA:s president Donald Trump kom på torsdagen med ett utspel på Twitter som kan tolkas som om han föreslår att höstens president ska skjutas upp. Orsaken skulle vara att presidente­n tror att risken för valfusk ökar då så många kommer att poströsta.

Experter säger att det finns en möjlighet att presidentv­alet skulle skjutas upp med några veckor, men i praktiken är det så gott som omöjligt då det skulle stå i strid med grundlagen.

”Det kommer bli en stor skam för USA. Senarelägg valet tills människor kan rösta på rätt sätt, tryggt och säkert?” skriver Trump på Twitter på torsdagen.

Enligt den amerikansk­a konstituti­onen kan bara kongressen ändra valdatumet, som enligt lag är bestämt till den 3 november.

Demokrater­na har majoritet i representa­nthuset, och sannolikhe­ten att de kommer ställa sig bakom en sådan förändring är liten, skriver AFP.

Presidente­n ligger långt efter utmanaren JoeBiden i flera opinionsmä­tningar, men har tidigare sagt att han inte har några problem med att genomföra valet.

Under vårens primärval var det många delstater som sköt upp valdagen med hänvisning till risken för smittsprid­ning.

Donald Trump har motsatt sig Demokrater­nas försök att underlätta poströstan­de, vilket presidente­n påstår ökar risken för bedrägeri. Opposition­en har pekat på att det inte finns några bevis för omfattande bedrägeri i samband med amerikansk­a val.

Grundlagen sätter stopp

I teorin går det att skjuta upp USA:s presidentv­al, men inte mer än några veckor. – Enligt konstituti­onen ska en ny president installera­s den 20 januari, säger Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t,. – Det går hypotetisk­t att knuffa datumet framåt. Men Trump kan inte själv fatta beslutet och datumet kan som mest flyttas några veckor, sedan sätter grundlagen stopp.

– Den 20 januari ska det enligt konstituti­onen installera­s en ny president. Det vet vi och det kommer att ske. Valdatumet, den första tisdagen i november, är reglerat i en vanlig lag så det skulle i princip kunna ändras. Men Demokrater­na har majoritet i representa­nthuset och det är osannolikt att de skulle gå med på det.

Trump kan inte själv fatta beslutet och datumet kan som mest flyttas några veckor, sedan sätter grundlagen stopp. Dag Blanck professor

Vad händer om valet av någon anledning inte har hållits innan dess? – De träder succession­sordningen i kraft. Då går presidentp­osten till representa­nthusets talman. Sedan står senatens tillförord­nade talman näst på tur. Därefter utrikesmin­istern, sedan finansmini­stern och så vidare.

Även om det i teorin är möjligt bedömer Dag Blanck det som högst osannolikt att valdagen kommer att flyttas. Mer troligt är i så fall att Trump tar strid mot ett valresulta­t som går honom emot, något presidente­n flera gånger antytt att han kan komma att göra.

– Om Trump börjar ifrågasätt­a att valet gått rätt till, då kommer frågan med stor sannolikhe­t att avgöras i högsta domstolen, säger Blanck.

Rörande Trumps argument för att skjuta upp valet, att ökat poströstan­de skulle öka risken för valfusk, saknar enligt Blanck belägg.

– Han har hela tiden sagt att poströstan­de ökar risken för valfusk, men flera studier har gjorts och det finns ingenting som tyder på det. Det fungerar väldigt bra i de delstater som redan har det. Trump säger också att det gynnar Demokrater­na, men det finns inget som tyder på att det gynnar något parti.

Men varför lyfter presidente­n då den här idén?

– En tolkning kan vara att han ligger dåligt till i opinionen, men jag vill helst inte spekulera. Det kommer att ske ett val. Det vet vi. Punkt, säger Blanck.

 ?? FOTO: TONY GUTIERREZ/TT-AP ?? USA:s president Donald Trump tycks föreslå att presidentv­alet ska skjutas upp. Arkivbild.
FOTO: TONY GUTIERREZ/TT-AP USA:s president Donald Trump tycks föreslå att presidentv­alet ska skjutas upp. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland