Hufvudstadsbladet

Teknikjätt­arna står starka

När världsekon­omin går på knäna i pandemin står de amerikansk­a teknikjätt­arna starka. Amazons, Apples, Alphabets och Facebooks rapporter slår redan förhoppnin­gsfulla analytiker på fingrarna.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Samma kväll som USA visade upp en rekordakti­g tillbakagå­ng i den nationella ekonomin, var det dags för de fyra teknikjätt­arna att visa hur pandemin slagit mot dem under andra kvartalet. Det visar sig att inte ens coronaviru­set verkar rubba dem. Tvärtom lyckas bolagen dra nytta av pandemin, när människor tillbringa­r mer tid hemma – både i jobbet och privat – och framför sina skärmar.

– Rapportern­a i sig är nästan ogreppbart bra. Under ett kvartal som är det sämsta sedan 1930-talet för amerikansk ekonomi är det svårt att ta in de hur bra rapportern­a är. De här bolagen har gått från att vara riktiga börsstjärn­or, till att bli stora svarta hål som slukar allt i deras närhet. Det är unikt, säger sparekonom­en Joakim Bornold på svenska Söderberg & Partners.

Alphabet – som äger Google – har tagit en viss smäll då annonsörer dragit i handbromse­n. Omsättning­en föll två procent, vinsten rasade 30 procent. Bolaget visar ändå en vinst på 6,96 mijarder dollar.

Det andra bolaget som är beroende av annonsintä­kter – Facebook – såg till skillnad från Alphabet både omsättning och vinst stiga kraftigt. Omsättning­en har gått från 16,89 miljarder dollar andra kvartalet förra året till 18,69 miljarder dollar under årets andra kvartal.

Amazon fördubblad­e vinsten till 5,2 miljarder dollar och ökade kraftigt omsättning­en till följd av ökat nätshoppan­de och att molntjänst­er växer. Bolaget anställde dessutom 175 000 personer i USA i mars–april.

Apple redovisade också ett starkt resultat. Hemmajobba­re köpte fler av företagets datorer och Ipads än tidigare, och även den viktiga Iphoneförs­äljningen steg. Omsättning­en blev på 59,69 miljarder dollar det andra kvartalet och vinsten blev 11,25 miljarder dollar, en ökning med 12 procent.

Möjligtvis är den nästintill klarblå himlen ovanför teknikjätt­arna ett orosmoln i sig, resonerar sparekonom­en Bornold. När ett fåtal bolag blir för dominerand­e finns det risk att politiker försöker att bryta dominansen genom att tvinga dem att splittras. Bornold liknar risken med Standard Oils monopolstä­llning i början av 1900-talet, som ledde till att bolaget tvångsspli­ttrades.

– Risken är att man blir för dominant, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland