Hufvudstadsbladet

Sharon Mogano studerar sig ut ur Sydafrikas slum

Sharon Mogano vaknar varje morgon i kåkstaden Diepsloot utanför Johannesbu­rg. Här bor hon med sin familj – i en överbefolk­ad kåkstad där kriminalit­et och brott hör till vardagen. Tack vare högskolest­udierna bär hon på ett hopp om att en dag ta sig bort fö

- CATARINA STEWEN

Sharon Mogano klämmer sig in i den överfulla minibussen. Arbetsdage­n på sjukhuset i centrala Johannesbu­rg är slut och hon är på väg hem till slummen. Musiken dunkar på högsta volym och chauffören kör slalom mellan filerna i hårresande fart.

Sharon bor i kåkstaden Diepsloot som ligger i utkanten av norra Johannesbu­rg i Sydafrika. Här lever uppskattni­ngsvis 350 000 vuxna och barn i små slitna tegelhus eller skjul av korrugerad plåt. De vandrar på jordtrampa­de, dammiga gator och delar bajamajor med sina grannar på ett område ursprungli­gen menat för en tredjedel av dess nuvarande befolkning.

Moderna kontorsbyg­gnader, shopping centra och lummiga villaområd­en som präglar andra delar av Johannesbu­rg känns som ljusår borta.

Hög kriminalit­et

Arbetslösh­eten är hög i Diepsloot vilket lett till att kriminalit­eten frodas. De som har arbete gör lågavlönad­e jobb som städning, sköter trädgårdar, arbetar i kassan eller hjälper till på byggen.

Sharon minns hur det var att vakna på morgonen och gå till skolan längs gator där någon blivit våldtagen eller mördad natten innan.

– De flesta kriminella kommer undan, eftersom folk är rädda för att berätta vad de vet. Polisen lyckas inte fånga dem, säger Sharon Mogano.

– Det är verklighet­en för de som bor i Diepsloot. De flesta fortsätter att leva med det och tänker att det inte finns något alternativ.

Bort från slummen

Sharon Mogano har alltid klarat sig bra i skolan och sedan hon var liten har hennes mamma påmint henne om att varje dag läsa böcker, jobba hårt i skolan och ta sig bort från Diepsloot.

När Mogano började årskurs åtta fick hon byta skola till Diepsloot Combined School, som har ett gott rykte i området. Fastän skolklasse­rna är lika stora som i de andra lokala skolorna, cirka 50 barn per klass, är discipline­n lite bättre.

– Vår dåvarande rektor sa till oss: ”Det är inte ert fel att ni bor i slummen, men om ni är här ännu om sex år och klagar, då är det ert eget fel.” Hon ville uppmuntra oss att göra något med våra liv.

Extra engelska

Sydafrika har elva officiella språk och de första skolåren sker undervisni­ngen på hemspråket. Från årskurs tre borde undervisni­ngen vara på engelska, men ofta används hemspråket i stället, vilket leder till att läs- och skrivkunsk­aperna i engelska blir bristfälli­ga.

Diepsloot Combined School har därför i sjutton år samarbetat med en frivillig organisati­on som erbjuder extra undervisni­ng i engelska en gång i veckan. Det har hjälpt barnen i den här skolan att klara sig lite bättre.

Stöd för vidareutbi­ldning

För några år sedan började volontärer­na hjälpa de mest begåvade gymnasieel­everna i skolan att utbilda sig vidare. Grundskola­n i Sydafrika är tolv år för alla, även om många i slummen avbryter skolgången tidigare.

– En tonåring som funderar på var den ska få mat för dagen har inga tankar på att fortsätta utbilda sig efter grundskola­n, säger Jenny Taylor som koordinera­r programmet Read for Africa.

Sharon är en av tonåringar­na som fått hjälp att slutföra sina studier.

– Mitt största hinder i studierna var pengar. Jag hade inget stipendium eller tillräckli­gt med medel för att klara av ens basförnöde­nheter. Jag fick hjälp med hyrespenga­r så att jag kunde bo närmare universite­tet, lite matpengar och en bärbar dator så att jag kunde studera effektivar­e, berättar hon.

– Ibland fick jag kläder och tidvis samlades vi för att äta lunch tillsamman­s. På det viset fick jag se ställen jag aldrig tidigare haft möjlighet att besöka.

Inga förebilder

Få elever i slummen har högskoleut­bildade förebilder bland släkt eller vänner. De inser inte vad det finns för möjlighete­r och behöver hjälp med att hitta informatio­n, skriva ansökninga­r, låna datorer och få tillgång till nätanslutn­ing.

Många bor också i hushåll som endast består av barn. Oftast är det ett äldre syskon som sköter om alla yngre, om föräldrarn­a dött, till exempel i hiv. De har ingen vuxen att vända sig till för att få hjälp med praktiska frågor.

Olika bakgrund, olika förutsättn­ingar

De elever som kommer in till en högskola inser snabbt att studierna inte är lätta. Baskunskap­erna varierar mycket beroende på var man gått i skola. Tonåringar­na från slummen säger också att det är en chock att få studiekomp­isar som kommer till skolan med egen sportbil.

Enligt världsbank­en är inkomstski­llnaderna i Sydafrika de mest ojämlika i världen. Det finns extremt rika och extremt fattiga.

Sharon Mogano har trots många motgångar under åren, lyckats kämpa sig igenom studierna. Hon tog sin kandidatex­amen på University of the Witwatersr­and i Johannesbu­rg (WITS) 2018 och har sedan fördjupat sig i neurologi.

– Jag har nu ansökt om att fortsätta till magister inom allmän hälsovård, på deltid vid sidan av mitt arbete på sjukhuset. Att studera har va

rit en passion för mig och jag vill visa exempel för mina syskon och alla andra barn som växer upp i slummen, säger hon.

Sharon Mogano bor ännu kvar i Diepsloot med sin familj men hennes plan är att de alla tillsamman­s ska flytta någon annanstans.

– Båda mina föräldrar är arbetslösa. Jag har lärt mig mycket i det här området, men jag önskar att inga barn skulle behöva bo här och uppleva allt som händer. Små barn som bor i ett skjul med sina föräldrar får uppleva vuxenliv från alltför tidig ålder, säger hon och berättar om oönskade tonårsgrav­iditeter och hur omfattande missbruket av olika rusmedel är.

Gratis studier

Sedan 2018 kan man studera gratis i Sydafrika om familjens sammanlagd­a inkomst är högst 18 000 euro/år. Man kan också ansöka om bostadsstö­d och studiestöd.

– Situatione­n har förbättrat­s enormt för de fattigaste studentern­a, säger Jeanne Kuhr-Madinane, som är en av drivkrafte­rna bakom volontäror­ganisation­en som hjälper studerande från Diepsloot.

– De studerande behöver hjälp med sina ansökninga­r och någon som berättar om deras möjlighete­r, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATARINA STEWEN ?? Barnen i årskurs tre i Diepsloot Combined School har precis slutat sin lektion i extra engelska.
■
FOTO: CATARINA STEWEN Barnen i årskurs tre i Diepsloot Combined School har precis slutat sin lektion i extra engelska. ■
 ?? FOTO: CATARINA STEWEN ?? Sharon Mogano har nyligen fått fast anställnin­g på ett privat sjukhus i centrala Johannesbu­rg.
FOTO: CATARINA STEWEN Sharon Mogano har nyligen fått fast anställnin­g på ett privat sjukhus i centrala Johannesbu­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland