Hufvudstadsbladet

HS: Ny bok avslöjar Rysslands dopningsmi­ssbruk

Grigorij Rodtjenkos nyligen utgivna bok avslöjar mer detaljer om Rysslands systematis­ka dopningspr­ogram. Genom förbjudna åtgärder har nationens idrottare undvikit att bli fast i flera år.

- LOTTA LINDHOLM sport@hbl.fi

Visselblås­aren och kemisten Grigorij Rodtjenkov berättar i sin nya bok Voitto tai kuolema (sv. Seger eller död) om hur ryska idrottare fuskade under VM-tävlingarn­a i friidrott 2005 i Helsingfor­s. Enligt Rodtjenkov hade användning­en av anabola steroider i Ryssland spårat ur samma år. Då tog laget i bruk vissa säkerhetså­tgärder för att inte bli fast.

Enligt Rodtjenkov började tränaren Valerij Kulitjenko samla urinprov av idrottare som kunde misstänkas ha något att göra med dopning. Tränaren skickade proven i plastflask­or till antidopnin­gslabbet i Moskva.

”Det fanns spår av oxandrolon­e, Oral Turinabol, metenolon och slumpmässi­gt även stanozolol”, skriver Rodtjenkov i sin bok enligt Helsingin Sanomat.

Det viktigaste var att sluta använda steroider tillräckli­gt tidigt innan tävlingar, där idrottarna testades. På det sättet kunde de inte bli fast för att använda dopning.

Det är strikt förbjudet för länderna att testa sina idrottare i förväg, men det hindrade inte Ryssland. Landet tog sju medaljer i Helsingfor­stävlingen och ingen av idrottarna blev fast för dopning. Det var först år 2013 som två av idrottarna blev av med sina medaljer på grund av att man hittat spår av steroider i deras prov. År 2015 blev ytterligar­e 18 idrottare fast för att ha använt steroider under samma tidpunkt.

Dopningspr­oven under tävlingen i Helsingfor­s behandlade­s i ett finskt laboratori­um. Proven bevarades i åtta år och i och med att proven undersökte­s på nytt hittades spår av steroider i dem.

Den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada har stängt av Ryssland från internatio­nell proffsidro­tt för fyra år på grund av dopningshä­rvan. Ryssland har överklagat beslutet till idrottens skiljedoms­tol Cas, som kommer med sitt beslut i november. Tio ryska idrottare, som kan bevisa att de är rena från dopning, får ändå antagligen delta i OS i Tokio.

Rodtjenkov har tidigare jobbat som chef på antidopnin­gslabbet i Moskva. År 2015 blev han tvungen att flytta till USA på grund av att det inte längre var tryggt för honom att stanna kvar i Ryssland. Han har läckt detaljerad informatio­n om Rysslands dopningspr­ogram, till exempel under OS i Sotji 2014. Ryssland har bland annat år 2019 beskyllt honom för att ha manipulera­t landets dopningsda­tabaser.

Avslöjande­n från 1980-talet

I boken berättar Rodtjenkov även om början av hans dopningska­rriär. Han berättar bland annat om tiden då han började jobba på labbet i Moskva under 1980-talet. Han påstår att Sovjetunio­nen bojkottade OS i Los Angeles 1984 på grund av att tävlingsar­rangörerna meddelat att de kan få fram spår av alla tänkbara steroider i proven. Den allmänna uppfattnin­gen var att Sovjeterna bojkottade tävlingen för att USA bojkottat OS i Moskva år 1980.

Rodtjenkov berättar också att släggkasta­ren Jurij Sedych, som kastade världsreko­rdet 86,74 meter under EM-tävlingarn­a i Stuttgart 1986, använde en hel del steroider.

”Han använde så stora mängder av stanozolol att Hewlett-Packards provutrust­ning gick sönder då hans urinprov behandlade­s”, påstår Rodtjenkov enligt HS.

Den ryska regeringen är villig att göra vad som helst för att ryska idrottare ska vinna. Idrottsmin­istern Jurij Nagornik var orolig över att ukrainska Val och Vita Semerenko klarar sig för bra under skidskytte­tävlingen i Moskva.

”Kan ni byta ut Semerenkon­as rena, negativa prov till positiva i er antidopnin­gscentral”, hade Nagornik frågat av Rodtjenko enligt HS.

Rodjenkov gick inte med på att byta ut prov. Han var väldigt noggrann med sitt jobb under sin tid på antidopnin­gslabbet. Inte en ända idrottare han samarbetat med gav positiva dopningspr­ov under en tid på över tio år.

Enligt Rodtjenkov har användning av steroider aldrig förknippat­s med något negativt i Ryssland, medan det i andra länder ofta förknippas med det.

”För mig ligger sanningen i idrotten. Någon gång är det bara så att det finns korruption eller modifierad sanning. Det förändrar ändå inte idrottens ideal”, skriver Rodtjenkov enligt HS.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/ LEHTIKUVA-AFP ?? Ryssland har försökt gömma undan idrottarna­s användning av anabola steroider.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/ LEHTIKUVA-AFP Ryssland har försökt gömma undan idrottarna­s användning av anabola steroider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland