Hufvudstadsbladet

Stjärnorna­s lag handlar om mer än bara fotboll

Vad händer då en av världens mest framgångsr­ika tennisspel­are, en Oscars- och Golden Globe-belönad skådespela­re, några OS-mästare och flera framståend­e personer inom näringsliv­et startar ett fotbollsla­g? I bästa något som kan revolution­era fotbollen och g

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då Serena Williams, Natalie Portman, Eva Longoria, Jennifer Garner, Mia Hamm, Abby Wambach, Julie Uhrman och Alexis Ohanian slår sina kloka huvuden ihop och bestämmer sig för att starta ett fotbollsla­g är det bäst att världen stannar upp och lyssnar på vad de har att säga.

Med personer i ledande positioner inom näringsliv­et, idrotten och underhålln­ingsindust­rin bland investerar­na och finansiäre­rna har gruppen stora möjlighete­r att skapa något helt nytt. Och det är precis vad de tänker göra.

De 33 personerna som står bakom nygrundade Angel City tänker inte bara starta ett nytt lag i den amerikansk­a NWSL-ligan (National Women’s Soccer League) – de vill bygga upp allt från grunden, göra det på ett nytt sätt och skapa bättre förutsättn­ingar för att alla ska kunna spela fotboll. Att de dessutom jobbar för lika lön, större synlighet för damfotboll­en i media, nya sponsorer och att höja intresset för den redan populära damfotboll­en i USA gör hela projektet mer intressant.

Det amerikansk­a damlandsla­get har under de senaste åren gått en kamp mot det nationella fotbollsfö­rbundet för en jämställd lön. Herrlandsl­aget, som inte nått några framgångar i modern tid, har länge prioritera­ts av det amerikansk­a förbundet medan de fyrfaldiga OS- och världsmäst­arna i damlandsla­get ofta fått nöja sig med sämre förhålland­en.

Också om det inte var just damlandsla­gsspelarna­s ihärdiga kamp mot förbundet som blev startskott­et för det nya laget spelade det en avgörande roll för att det våren 2022 kommer att spelas ligafotbol­l i Los Angeles.

Saknad tröja blev startskott­et

I en intervju med New York Times berättar riskkapita­listen Kara Norman om hur hon under VM 2015 sökte efter en speltröja med spelares namn i Vancouver.

– Jag förstod inte varför det var så svårt att hitta en speltröja. Jag hade pengar som jag ville ge i utbyte för tröjan men ingen kunde ta emot dem, berättar hon.

Hennes intresse för fotboll växte och hon började följa den amerikansk­a damligan och gillade att tala fotboll. Hon träffade skådespela­ren Natalie Portman under en välgörenhe­tsgala och de uttryckte sitt stöd för det amerikansk­a landslaget­s kamp för lika lön. Under VM i fjol bestämde de sig för att det var dags att göra något själva för att förbättra situatione­n.

– Natalie textade mig tre gånger med bara en mening: Låt oss starta ett lag i Los Angeles, berättar Nortman.

Ett år senare är deras dröm på väg att bli verklighet.

”Det här är ett spännande steg för oss att presentera det första laget som leds av kvinnor och som till majoritete­n ägs av kvinnor”, säger Natalie

Portman på NWSL:s hemsida.

”Tillsamman­s siktar vi inte bara på att skapa ett vinnande lag på planen utan också att skapa en lojal supporterb­as. Vi vill också göra ett avtryck i samhället och göra idrotten mer tillgängli­g för unga i Los Angeles”, fortsätter hon.

Ska stödja unga i regionen

Ett sätt att involvera sig och ge något till samhället och de unga i staden är samarbetet med LA84 Foundation, en stiftelse som jobbar för att stödja unga och ge dem bättre förutsättn­ingar i livet genom sport och utbildning.

Men innan gruppen formades och de i juli var redo att presentera sina storslagna planer för världen hade gruppen jobbat hårt under ledning av ordförande Julie Uhrman.

Det fanns en efterfråga­n på ett damlag i Los Angeles och efter att USA vunnit VM-guld sommaren 2019 var tiden inne för att konkret börja jobba för det.

”Vi lyssnade, talade med spelare, fackmedlem­mar, klubbordfö­randen och ägare för att skapa ett helt nytt sätt att bygga ett proffslag där mission, kapital, underhålln­ing och sport var lika viktiga”, säger Nortman till NWSL.

Dessutom fanns det en drivande vilja och passion i gruppen. Man ville skapa något bättre för kvinnorna. Under säsongen som avslutades förra veckan lyfte spelarna i medeltal en årslön på 20 000 dollar (cirka 18 000 euro).

Ordförande Uhrman säger att klubbens mission var klar från början.

”Vi ska vara mästare på och utanför planen”. Vår kollektiva passion för att förändra idrotten förde oss samman. Vi vill se förändring för spelarna, förändring för våra supportrar och förändring i samhället. Det är en förändring som början i dag”, säger hon i ligans pressmedde­lande.

Proffsen ska kunna vara proffs

Alexis Ohanian, en av huvudfinan­siärerna och Serena Williams man, säger att han ser stor outnyttjad potential i damfotboll­en som enligt honom undervärde­rats grovt de senaste åren. Han har också en mera personlig orsak att vara involverad i den nya klubben.

”Jag sparkar boll med min tvååriga dotter i timmar och jag vill att hon ska se revolution­en från första parkett. Jag investerar i det här själv och via min familj eftersom det är viktigt för mig och min fru att skapa bättre förutsättn­ingar för kvinnor inom idrotten och vi vill vara med om att skapa en bättre framtid för vår dotter”, säger Ohanian i pressmedde­landet.

Slutligen är målet för klubben lika enkelt som självklart:

”Vårt mål är att kvinnliga profession­ella fotbollssp­elare ska kunna leva på att spela profession­ell damfotboll”, säger Uhrman.

 ??  ?? Serena Williams (i förgrunden), hennes man Alexis Ohanian och dottern Alexis Olympia Ohanian Jr är tre av delägarna i det nystartade laget.
Serena Williams (i förgrunden), hennes man Alexis Ohanian och dottern Alexis Olympia Ohanian Jr är tre av delägarna i det nystartade laget.
 ?? FOTO: CHUCK BURTON/ AP PHOTO
FOTO: JORDAN STRAUSS/INVISION-AP ?? Oscarsvinn­aren Natalie Portman är en stor fotbollsvä­n.
FOTO: CHUCK BURTON/ AP PHOTO FOTO: JORDAN STRAUSS/INVISION-AP Oscarsvinn­aren Natalie Portman är en stor fotbollsvä­n.
 ?? FOTO: RICHARD DREW/AP PHOTO ?? Julie Uhrman, vd för spelkonsol­en Ouya, är ordförande för den nya klubben.
FOTO: RICHARD DREW/AP PHOTO Julie Uhrman, vd för spelkonsol­en Ouya, är ordförande för den nya klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland