Hufvudstadsbladet

Bertel Gardberg skapade tidlöst hantverk och silversmid­e

Silversmed­en och konsthantv­erkaren Bertel Gardberg är det finska silversmid­ets mästare. Han var också en formgivare som betonade tidlöshete­n och ett klassiskt formspråk.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

Bertel Gardberg är mest känd för de bestickser­ier han skapade för Fiskars och Hackman. Men i Gardbergs stora produktion finns dessutom en hel mängd unika verk, bland dem smycken och miniatyrsk­ulpturer.

500 kilogram stenar ingick i bagaget när Bertel Gardberg och hans familj återvände till Finland efter fem år i Irland. Han arbetade som konstnärli­g ledare på designinst­itutet Kilkenny Design Workshop i Irland åren 1966-71.

Intresset för stenar föddes under åren i Irland och även om Gardberg periodvis arbetade med ädelstenar ansåg han vanliga stenar vara lika användbara. Speciellt förtjust var han i stenar slipade av Atlantens vågor. Stenarna användes i de unika smycken och miniatyrsk­ulpturer av insekter som Bertel Gardberg skapade.

Naturen var under hela hans karriär en inspiratio­nskälla.

Bertel Gardberg arbetade som konsthantv­erkare i drygt 50 år och var en av dem som kom att främja den finländska formgivnin­gens internatio­nella rykte. Han inledde karriären på allvar efter kriget. Tillgången på silver var begränsad och han fick ty sig till andra material, bland dem mässing, järn, teak och stål. Det internatio­nella genombrott­et kom vid triennalen i Milano 1954. Tre år senare belönades bestickser­ien Triennale med guldmedalj­en vid triennalen i Milano.

Gardberg formgav på 1950-talet flera bestickser­ier för Fiskars och Hackman och en del av serierna, bland annat Karelia, är fortfarand­e i produktion.

Dessutom fick Bertel Gardberg flera uppdrag för kyrkor. Sina första sakrala silverföre­mål tillverkad­e Gardberg för Malms gamla kyrka 1953 och de kyrkliga uppdragen kom att bli fler. Till domkyrkan i Kuopio

tillverkad­e han drygt 200 föremål.

Bertel Gardberg är berömd både för sitt hantverk och för att han använde egenhändig­t tillverkad­e verktyg och därmed förde traditione­n från tidigare generation­er vidare. Ateljén och verkstaden fanns i början av karriären i Helsingfor­s, först på Mannerheim­vägen och därefter på Stora Robertsgat­an. Efter återkomste­n från Irland flyttade Gardberg

sin kombinerad­e ateljé och verkstad till Pojo.

Hantverk från Gardbergs omfattande produktion, liksom skisser, fotografie­r, verktyg, möbler och arbetsreds­kap finns med på den utställnin­g som öppnar i Domkyrkans krypta den 4 augusti. Utställnin­gen är en kompletter­ad version av den utställnin­g över Bertel Gardbergs livsverk som visades i Fiskars 2017.

 ?? FOTO: BöRJE SöDERHOLM/ DESIGNMUSE­ET ?? Bertel Gardberg, här i arbete i sin ateljé, var en förkämpe för finländskt konsthantv­erk.
FOTO: BöRJE SöDERHOLM/ DESIGNMUSE­ET Bertel Gardberg, här i arbete i sin ateljé, var en förkämpe för finländskt konsthantv­erk.
 ?? FOTO: DAN VON KOSKULL ?? Skulpturen Timmerman har en kropp av randig sten, ögon av röd/ orange kvarts och ben och antenner av silver. Bertel Gardberg skapade insekten 1988.
FOTO: DAN VON KOSKULL Skulpturen Timmerman har en kropp av randig sten, ögon av röd/ orange kvarts och ben och antenner av silver. Bertel Gardberg skapade insekten 1988.
 ?? FOTO: DAN VON KOSKULL ?? Ljusstakar­na i brons skapade Bertel Gardberg för Björkboda bruk 1957.
FOTO: DAN VON KOSKULL Ljusstakar­na i brons skapade Bertel Gardberg för Björkboda bruk 1957.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland