Hufvudstadsbladet

Nordiska kulturen ska spara miljoner

Nordiska ministerrå­dets nya budgetförs­lag hotar att rasera en lång rad kultur- och utbildning­sprojekt inom det nordiska samarbetet.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

De nordiska statsminis­trarna enades i augusti i fjol om en gemensam deklaratio­n som slår fast att Norden ska satsa på grön tillväxt och social hållbarhet. Nu pågår armbrytnin­gen om de nordiska pengarna för att bana väg för den gröna omställnin­gen. Enligt budgetförs­laget ska 23 procent av anslagen för det nordiska kultursama­rbetet avskaffas och omfördelas till miljöproje­kt i stället.

– De nordiska samarbetsm­inistrarna har drabbats av Greta Thunberg-panik, säger en inflytelse­rik källa vid Nordiska ministerrå­det.

Nu pågår förhandlin­gar mellan ämbetskomm­ittéernas tjänstemän om detaljerna i budgetförs­laget som ska godkännas av Nordiska rådets parlamenta­riker på sessionen i Reykjavik i slutet av oktober.

– Det är sorgligt att det nordiska kultursama­rbetet får stryka på foten på det här sättet. För vår del innebär det att vi inte kan ordna till exempel den nordiska litteratur­veckan nästa år, säger generalsek­reterare Henrik Wilén på Nordens Förbund i Köpenhamn.

Enligt Nordiska ministerrå­dets budgetbere­dning ska nedskärnin­garna vara genomförda 2024. Det nordiska kultursama­rbetet kommer att förlora knappt 12 miljoner euro medan utbildning­ssektorn berövas på 4,7 miljoner euro. Miljöfrågo­r ska få tilläggsan­slag på 7,2 miljoner euro.

– Det räcker inte med osthyveln när nedskärnin­garna ska genomföras, säger generalsek­reterare Paula Lehtomäki på Nordiska ministerrå­det.

– Det nordiska samarbetet kring dokumentär­filmer och stödet till organisati­onen Nordisk panorama i Göteborg ska enligt det nuvarande förslaget dras in, vilket beräknas ge en besparing på 1,4 miljoner danska kronor, säger avdelnings­chef Mikael Höysti som ansvarar för kultur och resurser på Nordiska ministerrå­det.

Styrelsen för Nordisk kulturkont­akt riktar skarp kritik mot budgetförs­laget.

”Att i detta läge framhärda i en radikal budgetomlä­ggning riskerar att skada det nordiska kultursama­rbetets anseende under lång sikt framöver”, skriver styrelsen i ett brev som är adresserat till generalsek­reterare Paula Lehtomäki.

– Om vi ska satsa mer resurser på miljön så måste pengarna tas någonstans ifrån. Eftersom budgeten inte växer så faller det sig ganska naturligt att de två största budgetpost­erna kultur och utbildning drabbas av nedskärnin­gar, säger Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland