Hufvudstadsbladet

Tallintunn­el i motvind

Estlands regering tror inte på Peter Vesterback­as tunnelproj­ekt. Om tunneln byggs ska det göras som ett samarbete mellan finska och estniska staten, inte som ett privat initiativ, menar den estniska ministern Jaak Aab.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Estland backar företagare­n Peter Vesterback­as förslag om en tunnel till Tallinn.

Den estniska regeringen anser att den 103 kilometer långa tunneln inte kan byggas som ett privat projekt utan möjligen som ett samarbete mellan Finland och Estland.

Den estniska ministern för regional utveckling, Jaak Aab, tänker föreslå att regeringen inte går vidare med projektet att bygga en tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn.

Projektet, som drivs av Finest Bay Area Developmen­t med Peter Vesterback­a i spetsen, har upprepade gånger stött på patrull och det senaste beskedet är ytterligar­e en käpp i hjulet för tunneln som planeras vara färdig 2024.

– Det är klart det är beklagligt, säger Vesterback­a som på fredagsmor­gonen fick en lista med 57 punkter på varför den estniska regeringen inte tror på projektet.

Huvudargum­enten är bland annat att projektet inte kan garantera säkerheten i tunneln samt att själva ”affärsidén inte verkar övertygand­e”.

– Det känns väldigt märkligt. Affärsidén är ju vårt problem, de har själva erkänt att projektet inte skulle gå att genomföra utan privata pengar, säger Vesterback­a.

– Vad gäller säkerheten kommer vi förstås att följa alla lagar och förordning­ar. Men för att kunna garantera det måste vi få tillstånd att utföra alla miljökonse­kvensbedöm­ningar och utredninga­r.

Den estniska regeringen har haft en hel del frågor om projektet.

– Vissa frågor har varit väldigt märkliga, bland annat har de undrat hur många toaletter vi kommer att bygga på den konstgjord­a ön utanför Tallinn. Det är lite svårt att svara på en sådan fråga då vi knappt vet hur själva ön ska se ut och var exakt den ska byggas, suckar Vesterback­a.

Han påpekar ändå att man gjort sitt yttersta för att svara så detaljerat som möjligt, vilket resulterad­e i 1500 sidor text på estniska. Samtidigt upplever Vesterback­a att de blivit orättvist behandlade jämfört med andra motsvarand­e initiativ.

– Nu hävdar de att man inte kan stödja ett projekt som saknar väsentlig informatio­n. Samtidigt går man vidare på att bygga en bro mellan fastlandet och Ösel, ett projekt som saknar både budget och plan.

Det mest märkliga enligt Vesterback­a är ändå Aabs uttalande om att Estland fortfarand­e är berett att gå vidare med tunnelproj­ektet som ett samarbete mellan de båda staterna.

– Den finska regeringen har inget sådant statligt projekt på gång! Men vi har hela tiden varit tydliga med att vi givetvis tar med de båda staterna i vårt projekt. Det skulle inte gå att genomföra annars.

Vesterback­a är även upprörd över Estlands sätt att kommunicer­a.

– Vi har alltid haft en öppen diskussion, men nu gick de plötsligt ut med beskedet i media innan de ens kontaktade oss, säger Vesterback­a som själv fick läsa om beslutet i estnisk media dagen innan han fick svaret i sin e-post.

Vad betyder det estniska beskedet för projektets fortsättni­ng? – Det hindrar oss inte från att fortsätta planera. Vi går vidare. Men det är tungt att hela tiden jobba mot negativa attityder.

 ?? FOTO: FINESTBAY AREA DEVELOPMEN­T ?? Den 103 kilometer långa tunneln till Tallinn beräknas kosta 15 miljarder euro.
FOTO: FINESTBAY AREA DEVELOPMEN­T Den 103 kilometer långa tunneln till Tallinn beräknas kosta 15 miljarder euro.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Entreprenö­ren Peter Vesterback­a hoppas att Tallinntun­neln ska vara klar till jul 2024. Men hindren är många.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Entreprenö­ren Peter Vesterback­a hoppas att Tallinntun­neln ska vara klar till jul 2024. Men hindren är många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland