Hufvudstadsbladet

Larsmo har klarat sig bäst i landet under coronakris­en

Larsmo har klarat sig bäst i landet sett till lönenivån i april–juni. Vid de två största företagen ser man med spänning och tillförsik­t på hösten och en eventuell andra coronavåg.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

I Larsmo verkar cirka 290 företag, varav största delen är småföretag med en handfull anställda. Många invånare arbetar också i de kringligga­nde kommunerna.

Den största privata arbetsgiva­ren är Baltic Yachts med 220 anställda i Larsmo och Jakobstad.

Frågar man vd Anders Kurtén varför Larsmo klarat sig så bra genom coronakris­en sammanfatt­ar han svaret med ett ord: människorn­a.

– Jag kommer från södra Finland och har jobbat på ett antal bolag och kontinente­r. Ingen annanstans har jag jobbat med så engagerade människor som i Jakobstads­regionen. Här finns exceptione­llt bra folk, en extrem sammanhåll­ning och god anda. Människor jobbar hårt, är ärliga, rättframma och lätta att tas med.

De senaste åren har bolaget haft en stabil årlig omsättning på strax över 30 miljoner euro. Coronaviru­set har inte ruckat på framtidstr­on även om Kurtén beskriver våren som väldigt annorlunda, till och med kämpig.

– Vi förberedde oss tidigt för de värsta scenariern­a: att behöva permittera personal av säkerhetss­käl och för att minska eventuella ekonomiska förluster, eller att vår internatio­nella leveranske­dja skulle säcka ihop. Ingetdera inträffade.

Lönerna sjönk med en halv procent

I torsdags skrev Helsingin Sanomat (HS) om en rapport från Helsinki Graduate School of Economics. Undersökni­ngen fokuserar på coronapand­emins inverkan på företagen, arbetsmark­naden och hushållen i Finland.

En central faktor är kommuninvå­narnas lönesumma, eftersom den har en direkt inverkan på kommunerna­s skatteintä­kter och ekonomi.

Enligt HS sjönk lönerna minst i Larsmo, med endast en halv procent (–0,5), under april–juni jämfört med samma period i fjol.

Som jämförelse kan nämnas Åbo (–4,6), Vasa (–4,9), Karleby (–4,9), Nykarleby (–7,8) och Helsingfor­s (–7,9). Värst drabbades Enontekis (–18,6).

Larsmo har därtill en längre tid stuckit ut i fråga om arbetslösh­et. I maj var endast 5,1 procent av invånarna i arbetsför ålder arbetslösa, vilket kan jämföras med 18 procent i Helsingfor­s.

Mest kunder inom exporteran­de industri

Företaget Löfs, som är specialise­rat på ytbehandli­ng inom metall- och maskinindu­strin, är det näst största företaget i Larsmo sett till antalet anställda.

I fjol hade bolaget en omsättning på 5,5 miljoner euro. I år har företaget med 60 anställda tvingats både permittera och avskeda personal på grund av coronapand­emin.

Vd Tommy Löfs inväntar hösten med spänning.

– Största delen av våra kunder är österbottn­iska företag inom tillverkni­ngsbransch­en, däribland ABB, Wärtsilä, Amada och Elho vars varor till stor del går på export. Under april–juni levde våra kunder ännu på beställnin­gar från före coronaviru­set.

– Vi kommer in sist i produktion­skedjan och vet först i september hur vi klarar oss i år. Samtidigt har vi investerin­gar på gång och ser positivt på framtiden. I fråga om en eventuell andra coronavåg tar vi inte ut någon oro i förväg, säger Löfs.

På Baltic Yachts ser hösten bra ut. Enligt vd Anders Kurtén är personalen fullt sysselsatt till nästa sommar. Men visst håller även han tummarna för att en andra coronavåg uteblir.

– Kommer den så får vi damma av restriktio­nerna från våren och successivt ta dem i bruk igen. Företagets egen coronabere­dskapsgrup­p har fått rutin, säger Kurtén.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN-SPT ?? Tommy Löfs, vd för företaget Löfs i Larsmo tar inte ut någon oro för en eventuell andra coronavåg i förväg. – Vi vet först i september hur vi klarar oss i år. Samtidigt har vi investerin­gar på gång och ser positivt på framtiden.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN-SPT Tommy Löfs, vd för företaget Löfs i Larsmo tar inte ut någon oro för en eventuell andra coronavåg i förväg. – Vi vet först i september hur vi klarar oss i år. Samtidigt har vi investerin­gar på gång och ser positivt på framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland