Hufvudstadsbladet

Jonatan Johansson tror på bättre tider för TPS

Det var sannolikt en och annan i Fotbollsfi­nland som höjde på ögonbrynen då nyheten om att forna storspelar­en Jonatan Johansson tar över ligajumbon TPS. Själv funderade Johansson en stund, sonderade terrängen och skrev på.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Först och främst var det frågan om att jag saknade fotbollen så mycket. Jag hade inte jobbat med fotboll på daglig basis på ett år, säger Jonatan Johansson då HBL når honom efter ett nyligen avslutat träningspa­ss.

Hade allt gått som i drömmarnas värld kunde ”JJ” år 2020 i stället ha suttit i väldiga Ibrox stadions innandömen och skissat på taktiska upplägg.

Johansson var assisteran­de tränare för storklubbe­n Rangers från Glasgow i drygt ett år, men då Liverpooli­konen Steven Gerrard tog över sommaren 2018 tvingades Johansson lämna klubben.

Gerrard ville ha sitt eget team runt sig och då fanns det inte plats för Johansson.

Rangers har format den Pargasbörd­ige Johansson i hög grad. Även om han under sina år som spelare i klubben, som då verkligen satsade på att lämna ett avtryck i Europa och satsade därefter, fick sparsamt med speltid gjorde åren i Skottland ett intryck på den vindsnabba anfallaren.

– Tränaren Dick Advocaat var otroligt skicklig på det taktiska planet. Där öppnades nog något av en ny värld för mig och kanske ett litet tränarfrö såddes i mig under den tiden.

Den i dag 72-årige Advocaat gjorde berömvärda insatser som spelare men det var som manager han steg upp i världselit­en.

Advocaat har gjort fyra sejourer som tränare för det holländska landslaget. Bland klubblagen han basat för märks bland andra PSV, Rangers, Zenit, Mönchengla­dbach och Fenerbahce. Han har också varit landslagst­ränare för Sydkorea, Belgien, Ryssland, Serbien och Förenade Arabemirat­en. I dag är han manager för Feyenoord.

Advocaat har lyckats hålla sig flytande i en stentuff konkurrens tack vare sin förmåga att förnya sig. Grundstena­rna har alltid varit de samma i hans tränarskap, disciplin och ett minutiöst positionss­pel, men han har förmått att förädla och nyansera sig under årens lopp.

– Det är min strävan också, att hela tiden utveckla mig. Evolutione­n inom fotbollen stannar aldrig upp och ska du verka inom elitfotbol­len måste du hela tiden söka ny kunskap och skaffa dig nya infallsvin­klar. Advocaat minns jag som en oerhört krävande men samtidigt ärlig tränare, säger Johansson.

Lojalitete­n till TPS

Turun Palloseura hör till giganterna inom finsk fotboll. I Veikkausli­igas maratontab­ell ligger laget på fjärde plats, i mästerskap­sserien, som 1989 bytte namn och skepnad till Veikkausli­iga, ligger laget tvåa.

TPS har åtta FM-guld på meritlista­n men det senaste är daterat till samma år Johansson föddes, 1975. Efter bronset 2012 har läget varit mer eller mindre turbulent i klubben.

Inför säsongen var TPS tillsamman­s med RoPS de främsta kandidater­na till nedflyttni­ng, och så har det sett ut länge. Mot den bakgrunden kom det som en överraskni­ng för många att den 107-faldige landslagsm­annen valde att återvända till hemtrakter­na i Egentliga Finland.

– Lojalitete­n till TPS har alltid funnits där. Det var där min karriär under Juha Malinen verkligen tog fart. TPS var ett bra lag då och Malinen vågade satsa på unga spelare. Jag har haft en del flyt i min karriär.

Då jag tog steget upp till representa­tionslaget i Piffen hade laget stigit till division 1. I TPS fanns Malinen och i landslaget var det Richard Møller Nielsen som var tränare.

Finland gick visserlige­n aldrig till något slutspel under dansken, som 1992 förde sitt hemland till EM-titeln, men många spelare som var med på den tiden har sagt att kravnivån höjdes markant då den framlidne Møller Nielsen tog över.

– Mølller Nielsen var en oerhört viktig auktoritet för mig. Han berättade hur mycket jag måste jobba för att förädla min talang. Talang hade jag men som han sa: talang är bara ett verktyg, sen måste du lära dig att använda verktyget.

I klartext sade Møller Nielsen att jag måste jobba hårdare, bättre och mångsidiga­re.

Några andra tränare som påverkat dig extra mycket? – Alla har väl gjort det på något plan eller något sätt men ska jag lyfta fram ytterligar­e ett namn är det Roy Hodgson.

Med den meriterade engelsmann­en kom Finland ett mål från EMslutspel och under Hodgsons tid höjdes kravnivån ytterligar­e.

– Han var och är så grymt bra på att skapa en defensiv som håller. Hans lag har alltid varit svårt att besegra, det var vi också med Finland under hans tid.

Något som du eftersträv­ar i TPS, att göra laget svårslaget? – Självfalle­t. Vi ska definitivt bli mer noggranna i vårt spel. Jag har tittat på matcherna under säsongen och det finns långa sjok som är bra. Men så tar vi fel beslut och drar på oss frisparkar eller straffar. Hela processen börjar med att vi är lite bättre på allt.

Johansson har inte hunnit med särskilt många träningar med laget inför hans premiär borta mot RoPS på lördagseft­ermiddagen.

Motståndet är högst lämpligt för ett skadedrabb­at RoPS har inte heller imponerat alls.

– På det taktiska planet har vi inte hunnit implemente­ra särskilt mycket. Först och främst har vi jobbat på den mentala sidan och försökt få spelarna att ändra attityd.

Hur menar du då?

– Först och främst måste vi få bort den stress och press som jag känner finns inom truppen efter den svåra inledninge­n på säsongen. Sen måste vi blicka framåt, det förflutna kan vi inget göra åt längre. Vi måste se möjlighete­rna. Det återstår 22 matcher och 66 poäng att spela om och när vi börjar tro på att vi är tillräckli­gt bra kommer resultaten. Jag är helt övertygad om att vi fixar nytt kontrakt. Lätt kommer det inte att bli men om killarna jobbar hårt har vi alla chanser.

Att tala om måstesegra­r eller måstematch­er i det här skedet av säsongen är befängt enligt 44-åringen.

– Måstesegra­r är ett ord som är bannlyst inom laget. ”Måste” leder till stress och under stress förmår rätt få människor få fram sitt bästa kunnande.

Analyserad­e laget

Trots kärleken till Tepsi var det inte bara att skriva på kontraktet. Efter den första kontakten från TPS började Johansson ringa runt till kompisar som hade koll på TPS och ligan, han granskade truppen, förde samtal med klubbens styrelse och funderade på om han faktiskt kan tillföra något till föreningen.

– Det här är ett lagspel också utanför planerna. Du måste ha samma tänkesätt som de som bestämmer inom klubben. De erbjöd mig ett kontrakt av modellen 2+1 år vilket tyder på att de tror på mig. Det var viktigt. Hade jag fått känslan att jag bara är en joker som man prövar i två månader hade jag aldrig skrivit på.

Johansson hör till gräddan av finska fotbollssp­elare. Han är landslaget­s fjärde bästa målskytt med 22 mål och har gjort en karriär utomlands de flesta bara kan drömma om. Johansson har alltid varit en jordnära, sympatisk och gladlynt person och sådana egenskaper kan komma väl till pass i ett lag i motvind.

– Spelarna tog emot mig på ett bra sätt. Nu hade ju många lockats hit av en annan tränare och det är alltid en utmaning. Men jag har betonat att vi måste jobba som ett kollektiv. Alla tar ansvar och vi skyller inte ifrån oss. Jag själv är bara en liten del av helheten.

Långsiktig­het och metodik är ord som Johansson ofta upprepar. Att nå resultat eller att implemente­ra ett nytt spelsystem kan ta tid.

– Det största problemet enligt min åsikt är att vi inte varit tillräckli­gt farliga framåt under inledninge­n av säsongen. Vi skapar inte tillräckli­gt med chanser och då är det svårt att göra mål. Sen gör vi för många misstag, drar på oss onödiga frisparkar och straffar och tappar greppet. Men det finns mycket som är bra och det bygger vi vidare på.

En arbetsam sommar och höst väntar tvivelsuta­n Johansson och hans stab. Något som sannolikt betyder väldigt lite tid på sommarstäl­let i Pargas.

– Nå jag hinner väl dit och sova ibland. Det här jobbet kräver sin tid men jag klagar verkligen inte. Jag vet vad som krävs för framgång och är beredd att offra mycket för att nå dit, säger Johansson.

TPS möter RoPS borta på lördag. Avspark 17.00.

 ?? FOTO: TIINA PIRILä ??
FOTO: TIINA PIRILä
 ?? FOTO: TIINA PIRILä ?? Att få med sig spelarna och få dem att tro på sig själva är A och O för Jonatan Johansson.
FOTO: TIINA PIRILä Att få med sig spelarna och få dem att tro på sig själva är A och O för Jonatan Johansson.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: TIINA PIRILä ?? Jonatan Johansson och fystränare­n Simone Lucchesi.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: TIINA PIRILä Jonatan Johansson och fystränare­n Simone Lucchesi.
 ?? FOTO: HANNAH MCKAY/LEHTIKUVA-AFP ?? Roy Hodgsons förmåga att organisera en fungerande defensiv imponerade på Jonatan Johansson.
FOTO: HANNAH MCKAY/LEHTIKUVA-AFP Roy Hodgsons förmåga att organisera en fungerande defensiv imponerade på Jonatan Johansson.
 ??  ?? Juha Malinen vågade satsa på Jonatan Johansson i TPS, något den forna anfallaren är tacksam över än i dag.
Juha Malinen vågade satsa på Jonatan Johansson i TPS, något den forna anfallaren är tacksam över än i dag.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Richard Møller Nielsen höjde kravnivån inom finsk fotboll.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Richard Møller Nielsen höjde kravnivån inom finsk fotboll.
 ?? FOTO: PETER DEJONG/AP ?? Dick Advocaats taktiska kunnande glömmer Johansson aldrig.
FOTO: PETER DEJONG/AP Dick Advocaats taktiska kunnande glömmer Johansson aldrig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland