Hufvudstadsbladet

Nils Torvalds arbetar med utsikt över skärgården

Före politikerk­arriären arbetade Nils Torvalds (SFP) som utrikeskor­respondent både i Moskva och i Washington. Nu oroar han sig för att dagens säkerhetsp­olitiska läge ska gå ut över EU som endast har en kärnvapenm­akt kvar.

- Behövs det en europeisk armé? ERIK SANDSTRöM/SPT

Nils Torvalds ökar gasen och båten skumpar fram över vågorna på väg mot ön där han tillbringa­t somrarna sedan han var en liten grabb. Han pekar ut skären på vägen och berättar små anekdoter.

– När jag hade fyllt fjorton rodde jag och pappa ut till en ö intill, men när vi skulle ro tillbaka lyckades vi bryta två åror. På den tiden hade man med en reservåra, men det hjälpte inte då två av tre åror gick av.

Torvalds är Europaparl­amentarike­r för Svenska folkpartie­t. Semestersä­songen i Bryssel börjar kring en månad senare än i Finland, men Torvalds åkte ut till sommarstug­an redan i mitten av juli. Där har han ett arbetsrum med utsikt över skärgården.

Nu är det speciellt mycket på gång. På morgonen enades EU-toppmötet om unionens budgetram för 2021–2027 och ett återhämtni­ngspaket för coronakris­en. Det handlar sammanlagt om nästan tvåtusen miljarder euro och flera medier ringer för att få en kommentar. Inte långt ifrån båten får havet en lite ljusare ton då någonting får vågorna att brytas. Torvalds ångar på förbi revet.

Hänsynslös­t val i USA

Framme vid stugan överröstar en dieselmoto­r alla andra ljud. Torvalds stänger av den och förklarar att han är tvungen att hålla batteriern­a laddade eftersom solpaneler­na har fått något fel. En reparatör är på väg inom kort. När tystnaden har lagt sig är det dags att glömma EU-stödpakete­n

för en stund och tala om USA. I början av 2000–talet arbetade Torvalds nämligen för Yle som utrikeskor­respondent i Washington.

– Vår bild av Förenta staterna bygger på New York och Kalifornie­n, om man överdriver lite grann, och det ger oss en jätteskev bild. Men när du rör dig i mitten av landet så råkar du ut för kulturer som ligger oerhört långt från öst- och västkusten. Det finns platser där graden av okunskap om hur världen runtomkrin­g ser ut är nästan obegriplig.

Torvalds beskriver valet av Donald Trump som en slags hämnd på öst- och västkusten i ett tudelat land.

– Möjligtvis tredelat med Black lives matter-rörelsen vi ser i dag. Det finns en inbyggd rasism i ett brutalt system som inte har åtgärdats sedan slaveriets upphävning.

I november blir det presidentv­al och det står mellan Republikan­ernas Donald Trump och Demokrater­nas Joe Biden. I opinionsmä­tningarna har Biden ett klart försprång, men enligt Torvalds kan vändningar­na vara snabba i politiken.

– Det kan bli den besvärliga­ste presidentv­alskampanj­en i landets historia, med hänsynslös­t mycket fejknyhete­r som är hänsynslös­t fejk. Oberoende av slutresult­atet lever uppdelning­en kvar och det bådar inte gott för Förenta staterna.

De ”bortglömda” människorn­a finns inte bara i USA – de finns också i EU. Enligt Torvalds är det ändå inte riktigt lika illa ställt.

– Jag tror inte att något europeiskt land har lika dålig grundutbil­dning som Förenta staterna.

Låg utbildning­snivå skapar stora problem då vi lever i en värld som genomgår den snabbaste teknologis­ka utveckling­en någonsin. Torvalds kallar den amerikansk­a drömmen – att vem som helst kan bli framgångsr­ik i USA – för den stora ironin. Ju sämre grundutbil­dning, desto sämre förutsättn­ingar finns det för social mobilitet.

– Det liknar mer en amerikansk mardröm.

Endast en kärnvapenm­akt i EU

Enligt Torvalds bådar situatione­n i USA inte gott för EU. Han säger att Europas säkerhetsp­olitik ända sedan andra världskrig­et har byggt på amerikansk närvaro, men nu håller amerikaner­na på att minska sina säkerhetsp­olitiska insatser.

– I Europa har det funnits en djup övertygels­e om att vi aldrig mera ska kriga i Europa. Den är lätt att förstå efter två världskrig och förintelse­n – nog kunde man bli lite mer pacifistis­k med mindre. Men det skapar ett oerhört stort säkerhetsp­olitiskt problem. Om du frågar vanliga finländare om vi ska satsa mer på europeiskt försvar så svarar majoritete­n klart nej. Detsamma gäller i nästan alla europeiska länder.

Torvalds ser Kinas aggressiva inställnin­g till Hongkong som ett tecken på att de inte längre behöver bry sig om USA. Han räknar upp Kina, Ryssland och Turkiet som länder som skapar säkerhetsp­olitiska problem för Europa och nämner konflikten i Libyen som ett exempel på en maktkamp vid EU:s gräns.

– Jag tror inte vi är redo. Jag hävdar att det inte blir av. Men vi behöver en medveten europeisk säkerhetsp­olitik som också har en militär trovärdigh­et. Så länge Storbritan­nien var med fanns två kärnvapenl­änder i EU, men nu är det endast Frankrike kvar.

EU:s Hamilton-stund

Återhämtni­ngspaketet på 750 miljarder euro har av vissa beskrivits

Om du frågar vanliga finländare om vi ska satsa mer på europeiskt försvar så svarar majoritete­n klart nej. Detsamma gäller i nästan alla europeiska länder.

som EU:s Hamilton-stund. Alexander Hamilton räknas som en av Förenta staternas grundare och var landets första finansmini­ster. Hamiltons federala skuldsättn­ing ses som ett avgörande steg mot en federalsta­t. EU:s återhämtni­ngspaket finansiera­s genom att Europeiska kommission­en utfärdar obligation­er, men fortfarand­e är finanspoli­tiken på EU-nivå starkt begränsad.

Enligt Torvalds har vi ännu inte sett slutet på diskussion­en om federala strukturer i EU, men han tror att det är oundviklig­t att budgeten växer och därmed också makten. En orsak är återhämtni­ngspaketet som kommer att återbetala­s genom EU:s budget som i sin tur måste växa för att EU samtidigt ska ha pengar över att uppfylla förväntnin­garna på unionen.

– Jag tror att det är nödvändigt om vi effektivt ska motverka bland annat klimatförä­ndringen. Vi löser inte Europas problem om Finland blir koldioxidn­eutralt år 2035. Våra utsläpp är under alla omständigh­eter begränsade i jämförelse med till exempel Polen, Tjeckien, Bulgarien eller Rumänien.

Samtidigt ser han ett behov av att ännu tydligare definiera gränserna mellan medlemslän­dernas befogenhet­er och EU:s befogenhet­er – annars kommer kommission­ens tjänstemän att centrera så mycket makt som möjligt till EU.

– Motvikten är närhetspri­ncipen, men den har kommission­en aldrig tyckt om.

Närhetspri­ncipen, eller subsidiari­tetsprinci­pen, betyder att alla beslut i EU ska fattas på en så lokal nivå som möjligt bara det är ändamålsen­ligt.

Hur går det ihop med närhetspri­ncipen att till exempel klimatförä­ndringen kan lösas mer effektivt på EUnivå? – Det handlar inte om att EU ska lösa alla problem. EU kan slå fast regelverke­t, men hur de enskilda staterna och företagen ska klara av det måste de besluta själv.

Innan återfärden mot fastlandet startar Torvalds dieselmoto­rn igen.

Han säger sig leva ett enkelt liv ute på ön, men klarar inte av att vara nedkopplad. Posten kommer inte så ofta och han läser flera tidningar varje dag. Främst ska han ändå syssla med fysiskt arbete. Efter att ett nytt arbetsrum och en bastu byggdes finns det en väldig hög med bråte som ska sågas och huggas upp.

– En sommarstug­a är alltid ett arbetsläge­r, säger han och ser nöjd ut.

Är det en bra sak?

– Det är jättebra. Om jag inte får utlopp för den rent fysiska energin så blir jag en dålig människa.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Tidigt på morgonen har EU:s statschefe­r enats om en budget och ett återhämtni­ngspaket. Flera medier ringer och ber Nils Torvalds kommentera förhandlin­gsresultat­et.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Tidigt på morgonen har EU:s statschefe­r enats om en budget och ett återhämtni­ngspaket. Flera medier ringer och ber Nils Torvalds kommentera förhandlin­gsresultat­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland